Frågor och svar kring måltider i Falkenbergs kommunala kök
- Underliggande kategori: ROOT
- Informationsägare: Arbetsmarknadsavdelningen
- Kartzoom: 17
Här samlar vi frågor och svar som ofta ställs till vår personal i våra kommunala kök.
Saknar du någon fråga kan du höra av dig till oss på måltid Falkenberg så kan vi lägga in svaret här.
Skola och förskola
-
Har ni någon matsedel som ni följer?
Måltid Falkenberg har en gemensam matsedel som i grunden byggs i fyra perioder efter årstid, säsong och önskemål.
Önskemåltid där skolan/förskolan får vara med och ge förslag till vad som ska serveras sker 1-2 gånger per termin.
”Vad köket erbjuder” sker några gånger per termin för att köken själva ska kunna byta ut och lägga in egna recept och maträtter.
- F-9-skolor och gymnasiet serverar två rätter dagligen, varav minst en vegetarisk.
- F-6-skolor och förskolor serverar en rätt dagligen.
Till måltiderna serveras salladsbuffé, hårt bröd, bordsmargarin, mjölk och vatten. - Till soppmåltiden serveras grönsaker i bit, mjukt bröd, bordsmargarin, mjölk och vatten.
-
Vad styr matsedeln inom skola och förskola?
Måltid Falkenberg (MF) har ett uppdrag att servera måltider till barn, elever, äldre och personal i Falkenbergs kommun. Det ska serveras måltider ut efter många olika aspekter och det är flera faktorer som ska uppfyllas, som ibland krockar med varandra – näringsriktighet, ekonomi, hållbarhet och förväntningar. I grunden ligger skollagen för grundskolan som säger att måltiden ska vara näringsriktig, där följer MF både NNR (Nordiska näringsrekommendationer) och Livsmedelsverkets nationella riktlinjer för bra mat i skolan/förskolan (miljösmart, säker, god, näringsriktig, trivsam, integrerad). Vidare ska lunchen vara hållbar ekonomiskt, ekologiskt och socialt och i slutändan ska allting kopplas till kommunens övergripande mål och vision.
Exempel på praktiska parametrar vid menyplanering – fisk minst en gång i veckan, vegetariskt en till två gånger i veckan, korv max tre gånger i månaden, kyckling och fisk oftare än rött kött (så som fläsk- och nötkött), soppa en gång i veckan (inte på måndagar eller fredagar).
Kommunens vision: Vi växer för en hållbar framtid
Kommunens övergripande mål:- Utbildning och omsorg med hög kvalité
- Ett föredöme inom hållbarhet och trygghet
- Sveriges bästa näringslivskommun
-
Hur kan barn och elever påverka vad som serveras?
Barn och elever har möjlighet att ge förslag på maträtter, tillbehör, sallader och teman som de vill ha på menyn genom återkommande matråd, elevråd och kostmöte. Önskemåltid där skolan och förskolan får vara med och ge förslag till vad som ska serveras sker 1–2 gånger per termin.
-
Näringsriktighet – vad betyder det?
Vid näringsberäkning är det viktigt att beakta att NNR (de nordiska näringsrekommendationerna) gäller för ett genomsnitt på minst en vecka, eftersom matens sammansättning och därmed näringsinnehåll varierar från måltid till måltid och från dag till dag. Även om rekommendationerna anges som dagligt rekommenderat intag av olika näringsämnen, betyder det alltså inte att barnen behöver få i sig den mängden av alla näringsämnen varje dag.
-
Var kan jag hitta matsedeln?
Ladda hem appen: ”Skolmaten” eller gå in på skolmaten.se/d/falkenbergs-kommun/
-
Varför kan Måltid Falkenberg inte servera köttbullar och makaroner till alla varje dag?
Matsedeln styrs utifrån flera parametrar, se frågan "Vad styr matsedeln inom skola och förskola?"
Måltiden är lika mycket ett tillfälle att skapa trygghet, ge omsorg och bygga relationer som ett tillfälle för utveckling och lärande. För elever med speciella behov finns tillgång till anpassad måltid.
-
Jag är nöjd med maten – hur berättar jag det för köket?
Lämna synpunkter via kommunens hemsida: kommun.falkenberg.se/lamna-synpunkter
Välj verksamhet: Övrigt
-
Kan man få filmjölk till lunch om man inte vill äta maten?
Nej. Gröt, fil och smörgåsar passar bäst till frukost och mellanmål. Det ger för lite energi och näring för att serveras till lunch. Vid enstaka tillfällen kan det ändå finnas utrymme för den typen av måltider, som till exempel den traditionella risgrynsgröten vid jultid.
-
Halländska principer för inköp av livsmedel
Samtliga livsmedelsprodukter som upphandlas för användande i Hallands kommuner och region ska uppfylla de kvalitetskrav som följer vid varje tid gällande EU-direktiv och EU-förordningar, dessutom ska svensk livsmedelslagstiftning följas.
Gemensamma principer för inköp av livsmedel till de offentliga köken i Halland (falkenberg.se)
-
Hur tänker ni kring ekologiska råvaror?
Mellanmjölken vi köper in är ekologisk. Bananer, kaffe, kakao och te är ekologiska och Fairtrade-märkta. På vårt avtal finns ett antal varor som enbart finns som ekologiska och då köper vi dem.
-
Hur tänker ni kring svenska råvaror?
97–99% av det kött (fläsk, nöt, lamm och vilt) och fågel som vi serverar är svensk råvara.
Måltid Falkenberg köper även en del svenska gryner, de flesta mejeriprodukter är svenska, de färska äggen är alltid från Sverige även grönsakerna när de är i säsong. -
Varför serveras svenska gryner och inte bara vanligt ris?
Våra gryner vi har upphandlade (mathavre, havreris, matvete) kommer från Sverige. Måltid Falkenberg har valt att använda dessa helt eller delvis till måltiderna för att sänka klimatpåverkan (jämfört med ris från Asien), bidra till biologisk mångfald och stödja inhemsk livsmedelsproduktion. De svenska grynerna innehåller inte arsenik som importerat ris gör. Havreriset har dessutom 67% mer protein än vanligt ris.
-
Varför serveras det middagskorv med morot i?
Middagskorven har ersatt falukorven. Middagskorven har en lägre fetthalt vilket gör att det kan serveras korv oftare, i olika former.
-
Vad har ni för begränsningar på maten?
Måltid Falkenbergs grundtanke är att inte ha begränsningar på mängderna, men att det som tas till tallriken ska ätas upp. I vissa fall behövs begräsningar till exempel på biffar, hamburgerbröd och liknande för att det ska räcka till alla samt för att kunna beräkna maten på något sätt. Här kan man tänka att man ska ta av alla komponenter och att gästen kan få hämta mer av till exempel potatismos och sallad.
Måltidsverksamheter har också i uppdrag att förmedla vad som är rimligt att äta och hur en bra komponerad måltid kan se ut.
-
Varför är inte skolmaten god?
Varje dag lagar och serverar Måltid Falkenberg 7000 luncher, målet är att så många som möjligt ska vara nöjda och tycka om den mat som lagas. Matsedeln är varierad med olika kryddsättningar och flera olika tillbehör. Se frågan "Vad styr matsedeln inom skola och förskola? "
-
Varför äter vissa elever lunch så tidigt?
Livsmedelsverkets rekommendationer är att elever äter lunch mellan 11–13. Måltid Falkenberg öppnar skolrestaurangen tidigast kl. 10.30 på grund av schematekniska svårigheter. Merparten av alla luncher serveras mellan 11–13.
-
Varför är maten ofta kall?
Den varma maten som serveras ska vara över 60 grader, det är ett lagkrav för att maten ska vara säker. För att säkerställa detta är det värme i serveringslinjerna och lock används på maten mellan tagningarna. Varmhållning av maten bör inte vara längre än två timmar.
-
Hur tänker ni kring ketchup, sylt och söta tillbehör?
Måltid Falkenberg serverar tillbehör till traditionella maträtter. Även om mängden socker bör hållas nere så mycket som möjligt kan det i en välplanerad meny ingå ketchup eller sylt som tillbehör till rätter som tex köttbullar, pasta eller korv.
-
Varför finns det inte alltid vitt bröd?
Livsmedelsverkets rekommendationer är att måltidsverksamheter ska erbjuda fullkornsbröd istället för vitt bröd, det är mer näringsrikt eftersom det innehåller mer fibrer och ger ökad mättnadskänsla.
Måltid Falkenberg erbjuder ett varierat brödutbud där vitt bröd förekommer. -
Kan ni servera mer viltkött?
Målet är att Måltid Falkenberg ska servera viltkött två gånger om året, främst vildsvinskött. På grund av pris, tillgång och efterfrågan är planen inte att öka antalet serveringar med viltkött.
-
Vad får en lunch kosta?
Råvarukostnaden för en lunch per barn/elev är 13–14 kr. I kostnaden ryms mat, grönsak, dryck, hårt bröd och bordsmargarin. Inga extra medel tillkommer för specialkost och anpassade måltider.
Kommunen har upphandlade livsmedel där priserna baseras på den stora volymen som köps in, vilket gör att priserna är något lägre än för konsument. Till exempel kostade år 2023 en portion med mjölk, knäckebröd, bordsmargarin och sallad 5,30 kr.
Vegetarisk kost
-
Varför serveras vegetariska rätter?
Måltid Falkenberg som offentlig verksamhet har ett uppdrag att följa kommunens mål och vision. Genom en omställning till gröna och blå proteiner bidrar vi till att bli ett föredöme inom hållbarhet genom minskad klimatpåverkan. Se frågan "Vad styr matsedeln inom skola och förskola?"
En del mat har stor påverkan på vår miljö, en del har mindre. Generellt är det bra att öka mängden vegetabilier och minska mängden animaliska livsmedel, de minskar belastningen på miljön. Genom att köpa in kött och fisk med omsorg om miljön och djurskydd, servera baljväxter, välja lagringsdugliga frukter och grönsaker och livsmedel som odlats med mindre mängd växtskyddsmedel kan den negativa miljöpåverkan från måltiderna minska.
-
Hur ofta serveras vegetariska rätter?
Måltid Falkenberg serverar vegetariskt 1–2 gånger per vecka i genomsnitt. Rätterna är planerade efter input från elever, men ska samtidigt spegla kommunens ansvar i fråga om hållbarhet och klimattänk. Även de rätter som inte är vegetariska ska försöka spegla så mycket av gästernas smakpreferenser som möjligt, det kan vara svårt att hitta rätter som passar alla. Det serveras alltid två rätter på högstadieskolor och några F-6 grundskolor när det inte är helvegetariskt och där med hoppas vi kunna öka valmöjligheten och locka till att äta mer vegetariskt.
Den vegetariska maträtten på F-9-skolor är i grunden tänkt att vara ett alternativ som inte är lik den andra rätten. Vid vissa rätter som till exempel korv stroganoff, köttfärssås och spagetti så är den vegetariska maträtten mer lik den andra maträtten efter önskemål från gästerna.
-
Vilka vegetariska produkter använder ni?
Vi använder oss av:
- Quorn (svampprotein)
- Sojaprodukter
- Svenskodlad baljväxtfärs
- Mungbönsfärs
- Färdiga produkter med blandningar av grönsaker och växtprotein så som baljväxter, ärtor och linser.
-
Vad är Quorn?
Quorn är ett svampprotein, så kallat mykoprotein. Svampen heter fusarium venenatum och är en svamp som växer i jorden. Proteinet från svampen odlas i stora sterila jästankar med syresatt vatten där man tillsätter stärkelse (från vete) som svampen ”äter”. Det bildas då en fast degaktig produkt som samlas ihop, torkas, tvättas, blandas med olika kryddor och aromer. Därefter formas massan till olika produkter med olika konsistens och struktur, som filé, bitar och färs.
-
Var kommer sojan ifrån i de produkter ni använder?
Sojaproduktionen är inte problemfri men i likhet med alla baljväxter odlas den effektivt och ger stort utbyte per hektar. Det är animalieproduktionen som driver avskogningen i exempelvis Amazonas, den soja som går till livsmedelsindustrin kommer ofta från Europa, Kanada och Kina.
Sojan i de produkter Måltid Falkenberg använder är odlad i Europa och USA.
Sojan är certifierad med Donau soja association eller The USA sustainability Assurance protocol.
-
Vissa vegetariska produkter är dyrare kilopris än nötköttbullar, varför kan vi inte bara köpa köttbullar då?
Det ska serveras måltider ut efter många olika aspekter och det är flera faktorer som ska uppfyllas, som ibland krockar med varandra – näringsriktighet, ekonomi, hållbarhet och förväntningar. Ibland behöver fokus vara på klimatpåverkan och ibland på ekonomisk hållbarhet. Se frågan "Vad styr matsedeln inom skola och förskola?"
-
Vad är processad mat och vad serverar ni?
Nästan all mat vi äter är bearbetad på något sätt. Maten bearbetas för att den ska hålla längre, bli säkrare, smakligare och lättare att äta. ”Ultraprocessad mat” är ett ganska nytt begrepp. I nuläget finns det ingen enhetlig vetenskaplig definition av begreppet.
Några exempel på ultraprocessade livsmedel är:
- chicken nuggets
- läsk
- glass
- chips
- kakor
- godis
- pulversoppor.
De är livsmedel som har genomgått många processer som förändrar råvarornas utseende och textur kraftigt.
Men även livsmedel som fylld pasta, grönsaksburgare, smaksatt färskost, tunnbröd, sojafärs, vissa fullkornsbröd och bönor i tomatsås kan räknas till ultraprocessade beroende på vilka ingredienser de innehåller och hur produkten tillverkas.
Att helt undvika processad mat är svårt. Maten vi äter är processad på många olika sätt bland annat för att öka hållbarheten och därmed minska matsvinn och för att öka livsmedelssäkerhet.
Enligt Livsmedelsverkets räknas färska grönsaker, frukt, fisk och kött och kaffebönor till kategorin minimalt eller icke-processad mat.
I Måltid Falkenberg planeras matsedel med en variation av livsmedel där alla delar förekommer.
-
Är det mer hållbart att servera vegetariskt som barnen inte äter än att servera det som barn äter (kött)?
På denna fråga finns det ett ja eller nej beroende på vilken aspekt vi utgår ifrån. Se frågan "Vad styr matsedeln inom skola och förskola?"
Måltid Falkenberg bidrar i kommunens arbete med hållbarhet och Agenda 2030. I de 17 delmålen för Agenda 20230 finns det flera mål där måltiden och vad som serveras i måltiden spelar stor roll.
Kommunens vision, mål och Agenda 2030 visar vägen och leder oss i omställningen från att ha en meny som bygger på proteiner från rött kött (ox- och fläskkött) till gröna och blå proteiner (växtbaserade eller från havet).
Barnen som växer upp i dagens samhälle är medvetna om att jordens resurser måste tas till vara och att det som läggs på tallriken har stor betydelse för detta. Att ändra ett förhållningssätt kring måltiden tar tid och är ett lärande.
Nej - det är troligtvis inte mer hållbart att servera mat som gästen inte äter på kort sikt.
Ja - det är mer hållbart att servera vegetariskt så att gästen vänjer sig på lång sikt.
Frukost och mellanmål
-
Varför serveras inte korv eller pannkaka till mellanmål?
2023 antog servicenämnden beslut om effektiviseringar som innebar standardisering av mellanmålet för att ta kontroll över kostnaderna. Detta innebär att det serveras smörgås med tillbehör och frukt fem dagar i veckan, två dagar i veckan serveras det även fil eller yoghurt med flingor. Detta är enligt Livsmedelsverkets rekommendationer för ett bra mellanmål. Exempelvis uppfyller inte två korv med bröd rekommendationen för ett bra mellanmål.
Barn och elev får bäst mellanmål för pengarna när de används till det standardiserade mellanmålet som har ett bra näringsinnehåll.
-
Det går mycket mer yoghurt, fil och mackor nu än före standardiseringen?
Enligt statistiken från 2023 är skillnaden marginell.
-
Varför serveras inte sötade produkter?
Många barn äter för mycket sockerrika men näringsfattiga livsmedel. Om barn ska få i sig alla näringsämnen de behöver, finns det inte plats för särskilt mycket sötade produkter så som vaniljyoghurt, nyponsoppa eller kräm. Det lilla utrymme som finns för sötade produkter får vårdnadshavare bestämma över hemma.
-
Finns det mängd begränsningar för frukost och mellanmål?
Grundtanken är att det inte ska finnas begränsningar på mängden, men att det som tas till tallriken ska ätas upp. Energiinnehåll för frukost och mellanmål ska ge ca 15 % vardera av det rekommenderade dagliga intaget. Mellanmålet är ett mindre mål mellan de större målen. Skollunchen står för ca 30 %.
-
Vad innebär förstärkt mellanmål?
Sedan flera år tillbaka arbetar Måltid Falkenberg inte med begreppet ”Förstärkt mellanmål” vid soppmåltider. Soppan tillsammans med smörgås, proteinrikt pålägg och dryck ger tillräckligt med energi och näring. En näringsrik soppa bör innehålla både potatis, pasta eller annan kolhydratrik komponent samt en proteinkälla. Måltid Falkenberg serverar alltid smörgås med ost eller spread, grönsak och mjölk till soppan.
-
Barnen äter så mycket bröd nu, är det verkligen bra?
Måltid Falkenberg erbjuder varierade frukost, lunch och mellanmål där gästen har valmöjligheter. Både hårt och mjukt bröd är bra livsmedel både till frukost, mellanmål och som tillbehör till lunch.
Läs mer …Frågor och svar kring måltider i Falkenbergs kommunala kök
- Träffar: 1487