Skip to main content

AI exploderar

AI stÄr för artificiell intelligens, vilket Àr en gren av datavetenskap som syftar till att skapa intelligenta maskiner som kan utföra uppgifter som normalt krÀver mÀnsklig intelligens, till exempel lÀrande, resonemang och problemlösning. 

Den 30 november 2022 slĂ€pptes den första versionen av ChatGPT – en chatrobot eller virtuell assistent som verkligen tog diskussionen kring AI:s roll i samhĂ€llet till en helt ny nivĂ„. Helt plötsligt kan vi, med nĂ„gra enkla knapptryckningar, göra komplicerade saker utan att behöva anstrĂ€nga oss alls: uppsatser, analyser, böcker, ansökningar, hemuppgifter och liknande. LĂ€nge har vi lĂ€st att AI Ă€r pĂ„ vĂ€g in i vĂ„r vardag – nu Ă€r vi dĂ€r. Under mars mĂ„nad 2023 slĂ€pptes version 4 av Chat GPT. Den sĂ€gs kunna skriva de flesta skriftliga proven pĂ„ högskolenivĂ„ och, med högsta betyg, kunna avlĂ€gga en advokatexamen.

AI – skapar lösningar och nya problem

Trenden visar att AI kommer att fÄ stor pÄverkan pÄ vÄra möjligheter att automatisera och effektivisera processer, bÄde i arbetslivet och i hemmet. Det kan vara till stor nytta. Men AI anvÀnds ocksÄ för att skapa falska bilder av verkligheten och för att sprida desinformation. SÄ kallade deep-fake-klipp, alltsÄ datagenererade filmer som ser riktiga ut, fÄtt stor spridning i sociala medier.

AI och personlig integritet

Detta vÀcker frÄgan om hur AI pÄverkar vÄr personliga integritet. Inom EU pÄgÄr ett arbete med att ta fram en lag för att vÀrna om den personliga integriteten vid anvÀndandet av AI. Vilken pÄverkan denna kommer att ha pÄ anvÀndningen och utvecklingen av AI vet vi inte Ànnu.


Hur pÄverkar det oss i Falkenberg?  

Paul Klinteby

Paul Klinteby, nÀringslivsanalytiker i Falkenbergs kommun, tycker att det Àr svÄrt att förutse hur AI kommer att pÄverka Falkenbergs kommun, men det Àr lÀtt att se att det kommer att pÄverka oss pÄ bÄde kort och lÄng sikt.

– Det Ă€r upp till oss att försöka navigera och formulera vad denna teknik har för roll bĂ„de internt i organisationen, men Ă€ven utĂ„t mot vĂ„ra olika intressenter som nyttjar vĂ„ra tjĂ€nster och service. Det Ă€r viktiga perspektiv att ha med sig. Jat tror att det Ă€r bra att vara tidig, men inte först, samt att vara nyfiken utan att vara naiv, sĂ€ger han.

Han ser att det redan nu finns mÄnga öppna och enkla lösningar som kanske inte ger en fÀrdig produkt, men nÄgot som ger en bra start eller dÀr det gÄr att slippa en enkel uppgift och kunna lÀgga tiden pÄ nÄgot svÄrt. Hur det pÄverkar oss avgör vi till viss del sjÀlva, tror han.

– Det beror pĂ„ vilken ansats vi har, och hur lĂ„ngt vi vill ta det. Börjar vi i smĂ„ steg, vĂ€ljer att vĂ„ga vara nyfikna med att testa pĂ„ relativt harmlösa men tidsbesparande uppgifter, kommer vi lĂ€tt in i arbetsflödet utan sĂ€rskilt stor investering i vare sig tid eller pengar. DĂ„ har vi börjat att trampa upp en stig, som kan bli vĂ€gledande bĂ„de för andra personer och för mer krĂ€vande uppgifter. Jag tror ocksĂ„ att det kommer att öppna upp för nĂ„got som visat sig vara svĂ„rt i praktiken, nĂ€mligen att ha effektivare och mer friktionsfritt arbete mellan de klassiska stuprören.