Skip to main content

AI exploderar

AI står för artificiell intelligens, vilket är en gren av datavetenskap som syftar till att skapa intelligenta maskiner som kan utföra uppgifter som normalt kräver mänsklig intelligens, till exempel lärande, resonemang och problemlösning. 

Den 30 november 2022 släpptes den första versionen av ChatGPT – en chatrobot eller virtuell assistent som verkligen tog diskussionen kring AI:s roll i samhället till en helt ny nivå. Helt plötsligt kan vi, med några enkla knapptryckningar, göra komplicerade saker utan att behöva anstränga oss alls: uppsatser, analyser, böcker, ansökningar, hemuppgifter och liknande. Länge har vi läst att AI är på väg in i vår vardag – nu är vi där. Under mars månad 2023 släpptes version 4 av Chat GPT. Den sägs kunna skriva de flesta skriftliga proven på högskolenivå och, med högsta betyg, kunna avlägga en advokatexamen.

AI – skapar lösningar och nya problem

Trenden visar att AI kommer att få stor påverkan på våra möjligheter att automatisera och effektivisera processer, både i arbetslivet och i hemmet. Det kan vara till stor nytta. Men AI används också för att skapa falska bilder av verkligheten och för att sprida desinformation. Så kallade deep-fake-klipp, alltså datagenererade filmer som ser riktiga ut, fått stor spridning i sociala medier.

AI och personlig integritet

Detta väcker frågan om hur AI påverkar vår personliga integritet. Inom EU pågår ett arbete med att ta fram en lag för att värna om den personliga integriteten vid användandet av AI. Vilken påverkan denna kommer att ha på användningen och utvecklingen av AI vet vi inte ännu.


Hur påverkar det oss i Falkenberg?  

Paul Klinteby

Paul Klinteby, näringslivsanalytiker i Falkenbergs kommun, tycker att det är svårt att förutse hur AI kommer att påverka Falkenbergs kommun, men det är lätt att se att det kommer att påverka oss på både kort och lång sikt.

– Det är upp till oss att försöka navigera och formulera vad denna teknik har för roll både internt i organisationen, men även utåt mot våra olika intressenter som nyttjar våra tjänster och service. Det är viktiga perspektiv att ha med sig. Jat tror att det är bra att vara tidig, men inte först, samt att vara nyfiken utan att vara naiv, säger han.

Han ser att det redan nu finns många öppna och enkla lösningar som kanske inte ger en färdig produkt, men något som ger en bra start eller där det går att slippa en enkel uppgift och kunna lägga tiden på något svårt. Hur det påverkar oss avgör vi till viss del själva, tror han.

– Det beror på vilken ansats vi har, och hur långt vi vill ta det. Börjar vi i små steg, väljer att våga vara nyfikna med att testa på relativt harmlösa men tidsbesparande uppgifter, kommer vi lätt in i arbetsflödet utan särskilt stor investering i vare sig tid eller pengar. Då har vi börjat att trampa upp en stig, som kan bli vägledande både för andra personer och för mer krävande uppgifter. Jag tror också att det kommer att öppna upp för något som visat sig vara svårt i praktiken, nämligen att ha effektivare och mer friktionsfritt arbete mellan de klassiska stuprören.

Fråga Falkis

AI kan begå misstag. Kontrollera viktig information. Om Fråga Falkis