Informationen på denna sida riktar sig till dig med en egen dricksvattenbrunn. Den riktar sig dock INTE till dig som producerar dricksvatten till:
För ovanstående uppräknade fall gäller nämligen särskilda krav på registrering och provtagning med mera, se mer på information om livsmedelsverksamhet.
I tätorterna i Falkenberg har de flesta kommunalt dricksvatten. Det är VIVAB som är huvudman för det kommunala nätet för dricksvatten och är ansvarig för kvalité och distribuering.
Vill du göra en felanmälan eller har frågor angående kommunalt dricksvatten? Då kan du göra detta via VIVABs webbplats. På webbplatsen kan du även läsa om hur du gör om du vill ansluta din fastighet till kommunalt vatten
om den inte redan är det.
Det kan finnas flera olika orsaker till att ditt vatten är otjänligt eller har fått en anmärkning. Vanliga problem med enskilda brunnar är höga metallhalter, högt eller lågt pH, påverkan från avlopps- eller ytvatten, hög grumlighet mm.
För att säkerställa kvalitén rekommenderar Livsmedelsverket att enskilda brunnar, som förser bostadshus för en eller två familjer med vatten, kontrolleras minst vart tredje år. Kontakta ett ackrediterat laboratorium som utför analyser av dricksvatten för att få mer information om hur du ska göra. Ackrediterade laboratorium går att hitta via SWEDACs webbplats.
Om ditt dricksvatten inte är tjänligt så ansvarar du själv för att åtgärda problemet. Kontakta laboratoriet som utförde analysen eller ett företag som arbetar med vattenfrågor för att få hjälp. Kommunen kan hjälpa dig med rådgivning men ger inte förslag på åtgärder.
Nej, du kan inte lämna in vattenprov till kommunen. Du skickar
istället proverna till det laboratorium som du beställde utrustningen för provtagning från. Tänk på att olika laboratorier har olika sätt för hantering av vattenprover. Om du är osäker på vad du ska göra kontakta då laboratoriet.
Det är också bra att ha en plan för om brunnen sinar. Kanske har du släkt eller vänner, där du kan hämta vatten. Om brunnen ofta sinar, kan det vara nödvändigt att anlägga en ny brunn eller borra djupare i en grävd. Mer information om det kan du hitta på SGU, Sveriges geologiska undersöknings webbplats. Fler tips och mer information kan du också få hos kommunala VA-bolaget VIVAB.
Klimatförändringar kan påverka tillgången och kvalitén på dricksvatten genom exempelvis torka och översvämning. Livsmedelsverket med flera har tagit fram en handbok för klimatanpassad dricksvattenförsörjning. I handboken finns bland annat information som berör fastighetsägare med egen brunn. På Livsmedelsverkets webbplats kan du läsa mer om klimatanpassning för morgondagens dricksvatten.
Vid nyanläggning av små vattentäkter krävs inget tillstånd från kommunen. Men det är viktigt att placera en ny dricksvattentäkt på ett väl tilltaget skyddsavstånd till befintliga avloppsanläggningar, närliggande jordbruksmark och andra föroreningskällor. Läs mer om placering av brunn i broschyren att anlägga egen brunn för bra dricksvatten.
Vid frågor eller synpunkter, hör av dig till vårt kontaktcenter. Du får svar direkt eller blir hänvisad till rätt person.
Kontaktcenter
Stadshuset, Kuben, Rådhustorget 3C
311 80 Falkenberg
Telefon: 0346-88 60 00
E-post:
Öppettider Kontaktcenter
Måndag-torsdag 8-17
Fredag 8-15
Dag före röd dag eller afton 8-15