Barn- och elevhälsa i förskola
Barn- och elevhälsan arbetar hälsofrämjande och förebyggande för att stödja våra barns och elevers utveckling och lärande. Det gör vi i nära samverkan med föräldrar och personal på våra förskolor och skolor. Barn- och elevhälsan arbetar även med att stärka personalen i deras yrkesroll.
Barnhälsa i förskolan
I förskolan arbetar personalen efter en gemensam Barnhälsoplan. Förskolechef och specialpedagog har regelbunden avstämning kring barnhälsoarbetet i förskolan.
Elevhälsa i skolan
Elevhälsans främsta uppdrag är att arbeta hälsofrämjande och förebyggande för att stödja elevernas utveckling mot utbildningens mål. Elevhälsan är därför en viktig del i skolornas arbete med extra anpassningar och särskilt stöd.
På alla skolor finns ett lokalt elevhälsoteam som leds av skolans rektor. I elevhälsoteamen ingår skolsjuksköterska, skolkurator, skolpsykolog och specialpedagogisk kompetens. Elevhälsoteamen har också tillgång till läkare.
Övergripande verksamhet för central barn- och elevhälsa
Den centrala verksamheten för barn- och elevhälsa leds av en enhetschef. Arbetet sker på uppdrag av förskolor och skolor i nära samarbete med de lokala barn- och elevhälsoteamen och personalen på varje enhet.
I den centrala barn- och elevhälsan ingår:
- Skolpsykologer
- Specialpedagoger med fördjupad kompetens
- Skoldatatek
- Lärare med fördjupad kompetens
- Processhandledare/medlare och individuellt samtalsstöd till personal
I den övergripande organisationen för barn- och elevhälsa i kommunen finns fler funktioner med olika uppdrag. I organisationen ingår:
- Central samordnare för kommunens specialpedagoger/speciallärare
- Central samordnare för kommunens kuratorer
- Verksamhetschef för elevhälsans medicinska insats
- Skolläkare
- Specialpedagog och psykolog inom Skolfam
- Skolsamordnare placerade elever
- Enhetschef för Central barn- och elevhälsa och särskilda undervisningsgrupper
Skolsamordare för placerade elever
Som hjälp och stöd i arbetet med att säkra en likvärdig och obruten skolgång för elever från Falkenberg som placeras i samhällsvård i Falkenberg eller i andra kommuner finns en skolsamordnare för placerade elever. Skolsamordnaren har i uppdrag att tillsammans med medarbetare på socialförvaltningen följa upp att elevers rätt till utbildning tillgodoses och att elever får så kort bruten skolgång som möjligt i samband med placeringar. Skolsamordnaren medverkar också till att skolavtal upprättas med placerande kommuner när elever från andra kommuner placeras på HVB hem i Falkenbergs kommun, samt att eleverna tas emot och erbjuds ett skolsammanhang utifrån deras förutsättningar och behov.
Kontakt
-
Vid frågor eller synpunkter, hör av dig till vårt kontaktcenter. Du får svar direkt eller blir hänvisad till rätt person.
Telefon: 0346-88 60 00
Mejl:Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Kontakt
-
Niels Töttrup
- Samordnare för placerade elever
-
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. - Mobil: 070-289 26 51