Förorenade områden
Har du upptäckt en förorening? Eller vill du sanera ett förorenat område eller göra markarbeten där det finns föroreningar? Då måste du informera respektive anmäla det till miljö- och hälsoskyddsförvaltningen.
Ett förorenat område är en plats eller byggnad där halten av ett miljöfarligt ämne är så hög att det kan innebära en risk för miljön eller människors hälsa. Förorenade områden upptäcks ofta i samband med schaktarbeten, bygg- och rivningsarbeten eller vid markundersökningar som görs inför detaljplaner eller bygglov.
Kontakta oss direkt om du har upptäckt en förorening
Om du har upptäckt en förorening måste du som fastighetsägare eller verksamhetsutövare genast meddela oss på miljö- och hälsoskyddsförvaltningen. Ange vilken typ av förorening det är du har upptäckt, vilka mängder det rör sig om och om du har gjort någon provtagning.
Du kontaktar oss genom att mejla eller ringa:
Mejl:
Telefon: 0346-88 60 00
Du måste anmäla sanering eller markarbeten i ett förorenat område
Arbete i ett förorenat område kan medföra en ökad risk för spridning. Om du ska sanera (avhjälpandeåtgärd) eller utföra arbeten i mark som du vet är förorenad måste du anmäla arbetet till miljö- och hälsoskyddsförvaltningen.
Anmäl i god tid, minst sex veckor innan arbetet startar. Det är förbjudet att påbörja arbetet innan det är anmält.
Om du behöver mellanlagra massor på annan plats än inom projektområdet är detta också anmälnings- eller tillståndspliktigt.
Att tänka på inför arbeten i förorenade områden
Tänk på att utredningar och undersökningar tar tid. Därför är det viktigt med god framförhållning inför arbetet i förorenade områden.
Det är också viktigt att ha en masshanteringsplan samt beredskap för att kunna omhänderta och vid behov rena länsvatten som uppstår i arbetet.
Vi anser att en sakkunnig och oberoende miljökonsult ska utföra en miljökontroll och uppföljning av arbetet.
Detta ska din anmälan innehålla
- Fastighetsbeteckning och gatuadress.
- Ansvarig verksamhetsutövare och fastighetsägare (lagfaren och taxerad) samt respektive organisationsnummer och kontaktuppgifter.
- Uppgift om fakturaadress och eventuell referensperson eller referensnummer.
- Miljökontrollant – bör vara oberoende av beställare och entreprenör.
- Entreprenör och dennes kontaktuppgifter.
- Transportör med tillstånd för transport av de avfallsslag som uppkommer i projektet (avfall, farligt avfall) – ange organisationsnummer.
- Avfallsmottagare – kontrollera att mottagaren har de tillstånd som krävs.
- Fastighetens historiska bakgrund, till exempel tidigare verksamheter.
- Åtgärdsmål för saneringen/efterbehandlingen med utgångspunkt i markanvändningen på platsen (känslig markanvändning, mindre känslig markanvändning).
- Situationsplan över området, där det förorenade området är markerat.
- Beskrivning av planerat arbete som ska utföras.
- Typ av förorening, om det går att avgöra. Bifoga rapport från miljöteknisk markundersökning.
- Uppskattade volymer av förorenade massor, om det går att avgöra.
- Risker med föroreningen ur hälso- och miljösynpunkt (till exempel spridning, ångning, damning).
- Skyddsobjekt, till exempel dagvattenbrunnar och vattendrag i området och dess närhet, vattenskyddsområde, Natura 2000-område.
- Planerade skyddsåtgärder, till exempel hantering av länshållningsvatten, akutplatta, presenning för täckning.
- Beskrivning av planerad efterkontroll med laboratorieanalyser och dokumentation av efterbehandling.
Vem är ansvarig?
I första hand är det den som har orsakat föroreningen som är ansvarig för undersökningar och sanering. Ansvaret kan delas solidariskt mellan flera verksamhetsutövare och fastighetsägare. Om det inte finns någon ansvarig verksamhetsutövare kvar som kan bekosta undersökningar och sanering kan det bli fastighetsägaren eller den som utför arbete inom det förorenade området som är ansvarig.
Så här handlägger vi din anmälan
Vi granskar din anmälan och svarar med ett beslut där vi talar om vilka försiktighetsåtgärder som behövs samt om du måste göra fler undersökningar eller annan kontroll. Vi bedömer bland annat om åtgärdsmålen för saneringen är godtagbara, om skyddsåtgärder och miljökontroll är tillräckliga och om du har bra kontroll på masshanteringen.
Du betalar en avgift
Vi tar ut en avgift för att handlägga ditt ärende. Timtaxan är fastställd av kommunfullmäktige.
Lämna in en slutrapport
När arbetet är klart ska du lämna en slutrapport till oss. Av slutrapporten ska det framgå vad saneringen har gett för resultat och om åtgärdsmålen har uppnåtts. Redovisa analysresultat från slutproverna. Det ska framgå vem som har omhändertagit schaktmassor och annat material som körts bort från fastigheten. Bifoga en sammanställning av kvitton från behörig transportör och mottagare.
Om vi bedömer att saneringen inte är tillräcklig svarar vi med ett föreläggande om ytterligare åtgärder eller kontroll. När vi anser att du har uppnått åtgärdsmålen och redovisat tillräckliga uppgifter avslutar vi ärendet med att lämna en slutlig bedömning av hur saneringen genomförts.
Du skickar din rapport till
Kontakt
-
Vid frågor eller synpunkter, hör av dig till vårt kontaktcenter. Du får svar direkt eller blir hänvisad till rätt person.
Telefon: 0346-88 60 00
Mejl:Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.