Skip to main content

Starta en livsmedelsverksamhet

Ska du starta ett livsmedelsföretag? Då finns en del att tänka på. På den här sidan hittar du kort information kring ämnet, och länkar till där du kan läsa mer.

Livsmedel

Livsmedelsverket har en sida om att starta företag. Där finns bland annat kort information om de första stegen du ska ta om du vill starta livsmedelsföretag. De har även en sida om lokaler, hygien och företagens egenkontroll. Där hittar du bland annat information om utformning av livsmedelslokaler och egenkontroll.

Starta livsmedelsföretag (livsmedelsverket.se)

Lokaler, hygien och företagens egen kontroll (livsmedelsverket.se)

För de flesta livsmedelsverksamheter krävs registrering hos oss på miljö- och hälsoskyddsnämnden innan verksamheten får starta. 

Regler om livsmedel

Registrera livsmedel och dricksvatten

Information för dig som vill ställa upp en foodtruck eller liknande på allmän platsmark i Falkenbergs kommun hittar du också här på webbplatsen.

Ställa upp en foodtruck

Dricksvatten

Du omfattas av Livsmedelsverkets föreskrifter om dricksvatten (LIVSFS 2022:12). 

Du behöver registrera dig hos oss på miljö- och hälsoskyddsnämnden om du producerar dricksvatten till:

  • livsmedelsverksamhet, till exempel restaurang, mattillverkning och café
  • offentlig verksamhet, till exempel förskola och vårdhem
  • kommersiell verksamhet, till exempel hotell och uthyrning av stugor
  • minst 50 personer eller producerar minst 10 kubikmeter dricksvatten per dygn.

Registrera livsmedel och dricksvatten

Beskrivning om när regler om dricksvatten ska tillämpas och mycket annat finns i Livsmedelsverkets verktyg för livsmedelskontroll, Kontrollwiki. 

När ska lagstiftningen om dricksvatten tillämpas? (livsmedelsverket.se)

Här på kommunens webbplats finns information om eget dricksvatten som inte omfattas av föreskrifterna om dricksvatten.

Eget dricksvatten

Provtagning av ditt dricksvatten

Du är ansvarig för att ditt dricksvatten är hälsosamt och rent. Med det menas att dricksvattnet inte orsakar sjukdom samt att det är estetiskt och tekniskt acceptabelt.

Du behöver regelbundet ta prov på ditt dricksvatten för att kontrollera att det uppfyller kvalitetskraven. Du behöver därför ta fram ett undersökningsprogram, som innehåller en beskrivning av vilken provtagning du ska göra. Undersökningsprogrammet behöver överlämnas till oss för fastställande.

För de minsta anläggningarna gäller vanligtvis att en mindre undersökning ”hos användaren” behöver göras årligen. Utöver detta tillkommer en utvidgad undersökning vart sjätte år. För större anläggningar gäller ytterligare provtagning. En normal undersökning omfattar kontroll av ett begränsat antal bakterier och kemiska ämnen. En utvidgad undersökning är mer omfattande och ger därmed ytterligare information om vattnets kvalitet.

Kontakta ett ackrediterat laboratorium, så skickar de dig utrustning för provtagning. Laboratorierna erbjuder särskilda analyspaket för normal respektive utvidgad undersökning. Du kan söka på ackrediterade laboratorier för provtagning på Swedacs webbplats.

Sök i Swedacs ackrediteringsregister

Fråga Falkis

AI kan begå misstag. Kontrollera viktig information. Om Fråga Falkis