Ska du starta ett livsmedelsföretag? Då finns en del att tänka på. På den här sidan hittar du kort information kring ämnet, och länkar till där du kan läsa mer.
Livsmedel
Livsmedelsverket har en sida om att starta företag. Där finns bland annat kort information om de första stegen du ska ta om du vill starta livsmedelsföretag. De har även en sida om lokaler, hygien och företagens egenkontroll. Där hittar du bland annat information om utformning av livsmedelslokaler och egenkontroll.
Du är ansvarig för att ditt dricksvatten är hälsosamt och rent. Med det menas att dricksvattnet inte orsakar sjukdom samt att det är estetiskt och tekniskt acceptabelt.
Du behöver regelbundet ta prov på ditt dricksvatten för att kontrollera att det uppfyller kvalitetskraven. Du behöver därför ta fram ett undersökningsprogram, som innehåller en beskrivning av vilken provtagning du ska göra. Undersökningsprogrammet behöver överlämnas till oss för fastställande.
För de minsta anläggningarna gäller vanligtvis att en mindre undersökning ”hos användaren” behöver göras årligen. Utöver detta tillkommer en utvidgad undersökning vart sjätte år. För större anläggningar gäller ytterligare provtagning. En normal undersökning omfattar kontroll av ett begränsat antal bakterier och kemiska ämnen. En utvidgad undersökning är mer omfattande och ger därmed ytterligare information om vattnets kvalitet.
Kontakta ett ackrediterat laboratorium, så skickar de dig utrustning för provtagning. Laboratorierna erbjuder särskilda analyspaket för normal respektive utvidgad undersökning. Du kan söka på ackrediterade laboratorier för provtagning på Swedacs webbplats.