Det finns många barn och vuxna som behöver en kontaktperson att träffa på sin fritid. Som kontaktperson fungerar du som en vän. Det du behöver göra är att umgås och finnas till för personen. Det kan handla om att ta en fika, gå en promenad eller göra någon annan aktivitet som ni är intresserade av.
För vuxna personer med funktionsnedsättning är en kontaktperson en vän att umgås med och göra aktiviteter tillsammans med såsom fika, bowla eller gå på en promenad.
Du ska kunna ge råd i vardagliga situationer och försöka utöka kontaktnätet för den du är kontaktperson åt.
Gör en intresseanmälan
Är du intresserad av att bli kontaktperson kan du göra en intresseanmälan
Det krävs ingen särskild kompetens för att bli kontaktperson, men däremot ett engagemang och intresse för andra människor. Du måste ha tid att träffas regelbundet och ha intresse av att lyssna på den andra personen. Du måste också vara över 18 år och vilja skapa en långvarig relation med någon som behöver en vän.
Som kontaktperson får du ersättning i form av arvode och omkostnadsersättning. Ersättningen utgår från rekommendationer av Sveriges kommuner och regioner, SKR.
Om du funderar på att bli kontaktperson åt en vuxen med funktionsnedsättning och har frågor om vad uppdraget innebär så kan du kontakta oss på vuxenenheten genom att ringa kommunens kontaktcenter på 0346-88 60 00 och be att få bli kopplad till en kontaktpersonsamordnare för LSS vuxna.
Du kan ocksÃ¥ mejla.Â
Familjegruppens mottagningsteam
0346-88 52 39 Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
För barn och ungdomar är en kontaktperson en vuxen förebild och ett personligt stöd. Innehållet i träffarna utgår ifrån den unges behov. Som kontaktperson ska du kunna lyssna, vara en förebild och uppmuntra till egna aktiviteter.
Kontaktperson är en insats enligt socialtjänstlagen och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Insatsen ges till barn och vuxna med funktionsnedsättning eller när det vanliga nätverket inte räcker till.Â
Gör en intresseanmälan
Är du intresserad av att bli kontaktperson kan du göra en intresseanmälan.
Det krävs ingen särskild kompetens för att bli kontaktperson, men däremot ett engagemang och intresse för andra människor. Du måste ha tid att träffas regelbundet och ha intresse av att lyssna på den andra personen.
Som kontaktperson får du ersättning i form av arvode och omkostnadsersättning. Ersättningen utgår från rekommendationer av Sveriges kommuner och regioner, SKR.
Om du funderar på att bli kontaktperson för ett barn eller en ungdom och önskar mer information, kan du kontakta familjegruppens mottagningsteam.
Du kan också läsa mer på Socialstyrelsens webbsida Min insats. Där kan du även ta del av berättelser från personer som gör en insats som kontaktperson just nu.