Skip to main content

Kompostering av matavfall

Att kompostera är inte svårt, men det kan kräva en del skötsel. Om du vill kompostera matavfall på din fastighet måste du först anmäla detta till miljö- och hälsoskyddsförvaltningen. Det kostar inget att göra en anmälan.

Innan du gör din anmälan

Innan du gör din anmälan behöver du veta vilken typ av kompost du ska ha – namn och modell, hur mycket den rymmer eller om du bygger den själv.  Du behöver även veta vad du har för fastighetsbeteckning. Vet du inte vad din fastighet heter kan du hitta den via Lantmäteriet.

Hitta fastighetsbeteckning i Min karta (lantmateriet.se)

Om du inte äger din bostad själv

Hyr du din bostad och önskar kompostera är det bra att först prata med din fastighetsägare. Fastighetsägaren får alltid en kopia på anmälningsbekräftelsen om det är någon annan som söker.

Detta gäller för komposten

Din kompostbehållare måste vara sluten så att skadedjur så som möss, råttor eller fåglar inte kan ta sig in i den. Det ska vara en varmkompost och tillräckligt stor för att kompostera matavfallet som uppstår.

Om komposten ska vara utomhus och användas året runt bör den vara isolerad så att innehållet inte fryser på vintern. Den ska även vara placerad så att dina grannar inte blir störda av dålig lukt.

Så sköter du komposten

För att du ska få en så bra kompost som möjligt är tipset att börja kompostera på våren eller sommaren. Lägg ett lager med kvistar i botten av behållaren för att få in luft. Se till att placera komposten i skugga så att den inte blir för varm.  För att få igång nedbrytningsprocessen kan du lägga på lite kompostjord eller stall- eller hönsgödsel. När din kompost har kommit i gång lägger du på matavfallet lite i taget och ofta – istället för mycket och sällan.

Om komposten luktar illa

Om det luktar illa om din kompost kan det bero på syrebrist. Orsakerna till syrebrist kan vara att komposten blivit för kompakt, för blöt eller för att kvävehalten har blivit för hög. Prova att röra om i komposten och häll på sågspån eller torv för att suga upp vätan, eller lägg i grenar och annat grovt material för att luckra upp.

Detta kan du lägga i din varmkompost:

  • Matrester, rÃ¥a och tillagade
  • Kaffe- eller tesump (även filter och pÃ¥sar)
  • Äggskal
  • Skal frÃ¥n skaldjur
  • Blött hushÃ¥llspapper
  • Ben
  • Godis (utan förpackning)

Detta ska du inte lägga i din varmkompost:

  • Fimpar och snus
  • Blöjor
  • Tyg
  • Kalk, gyttja och lera
  • Grillkol och stora mängder aska
  • Kattsand och hundbajs
  • Grova grenar
  • Krukväxter och sjuka växtdelar

Kompostera med Bokashi

Bokashi är en särskild metod för att kompostera och även den ska anmälas till miljö- och hälsoskyddsförvaltningen. Komposteringsmetoden består av två faser, den första i en sluten hink i köket och den andra fasen sker utomhus i jorden. Eftersom den sista delen i Bokashi-komposteringen sker i marken behöver du ha möjlighet att gräva ner även denna kompost. Du anmäler Bokashi på samma sätt som en varmkompost.

Så här gör du en anmälan

Du fyller i din anmälan via en blankett, som du skickar in till oss.Â