Skip to main content

Om Falkenbergs klimatinitiativ

Falkenbergs klimatinitiativ Àr ett nÀtverk av lokala företag och organisationer som samarbetar för klimatdriven affÀrs- och verksamhetsutveckling. Som deltagare Àr du med och bidrar till att Falkenberg stÀller om och minskar sin klimatpÄverkan. Du ser ocksÄ till att din verksamhet och Falkenberg som plats blir mer konkurrenskraftig.

Klimatinitiativet samordnas av kommunen, men det Àr ditt företag eller organisation som tillsammans med de andra deltagarna formar vad vi gör och hur vi gör det. Syftet med att göra det tillsammans Àr att vi kan inspirera, lÀra och utmana varandra att stÀlla om.

Klimatinitiativet Àr uppdelat i olika utvecklingssteg

Eftersom alla deltagare befinner sig pÄ olika platser i sin klimatomstÀllning, samt Àr olika i bransch och storlek, sÄ Àr klimatinitiativet uppdelat i olika utvecklingssteg. PÄ sÄ sÀtt kan ditt företag/organisation samverka, utvecklas och finna nya vÀgar med andra deltagare som befinner sig pÄ liknande plats.  

Utvecklingsstegen Àr inte statiska. Du kan nÀmligen hjÀlpa deltagare som Àr i ett annat utvecklingssteg. Det kan ocksÄ vara sÄ att olika delar eller verksamheter inom ditt företag eller din organisation befinner sig i flera steg samtidigt.

Ditt företag/organisation skattar er sjÀlva i nÄgot av följande steg utifrÄn dÀr ni finner bÀst behov att lÀra av andra.  

Steg 1 

I detta utvekclingssteg ska ditt företag/organisation ta steget att lÀra, utforska och skapa er en bild av er klimatpÄverkan och vad ni behöver arbeta med framÄt.  

Steg 2 

PÄ detta utvecklingssteg har Företag och organisationer kommit en bit i sitt klimatarbete. De har kartlagt sin klimatpÄverkan, har satt upp klimatmÄl och följer upp sin pÄverkan regelbundet. De har börjat eller Àr redo att gÄ fram med ÄtgÀrder för att minska sin klimatpÄverkan.

Steg 3

PÄ detta utvecklingssteg har företag och organisationer ett brett hÄllbarhetsarbete dÀr klimatet Àr en viktig del. De har full koll pÄ sin klimatpÄverkan, följer upp Ärligen och har klimat och övrig hÄllbarhet integrerad i sin affÀrsmodell/strategi. Dessa företag och organisationer börjar bli eller Àr systemförÀndrare i sin bransch. 

Klimat Successteams – ett sĂ€tt att hjĂ€lpa varandra

Inom klimatinitiativet anvĂ€nder vi samma metod som anvĂ€nds i det redan etablerade AffĂ€rsutveckling successteam – vi kallar det "Klimat Successteams".   

UtifrĂ„n sjĂ€lvskattningen och de tre utvecklingsstegen matchar vi företag och organisationer i team om 6–8 deltagare. Varje team trĂ€ffas sen sex gĂ„nger under sex mĂ„nader för att hjĂ€lpa och sporra varandra i klimatomstĂ€llningen och för att integrera klimatarbetet i affĂ€rs- och verksamhetsutvecklingen. 

Vid varje trÀff har du möjlighet att lyfta en frÄga, ett problem eller en utmaning som ditt företag/organisation stÄr inför och som teamet ger feedback pÄ.

Efter varje trÀff kontaktar ditt team klimatinitiativets samordnare för att rapportera hur arbetet fortskrider. Ni kan samtidigt lyfta eventuella behov av att fÄ inspiration frÄn nÄgon utanför teamet, till exempel frÄn en deltagare som befinner sig pÄ ett annat utvecklingssteg eller har kunskap om ett specifikt Àmne. Men huvudsyftet med Klimat Successteams Àr att ni ska hjÀlpa varandra inom ert team.

Expeditioner – nĂ€r vi behöver hitta nya lösningar tillsammmans

Större utmaningar som delas av mÄnga eller av hela samhÀllet, till exempel minskade transporter eller hur ett företags avfall kan bli en resurs för ett annat företag, kan brytas ut till egna möten dÀr vi sÀtter just den frÄgan i centrum och utforskar den tillsammans för att hitta nya lösningar.

Behovet av dessa expeditioner kan uppstÄ under klimatinitiativets dialoger, i Klimat Successteams eller lyftas fram av en deltagare. De Àr Àven öppna för fler Àn deltagarna i initiativet. 

Det Ă€r frivilligt att delta i expeditionerna – du gör det utifrĂ„n behov och möjlighet.

Klimatinitiativet under Äret  

Alla som deltar i klimatinitiativet samlas tvÄ gÄnger per Är till stortrÀff. En gÄng pÄ vÄren och en gÄng pÄ hösten. BÄda mötena syftar till att samla, forma och vidareutveckla arbetet i initiativet.

Höstmötet har fokus pÄ att följa upp arbetet, sprida goda exempel, visa resultat frÄn expeditionerna och ha en dialog om hur ni tycker att klimatinitiativet ska utvecklas för att skapa nytta.  

VÄrmötet har fokus pÄ att kicka igÄng nya Klimat Successteams, anta nya utmaningar och annat som beslutades pÄ höstmötet.  

Mellan vÄr- och höstmötena deltar du i Klimat-Successteamen som trÀffas sex gÄnger.  

Expeditioner sker under Äret utifrÄn behov och beslut i styrgruppen.  

Styrgrupp och referensgrupp

Falkenbergs kommun och föreningen NÀringslivet Falkenberg driver arbetet med Falkenbergs klimatinitiativ. Falkenbergs kommun samordnar och processleder arbetet.  

Arbetet styrs utifrÄn en styrgrupp dÀr NÀringslivet Falkenberg och Falkenbergs kommun Àr representerade. FramÄt kan styrgruppen breddas med fler företrÀdare för bransch- eller företagarföreningar.  

Utöver detta finns det en referensgrupp dÀr fem företag Àr representerade. Referensgruppen hjÀlper till i arbetet med att forma trÀffar och utveckla arbetet med klimatinitiativet. Referensgruppen förnyas vid behov.  

Vi samverkar för gemensam kraft och innovation  

Falkenbergs klimatinitiativ vill etablera en lÄngsiktig relation med akademi och forskning. Det tror vi Àr viktigt bÄde för de deltagande företagen och organisationerna och sjÀlva klimatinitiativets innovationshöjd och fortsatta utveckling.  

I Halland finns ocksÄ en mÀngd olika erbjudanden frÄn olika aktörer som skapar nytta för företags och organisationers omstÀllning. Vi Àr mÄna om att dessa erbjudanden och nÀtverk kan komplettera klimatinitiativets arbete och att du som deltagare i klimatinitiativet kan fÄ mernytta av dessa och vice versa. 

Hallands strategi för hĂ„llbar tillvĂ€xt 2021–2028 (regionhalland.se)

Halland stĂ€ller om – för klimatsmarta affĂ€rer och stĂ€rkt konkurrenskraft (regionhalland.se) 

Falkenbergs klimatinitiativ Àr en del av Falkenbergs Lokala agenda 2030.

Uppslaget till Falkenbergs klimatinitiativ kom nÀr företag, kommun och NÀringslivet Falkenberg hade dialog om hur Falkenberg ligger till i förhÄllande till mÄlen i Agenda 2030. Du kan ta del av den lokala agendan pÄ sidan Lokal agenda 2030 med hÄllbarometer.