Skip to main content

Om Falkenbergs klimatinitiativ

Falkenbergs klimatinitiativ är ett nätverk av lokala företag och organisationer som samarbetar för klimatdriven affärs- och verksamhetsutveckling. Som deltagare är du med och bidrar till att Falkenberg ställer om och minskar sin klimatpåverkan. Du ser också till att din verksamhet och Falkenberg som plats blir mer konkurrenskraftig.

Klimatinitiativet samordnas av kommunen, men det är ditt företag eller organisation som tillsammans med de andra deltagarna formar vad vi gör och hur vi gör det. Syftet med att göra det tillsammans är att vi kan inspirera, lära och utmana varandra att ställa om.

Klimatinitiativet är uppdelat i olika utvecklingssteg

Eftersom alla deltagare befinner sig på olika platser i sin klimatomställning, samt är olika i bransch och storlek, så är klimatinitiativet uppdelat i olika utvecklingssteg. På så sätt kan ditt företag/organisation samverka, utvecklas och finna nya vägar med andra deltagare som befinner sig på liknande plats.  

Utvecklingsstegen är inte statiska. Du kan nämligen hjälpa deltagare som är i ett annat utvecklingssteg. Det kan också vara så att olika delar eller verksamheter inom ditt företag eller din organisation befinner sig i flera steg samtidigt.

Ditt företag/organisation skattar er själva i något av följande steg utifrån där ni finner bäst behov att lära av andra.  

Steg 1 

I detta utvekclingssteg ska ditt företag/organisation ta steget att lära, utforska och skapa er en bild av er klimatpåverkan och vad ni behöver arbeta med framåt.  

Steg 2 

På detta utvecklingssteg har Företag och organisationer kommit en bit i sitt klimatarbete. De har kartlagt sin klimatpåverkan, har satt upp klimatmål och följer upp sin påverkan regelbundet. De har börjat eller är redo att gå fram med åtgärder för att minska sin klimatpåverkan.

Steg 3

På detta utvecklingssteg har företag och organisationer ett brett hållbarhetsarbete där klimatet är en viktig del. De har full koll på sin klimatpåverkan, följer upp årligen och har klimat och övrig hållbarhet integrerad i sin affärsmodell/strategi. Dessa företag och organisationer börjar bli eller är systemförändrare i sin bransch. 

Klimat Successteams – ett sätt att hjälpa varandra

Inom klimatinitiativet använder vi samma metod som används i det redan etablerade Affärsutveckling successteam – vi kallar det "Klimat Successteams".   

Utifrån självskattningen och de tre utvecklingsstegen matchar vi företag och organisationer i team om 6–8 deltagare. Varje team träffas sen sex gånger under sex månader för att hjälpa och sporra varandra i klimatomställningen och för att integrera klimatarbetet i affärs- och verksamhetsutvecklingen. 

Vid varje träff har du möjlighet att lyfta en fråga, ett problem eller en utmaning som ditt företag/organisation står inför och som teamet ger feedback på.

Efter varje träff kontaktar ditt team klimatinitiativets samordnare för att rapportera hur arbetet fortskrider. Ni kan samtidigt lyfta eventuella behov av att få inspiration från någon utanför teamet, till exempel från en deltagare som befinner sig på ett annat utvecklingssteg eller har kunskap om ett specifikt ämne. Men huvudsyftet med Klimat Successteams är att ni ska hjälpa varandra inom ert team.

Expeditioner – när vi behöver hitta nya lösningar tillsammmans

Större utmaningar som delas av många eller av hela samhället, till exempel minskade transporter eller hur ett företags avfall kan bli en resurs för ett annat företag, kan brytas ut till egna möten där vi sätter just den frågan i centrum och utforskar den tillsammans för att hitta nya lösningar.

Behovet av dessa expeditioner kan uppstå under klimatinitiativets dialoger, i Klimat Successteams eller lyftas fram av en deltagare. De är även öppna för fler än deltagarna i initiativet. 

Det är frivilligt att delta i expeditionerna – du gör det utifrån behov och möjlighet.

Klimatinitiativet under året  

Alla som deltar i klimatinitiativet samlas två gånger per år till storträff. En gång på våren och en gång på hösten. Båda mötena syftar till att samla, forma och vidareutveckla arbetet i initiativet.

Höstmötet har fokus på att följa upp arbetet, sprida goda exempel, visa resultat från expeditionerna och ha en dialog om hur ni tycker att klimatinitiativet ska utvecklas för att skapa nytta.  

Vårmötet har fokus på att kicka igång nya Klimat Successteams, anta nya utmaningar och annat som beslutades på höstmötet.  

Mellan vår- och höstmötena deltar du i Klimat-Successteamen som träffas sex gånger.  

Expeditioner sker under året utifrån behov och beslut i styrgruppen.  

Styrgrupp och referensgrupp

Falkenbergs kommun och föreningen Näringslivet Falkenberg driver arbetet med Falkenbergs klimatinitiativ. Falkenbergs kommun samordnar och processleder arbetet.  

Arbetet styrs utifrån en styrgrupp där Näringslivet Falkenberg och Falkenbergs kommun är representerade. Framåt kan styrgruppen breddas med fler företrädare för bransch- eller företagarföreningar.  

Utöver detta finns det en referensgrupp där fem företag är representerade. Referensgruppen hjälper till i arbetet med att forma träffar och utveckla arbetet med klimatinitiativet. Referensgruppen förnyas vid behov.  

Vi samverkar för gemensam kraft och innovation  

Falkenbergs klimatinitiativ vill etablera en långsiktig relation med akademi och forskning. Det tror vi är viktigt både för de deltagande företagen och organisationerna och själva klimatinitiativets innovationshöjd och fortsatta utveckling.  

I Halland finns också en mängd olika erbjudanden från olika aktörer som skapar nytta för företags och organisationers omställning. Vi är måna om att dessa erbjudanden och nätverk kan komplettera klimatinitiativets arbete och att du som deltagare i klimatinitiativet kan få mernytta av dessa och vice versa. 

Hallands strategi för hållbar tillväxt 2021–2028 (regionhalland.se)

Halland ställer om – för klimatsmarta affärer och stärkt konkurrenskraft (regionhalland.se) 

Falkenbergs klimatinitiativ är en del av Falkenbergs Lokala agenda 2030.

Uppslaget till Falkenbergs klimatinitiativ kom när företag, kommun och Näringslivet Falkenberg hade dialog om hur Falkenberg ligger till i förhållande till målen i Agenda 2030. Du kan ta del av den lokala agendan på sidan Lokal agenda 2030 med hållbarometer.