Skip to main content

Osäkerhet och oförutsägbarhet i omvärlden ökar

Samhällets snabba utveckling drivs på av globala trender som teknologisk innovation, oväntade händelser och kriser. Förändrade värderingar och lagar och skapar en ökad osäkerhet och oförutsägbarhet.

Denna utveckling påverkar kommuner, regioner och näringsliv betydligt och gör att vi inom det här området ser ett ökat fokus på framtidsfrågor.
Stärka förmågan att hantera osäkerhet
Fler organisationer inser vikten av att utveckla en kultur som regelbundet arbetar med framtidsfrågor för att stärka förmågan att hantera osäkerhet. Några nyckelförmågor som blir viktiga för att kunna anpassa sig till förändringar är:

  • flexibilitet
  • agila arbetssätt
  • agilt ledarskap
  • balansera mellan flexibilitet och lÃ¥ngsiktiga mÃ¥l

Beredskap avgörande

Traditionella sätt att planera och driva verksamhet är inte längre är tillräckliga. Där vi tidigare kunde vara säkra kan vi inte längre vara det – beredskap för ett brett spektrum av scenarier blir avgörande. Vi behöver ompröva våra arbetssätt när behovet av flexibilitet och förmågan att snabbt reagera på förändringar ökar med osäkerheten och oförutsägbarheten.


Hur påverkar det oss i Falkenberg?  

En porträttbild på Josefine Eirefelt. Hon står inomhus med neutral min.

Josefine Eirefeldt, tf chef för serviceförvaltningen, lyfter arbetet med livsmedel som ett exempel på hur vi behöver anpassa vårt arbete efter osäkerheter och oförutsägbarhet i omvärlden. För livsmedel är det många faktorer som påverkar pris och tillgång. Några av dem är:

  • Pris och import av drivmedel.
  • Förpackningar.
  • Faktorer vid odling, sÃ¥dant som väder, konstgödsel och växtskyddsmedel.
  • Det oroliga omvärldsläget (krig, transporter med mera).

– Det här påverkar både priser och leveranser på livsmedel. För att möta de här utmaningarna behöver alla som jobbar med livsmedel vara uppmärksamma. I det korta perspektivet gör vi som jobbar med mat i kommunen en hel del. Vi följer prisutvecklingen och dess effekter noga, har ett brett upphandlat sortiment, och håller koll på leveranser. De som jobbar centralt har mycket kontakt med köken så att vi kan lösa eentuella problem. I det längre perspektivet behöver vi som land ge bra förutsättningar för inhemsk livsmedelsproduktion.

HÃ¥llbarhet och beredskap

Hon lyfter också att planeringen i vardagen gynnar arbetet med beredskap.
– Genom att bli mer självförsörjande minskar vår sårbarhet som land. Genom att ha förberett oss på olika händelser så kan vi laga mat även om det blir ändrade förutsättningar. Hållbarhet och beredskap går hand i hand.