Skip to main content

Radon i flerbostadshus

Som fastighetsägare har du ansvar för halten av radongas i de bostäder som du hyr ut eller i de bostäder som finns i din bostadsrättsförening. Höga radonhalter innebär inte någon akut hälsofara men på lång sikt ökar risken för lungcancer. Enligt strålskyddslagen ska du se till att radonhalten i bostäder och allmänna lokaler är så låg som möjligt.

Att mäta radon

För att veta vilka radonhalter som finns i en bostad eller lokal behöver du mäta. Det är du som äger fastigheten som ansvarar för att mäta radon och vid behov åtgärda för höga halter. Mätningen kan göras på eget initiativ eller på uppmaning av oss på miljö- och hälsoskyddsförvaltningen.

Du bör göra en ny mätning om du gjort omfattande renovering, ombyggnad i lokaler eller renovering som påverkat ventilationsflödena i större omfattning eller vid renoveringar där håltagning i grunden har gjorts. Även vid utbyte av värmesystem bör en ny mätning göras.

Om det är mer än tio år sedan senaste mätningen utfördes bör en ny mätning ske.

Referensnivån för radon i bostäder, förskolor, skolor och lokaler som allmänheten har tillträde till är enligt Strålskyddsförordningen 200 becquerel per kubikmeter luft inomhus.

Radon i boendemiljö

Så ska du mäta i bostäder

Mätningen ska ske enligt Strålsäkerhetsmyndighetens metodbeskrivning.

Mätning av radon i bostäder – metodbeskrivning (stralsakerhetsmyndigheten.se)

Radongashalten mäts genom långtidsmätningar. Mät minst två månader, gärna tre, under mätperioden 1 oktober till 30 april.

Antalet lägenheter som bör mätas beror på huset. Mätning bör ske i alla lägenheter med markkontakt. Med markkontakt avses att utrymmet är beläget direkt på bottenplatta eller ovan kryputrymme. Radonmätningar bör göras i de lägenheter där byggnadsmaterialet kan antas bidra till förhöjd radonhalt.

I högre belägna plan bör mätning göras i minst en lägenhet per våningsplan. Mätningarna ska täcka minst 20 procent av antalet lägenheter i varje huskropp. Lägenheter som angränsar till hiss- eller ventilationsschakt (eller andra utrymmen som går vertikalt genom fastigheten) bör väljas, eftersom markradon kan ta sig upp genom sådana utrymmen.

Mätning ska ske med två mätdosor i lägenheter som ska mätas. Detta är enda sättet att få fram ett årsmedelvärde för radon i lägenheten. För enrumslägenheter räcker det med mätning i en mätpunkt, men det behövs två detektorer i denna mätpunkt. Dosorna bör förvaras i två olika boendeutrymmen i lägenheten. Det är att föredra att en mätdosa är i sovrum. Om en bostad består av flera våningsplan ska en mätdosa placeras på varje våningsplan.

Beställ mätdosor

Mätdosor beställer du direkt från ett ackrediterat mätlaboratorium. Ackreditering görs av Swedac. På Swedac finns aktuella uppgifter om de mätlaboratorier som är ackrediterade för radonmätning av luft.

Hitta ackrediterade företag (Tillförlitlig radonmätning, swedac.se)

Fyll i protokoll

När mätningarna avslutats ska du fylla i protokollen från mätlaboratoriet med uppgifter om mätningarna, bland annat: 

  • fastighet
  • adress
  • lantmäteriets lägenhetsnummer
  • vilka mätdosor som placerats i vilka rum
  • vilka datum mätningarna pÃ¥börjats och avslutats.

Så ska du mäta i förskola och skola

Mätning i förskola och skola ska göras enligt Strålsäkerhetsmyndighetens metodbeskrivning för radonmätning på arbetsplatser och kompletterande vägledning för mätning av radonhalten i skolor och förskolor.

Vid omfattande renovering, ombyggnad i lokaler eller renovering som påverkat ventilationsflödena i större omfattning bör du göra en ny mätning. I annat fall bör radon mätas ungefär vart tionde år.

Metodbeskrivning för mätning av radon på arbetsplatser (stralsakerhetsmyndigheten.se)

Vägledning för mätning av radonhalten i skolor och förskolor (stralsakerhetsmyndigheten.se)

Tillsyn och taxa

Vi bedriver tillsyn och kontrollerar radonarbetet i alla flerbostadshus, skolor och förskolor. För denna tillsyn tas en avgift ut.