Skip to main content

Parker och planteringar

Det finns mÄnga sköna och gröna platser i vÄr stad. HÀr finns flera parker med varierande karaktÀr och vi jobbar Äret runt med att smycka staden med fÀrgsprakande planteringar. 

Parker

I centrala Falkenberg har du aldrig lÄngt till en grön park. HÀr kan du koppla av, promenera, hÀmta energi eller leka en stund.

Vallarna

Vallarna Àr vÄr mest besökta park med blandad vÀxtlighet. HÀr kan du hitta bÄde inhemska och exotiska arter. Variationen pÄ aktiviteter Àr stor. Du kan leka, trÀna eller promenera. Vi ansvarar för diskgolf, utegym, motionsslinga, parkour och skatepark. Vallarna Àr ofta barnens favorit dÀr det erbjuds en stort lekomrÄde med lekplats, balansbana, vilse i skogen runda och ett minizoo. Toalett finns i anslutning till lekplatsen. 

Badhusparken

HĂ€r har planteringar utförts med tanke pĂ„ att erbjuda nĂ„got att se pĂ„ under hela Ă„ret. Det finns perennplanteringar, buskrabatter och praktfulla trĂ€d. I och omkring parken finns de offentliga konstverken, Ätran, Laxkalle och badande flickor. För barnen finns det en mindre lektĂ„g.

Laurentiiparken/Rosariet

En gÄng det medeltida torget, som blev stadens första park. HÀr finns ett rosarium med över 60 sorters rosor av bÄde gammeldags och modernt ursprung.

Kryddan

MÄnga sorters kryddor, medicinalvÀxter, frukttrÀd och bÀrbuskar i en skyddad plantering bakom Falkenbergs Museum.

Du hittar mer om parker och trÀdgÄrdar pÄ sidan Park & TrÀdgÄrd (falkenberg.se)

Lekplatser

Barn behöver leka och röra pÄ sig för att utvecklas och hÄlla sig friska. DÀrför satsar vi i Falkenberg pÄ lekplatser som Àr bÄde roliga och sÀkra.

Du hittar mer information pÄ sidan Lekplatser (falkenberg.se)

Planteringar

Vi jobbar Äret runt med att smycka staden och försöker finnas pÄ platser dÀr mycket mÀnniskor rör sig och fÄr möjlighet att njuta av vÄra gröna och fÀrgsprakande planteringar. Det Àr parkavdelningen som ansvarar för alla kommunens planteringar och utsmyckningar. VÄr personal ritar och planerar sjÀlva för bÄde rabatter och blomsterarrangemang i urnor. Först ut Àr penséerna som planteras ut redan i mars och sedan fortsÀtter vi med alla sommarblommor i början av juni. Till midsommar rÀknar vi med att alla sommarblommor ska vara pÄ plats.

Urval av planteringar i Falkenberg

  • Kullen
  • OmrĂ„det runt Tullbron
  • Stortorget

Urval av sommarblommor i Falkenberg

  • Lejongap
  • Papegojblad
  • Begonia
  • Margerit
  • Klockranka
  • Pelargon
  • Sötpotatis

VĂ€xthus

I kommunen har vi ett 1500mÂČ stort eget vĂ€xthus dĂ€r vi odlar och dĂ€r driver vi upp alla vĂ„ra vĂ€xter. HĂ€r hittar du bĂ„de perenner, sĂ€songsblommor och exotiska vĂ€xter. Vi odlar ungefĂ€r 200-300 sorters blommor per Ă„r. Med ett eget vĂ€xthus har vi möjlighet att prova nya sorter och vi kan erbjuda klimatanpassat vĂ€xtmaterial med en lokal nĂ€rhet och rĂ€tt i tid. Vi anvĂ€nder bara biologiska bekĂ€mpningsmedel. Vi har tyvĂ€rr ingen möjlighet att sĂ€lja vĂ€xter till privatpersoner men kommunala förvaltningar, bolag eller föreningar Àr vĂ€lkomna att höra av sig med förfrĂ„gningar. Är du mer intresserad av vĂ€xthuset finns det möjlighet att göra studiebesök för större grupper.  

Plantskola

I anslutning till vÀxthuset har vi en plantskola dÀr vi hanterar större vÀxter som buskar och trÀd.

Vett och etikett

TÀnk pÄ att vÄra parker och planteringar Àr till för alla. LÀmna alltid platsen sÄ som du sjÀlv vill möta den. Vi Àr rÀdda om vÄra parker och planteringar och Äverkan pÄ dessa kan rÀknas som skadegörelse. 

Hundar

TÀnk pÄ att stadens parker och rabatter Àr vÄra arbetsplatser. HÄll koll pÄ din hund och plocka upp efter hunden nÀr den utrÀttar sina behov.

Kommunens lokala ordningsföreskrifter (PDF)