Blåsinstrument
På Kulturskolan kan du välja mellan flera olika blåsinstrument. De flesta från årskurs 1 eller 2.
Blockflöjt
Blockflöjten finns i många storlekar. På Kulturskolan har vi sopranino, sopran, alt, tenor, bas, kontrabas och subkontrabas. Den minsta kan man ha i fickan och den största är lika lång som en människa. Du behöver inte välja ut någon särskild storlek om du vill anmäla dig till blockflöjt. En duktig blockflöjtist kan spela på alla.
Det är roligt att spela ensemble med blockflöjt. Då använder vi ofta även de större flöjterna som finns på Kulturskolan. Vi spelar alla typer av musik på blockföjt, både klassisk musik, pop- och rockmusik - visor och ballader. Vi försöker också att spela tillsammans med andra instrument.
Du kan låna en blockflöjt från Kulturskolan den första tiden, sen är det bra med en egen. Vi ger gärna förslag på vad som är bra att köpa. Som nybörjare går det bra att spela på en plastflöjt, sopran eller alt, beroende på hur gammal du är. När du har spelat något år eller två är en träflöjt att rekommendera.
Från årskurs 1.
Tvärflöjt
Tvärflöjt är den vanligaste typen av flöjt när man inom klassisk musik talar om en "flöjt". Du skapar ljudet på samma sätt som när du blåser på en flaska. För att ändra tonhöjden stängs flöjtens hål till, med hjälp av klaffar eller fingrar direkt på hålen.
Den är ett allroundinstrument som används flitigt inom flera olika musikstilar, alltifrån folkmusik till jazz och klassisk musik. Tvärflöjt finns att låna gratis första läsåret.
Från årskurs 2.
Saxofon
Du får lära dig hur du får ljud i instrumentet och hur du själv sätter ihop den. Du lär dig att spela efter noter och på gehör. Saxofon har ett stort användningsområde och hörs i många musikstilar, bland annat pop, rock, jazz och funk. Under läsåret erbjuds du att medverka i en konsert eller uppspel i annan form. Saxofon finns att låna gratis från kulturskolan.
Från årskurs 3.
Klarinett
Du får lära dig hur du får ljud i instrumentet och hur du själv sätter ihop det. Du lär dig att spela efter noter och på gehör. Klarinetten har ett stort användningsområde och hörs i många musikstilar, bl a i klassisk musik, folkmusik, jazz och pop. Under läsåret erbjuds du att medverka i en konsert eller uppspel i annan form. Klarinett finns att låna gratis från kulturskolan.
Från årskurs 3.
Trumpet
Trumpeten har en stark och klar ton som inbjuder till pampiga fanfarer, men den kan också låta både känsligt och melodiskt. Tonen alstras med läpparna och tonhöjden ändras också med ventiler. Den är ett viktigt instrument i all slags musik både i solo och i orkestrar.
Från årskurs 1.
Trombon
Trombonen är ett instrument med ett så kallat drag som man drar fram och tillbaka för att ändra tonhöjden. Läpparna hjälper också till för att bilda toner, som på alla bleckblåsinstrument. Trombonen har en mjuk och vacker ton och är viktig i alla typer av musik och orkestrar, från jazz, pop och rock till symfonisk musik.
Från årskurs 1.
Tuba
Tuban (bastuban) är det djupaste instrumentet, basinstrumentet, i bleckblåsfamiljen och försett med tre till sex ventiler. Tuban är ett viktigt orkesterinstrument i symfoniorkestern och i brassmusiksammanhang.
Från årskurs 4.
Baryton
Baryton är ett mindre tubainstrument som klingar lite ljusare än sin storebror tuban. Den har sin självklara roll i blåsorkestern där du kan få tillfälle att spela många olika musikstilar tillsammans med andra blåsinstrument. Den används också som soloinstrument.
Från årskurs 1.
ValthornÂ
Valthornet har en vacker, rund och varm ton. Det används som solo- eller orkesterinstrument, spelas ofta i filmmusik. Valthornet är det längsta brassinstrumentet, om du skulle veckla ut det i hela sin längd blir det nästan fyra meter långt!
Från årskurs 1.