Genom att elda på ett sätt som gynnar miljö, hälsa och plånbok kan du minska utsläppen med upp till 50 procent och bidra till att luften blir bättre där du bor. På den här sidan får du veta hur du eldar på rätt sätt.
Med några få förändringar när du eldar kan du göra stor skillnad för både miljö och hälsa.
Ved
Använd lagom torr ved och inte impregnerat trä eller avfall. Veden bör ha legat utomhus under tak i minst ett halvår. Ved som tas in i huset bör användas inom någon vecka, annars blir den för torr, vilket gör att den brinner upp fort och att utsläppen kan öka.
Tändmedel
Använd helst braständare eller fint huggna vedträn. Undvik helst tidningspapper, det kan fördröja upptändningen och förhindra lufttillförseln. Använd inte tändvätska eller liknande produkter.
Rök
Eldar du brasan rätt brinner den med en klargul låga utan att sota eller imma igen kaminens glas. Från skorstenen syns då inte röken alls, förutom då det är kallt ute och ofarlig kondens som ser ut som vit rök kan bildas.
Gör så här
Lägg ett par större vedträn underst i kaminen och några mindre ovanpå. Lägg veden i kors som en fyrkant.
Placera tändmedel i toppen av brasan, under de översta vedträna. Tänd på brasan och låt kaminluckan stå lite öppen tills elden tagit sig i de översta vedträna.
När flammorna är borta och det har bildats en glödbädd är det dags att fylla på med 2–3 vedträn. Lägg vedträna luftigt och gärna i kors. Ha spjället helt öppet och justera det när lågorna har dragit igång igen.
Källa: Naturvårdsverket och Energimyndigheten.
Läs mer på Naturvårdsverkets webbplats om att elda med ved i kamin, spis och ugn. Här finns bland annat en film som tydligt visar rätt sätt att elda.
Kontakt
Vid frågor eller synpunkter, hör av dig till vårt kontaktcenter. Du får svar direkt eller blir hänvisad till rätt person.
Telefon:0346-88 60 00 Mejl:Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.