Skip to main content

Nya småbiotoper för biologisk mångfald i Falkenberg och Varberg

Nu kan du som är lantbrukare eller markägare  i Falkenbergs och Varbergs kommuner få hjälp att skapa nya småbiotoper i odlingslandskapet.

Genom att anlägga nya småbiotoper främjar du den biologiska mångfalden och kan samtidigt få hjälp med pollinering, naturliga fiender och gynna fältviltet.

Falkenbergs kommun leder projektet Nya småbiotoper i jordbrukslandskapet i Falkenbergs och Varbergs kommuner – med målet att stärka den biologiska mångfalden i vårt odlingslandskap.

Behov av ökad variation i landskapet

Jordbruket i slättbygd levererar en resurseffektiv livsmedelsproduktion, men då fältstorleken ökat för att göra driften mer rationell, har samtidigt variationen i landskapet minskat. Många småbiotoper och gröna stråk som tidigare fanns i landskapet har tagits bort. Bristen på variation har bidragit till att odlingslandskapets biologiska mångfald har minskat.

Projektet syftar till att anlägga nya småbiotoper så att variationen i landskapet ökar och fler livsmiljöer för växter och djur skapas, vilket på flera olika sätt skulle främja biologisk mångfald, samtidigt som vi bidrar till ett hållbart jordbruk.

Vad är småbiotoper?

Småbiotoper är små naturliga eller skapade miljöer som bidrar till mångfalden i jordbrukslandskapet och som binder samman naturområden i odlingslandskapet. Dessa livsmiljöer fungerar som viktiga boplatser, skydd och födokällor för bland annat pollinerande insekter, fåglar och smådjur.

Det kan vara allt från åkerrenar, blommande trädd och buskar, sandbäddar och öppna diken till små vattenansamlingar som grodor och salamandrar kan trivas i. Det kan vara häckar, trädridåer eller stenmurar som bildar gröna korridorer i landskapet där djur och växter kan röras sig och sprida sig mellan olika miljöer.  Fältvilt, till exempel: rapphöna, fasan och fälthare, är beroende av att kunna söka såväl föda som skydd liksom att kunna förflytta sig säkert.

Naturlig bekämpning av skadedjur

Att stärka förutsättningarna för biologisk mångfald i odlingslandskapet kan även leda till att ekosystemtjänster gynnas.

Genom att anlägga småbiotoper kan mängden naturliga fiender till bladlöss och andra skadegörare öka. Småbiotoper kan därmed bidra till ökad produktion och lägre behov av växtskyddsmedel inom jordbruket.

En tredjedel av alla våra grödor är beroende av pollinerande insekter. Hit hör bland annat fjärilar, humlor och andra bin och blomflugor. För att de ska kunna leva i odlingslandskapet behövs en variation av livsmiljöer med övervintringsplatser, mat och vatten.

Aktuellt läge och nästa steg

Projektet är nu i uppstartsfas, där åtgärdsplaner tas fram tillsammans med intresserade markägare. Under vintern 2024 förväntas de första åtgärderna påbörjas, då flera nya småbiotoper och blommande ytor anläggs.

En logotype som består av EUs flagga och texten "medfinansieras av Europeiska unionen"

Fakta: Projekt Samarbeten för blommande ytor och småbiotoper

Projektägare: Falkenbergs kommun

Tidsperiod: 2024-2027

Beviljade EU-medel ur: Projektet är finansierat av Stöd till samarbeten och satsningen för nya blommande ytor och andra småbiotoper, inom EU:s jordbrukspolitik.

Kort om projektet: Projektet genomförs i samverkan mellan LRF Falkenberg och Varberg, Falkenbergs jaktvårdskrets samt Varbergs kommun.

För mer information, eller om du är intresserad av ett gårdsbesök, kontakta åtgärdssamordnaren:

Linda Floer
0766-97 24 48
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Fråga Falkis

AI kan begå misstag. Kontrollera viktig information. Om Fråga Falkis