Tobak
Här kan du som säljer eller vill sälja tobaksvaror läsa om regler kring tobaksförsäljning.
Ansökan
Du som vill sälja tobak till konsument ska ansöka om detaljhandelstillstånd (till exempel butik, restaurang eller kiosk). Detta gäller även dig som säljer tobak via internet till konsument. Den som vill sälja tobak till butiker ansöker om partihandelstillstånd (grossist). Tillståndet kan gälla antingen tills vidare eller för en begränsad tidsperiod.
Du ansöker genom vår e-tjänst som du hittar här ovan. I e-tjänsten hittar du en lista på de handlingar som ska bifogas ansökan.
I ansökan ska du även bifoga ett egenkontrollsprogram. Du hittar en blankett längre ner på sidan. Programmet utgör en viktig del av ansökan, så var noggrann när du fyller i dokumentet.
Egenkontrollprogram
Du som ansvarar för tobaksförsäljningen ska ha egenkontroll över försäljningen och ta fram ett skriftligt egenkontrollprogram. Egenkontrollprogrammet ska innehålla rutiner som är kända av personalen och beskriva hur ägaren och personalen ska agera vid försäljning av tobak. Programmet ska finnas tillgängligt på försäljningsstället.
Programmet ska beskriva följande punkter:
- Försäljningsställets namn, företagsnamn, organisationsnummer och försäljningsansvarig
- Rutiner för årlig utbildning av personal
- Rutiner för information till kunderna (skylt om åldersgräns)
- Rutiner för att kontrollera ålder (kassarutiner)
- Rutiner för marknadsföring
- Rutiner för kontroll av märkning av tobaksvaror
- Dokumentation av att rutinerna följs.
Ändring i din verksamhet
Sker förändringar i din verksamhet ska detta anmälas till socialförvaltningens tillståndshandläggare. Med ändringar menas bland annat ägarbyte, förflyttning av verksamheten, byte av telefonnummer eller e-postadress. Beroende på vilken typ av ändring det rör sig om kommer kommunen att ta ut olika avgifter.
Om du inte längre vill sälja tobak ska du avanmäla din försäljning till kommunen. Det gör du via e-tjänsten Ändring av befintligt tobakstillstånd.
Ytterligare information
Utredning och handläggning
Socialförvaltningens tillståndshandläggare handlägger din ansökan enligt reglerna i Lag om tobak och liknande produkter. Därefter beslutar socialnämnden om att bevilja eller avslå ansökan om tobakstillstånd.
Handläggningen påbörjas när alla handlingar har inkommit till kommunen. Handläggningstiden är normalt sett cirka tio veckor.
Kommun och polis utövar tillsyn över de verksamheter som beviljats tobakstillstånd. Beslut om eventuella påföljder vid missförhållanden tas av socialnämnden.
Lagen ställer höga krav på den som söker tillstånd. Kommunens uppgift är att utreda om kraven uppfylls.
För att beviljas tillstånd måste sökanden vara ekonomiskt och personligt lämplig. Kommunen utreder sökandens bakgrund. För att anses lämplig krävs bland annat att det sökande företaget och personer som har ett betydande inflytande i rörelsen har en ordnad ekonomi och att de inte förekommer i polisens belastningsregister under de tre senaste åren. Kommunen tittar också på hur sökanden tidigare skött sin tobaksförsäljning.
Kommunen sänder tillståndsärendet på remiss till Polismyndigheten för yttrande. Om du ansöker om partihandelstillstånd skickas ärendet på remiss till Tullverket också. Kommunen skickar även en begäran om uppgifter till Skatteverket samt hämtar uppgifter från kreditupplysningsföretag.
Avgifter
Kommunen tar ut en årlig tillsynsavgift av den som säljer tobak för att kontrollera att försäljningen sker enligt reglerna. Vid ansökan tillkommer även en engångsavgift.
Tillsyn
Socialförvaltningen gör regelbundet tillsyn vid försäljningsställen av tobak. Polismyndigheten kan ibland också delta vid tillsynsbesöken. Vid tillsyn kontrollerar vi att reglerna i lagen följs och att det finns ett godkänt egenkontrollprogram.
Vid tillsyn av försäljningsstället ska personal som är i tjänst kunna visa upp egenkontrollprogrammet och kunna förklara hur företaget arbetar enligt programmet.
Kontrollköp
Kommunen har rätt att göra kontrollköp. Med kontrollköp menas att kommunen anställer en person som köper tobak, e-cigarett, folköl, receptfria läkemedel eller tobaksfria nikotinprodukter för att se om säljaren kontrollerar att köparen är över 18 år.
Vad händer om du inte följer reglerna?
Om du inte följer lagar och regler avseende försäljning av tobak kan socialnämnden ge dig en varning eller återkalla tillståndet.
Regler vid försäljning av tobak
Ålderskontroll
Du får inte sälja till personer som inte har fyllt 18 år. Du som säljer måste kontrollera köparens ålder. Om du misstänker att varan ska lämnas vidare till någon under 18 år får du inte sälja. Vi rekommenderar att du kontrollerar åldern på alla kunder som ser ut att vara yngre än 25 år.
Skylt med åldersgräns ska finnas vid entré, i kassa och där tobak exponeras, även snuskyl. Cigaretter får inte säljas styckvis.
Märkning av varorna
Alla produkter måste vara korrekt märkta för att få säljas. Saknas märkning, eller om produkten är felmärkt, får den inte säljas.
Speciellt för dig som säljer folköl
För att få sälja folköl ska lokalen vara registrerad som livsmedelsanläggning hos kommunen.
Om du säljer folköl ska du också sälja matvaror. Med matvaror menas exempelvis mejeriprodukter, charkvaror, torrvaror, grönsaker, frukt, konserver och djupfrysta matvaror som pizzor, piroger, smörgåsar med mera. Glass, godis, chips, kaffe och te anses inte vara matvaror.
Speciellt för dig som säljer e-cigaretter och påfyllningsbehållare
E-cigaretter och e-vätskor får innehålla högst 20mg/ml nikotin för att få säljas i butik. E-cigaretter och e-vätskor med högre nikotinhalt har en dödskallesymbol och kräver tillstånd hos Länsstyrelsen.
Information om marknadsföring av tobak
Nedan följer information om regler kring marknadsföring av tobak, tobakskfria nikotinprodukter, e-cigaretter och påfyllnadsbehållare.
Om försäljningen av tobaks- och tobaksliknande varor bryter mot reglerna för försäljning och marknadsföring, kan socialförvaltningen meddela förelägganden eller förbud. I beslut om föreläggande eller förbud kan kommunen besluta om att verksamheten även ska betala ett vite. Kommunen kan också återkalla försäljningstillståndet.
Vad säger tobakslagen om marknadsföring?
Enligt lagen (2018:2088) om tobak och liknande produkter (LTLP) är det förbjudet att marknadsföra tobak och tobaksfria nikotinprodukter direkt till konsumenter. Det finns några undantag för när och hur produkterna får marknadsföras. Marknadsföring får ske inne på försäljningsstället så länge reklamen inte är:
- Påträngande
- Uppsökande eller
- Uppmanar till användning
Reklam får bara finnas där produkten säljs, till exempel vid kassan. Reklamen ska vara återhållsam och saklig, utan att väcka särskild uppmärksamhet. Det är enligt marknadsföringslagen (2008:486) tillåtet med marknadsföring av produkterna i medier som omfattas av tryck- och yttrandefrihetslagar, till exempel reklamblad och tidningar.
Marknadsföring av tobaksfria nikotinprodukter och e-cigaretter
Vid marknadsföring av tobaksfria nikotinprodukter gäller även följande:
- Man får bara nämna smak om det är nödvändigt för att ge viktig information.
- Marknadsföringen får inte rikta sig till barn och unga under 25 år.
Förbjuden marknadsföring
Det är inte tillåtet att:
- Erbjuda rabatter eller tävlingar för tobak.
- Använda reklam som särskilt lockar unga under 25 år, med exempelvis färger, uttryck och motiv kopplade till ungdomskultur.
- Visa tobak som en del av sociala aktiviteter eller framställa det som något positivt för stämningen.
- Exempel på otillåtna uttryck i samband med marknadsföring är: "New Fresh White", "Det smarta valet", "Trust your taste" eller liknande uttryck som lyfter fram smaken, storleken och priset.
Kontakt
Har du fler frågor är du välkommen att kontakta kommunens tillståndshandläggare. Du når dem via kommunens växel: 0346-88 60 00.