Arkitekturpris för god byggnadsvård
Vi vill uppmärksamma dig som bygger vackra och hållbara byggnader. Ditt arbete stärker platsen Falkenberg med fler vackra och hållbara byggnader och miljöer.
Du kan nominera fram till 15 november
Arkitekturpris med två kategorier
Vi delar ut Falkenbergs kommuns arkitekturpris i två kategorier, god byggnadsvård och årets nyproduktion.
Arkitekturpris för årets nyproduktion
Ära och hedersomnämnande
Arkitekturpriset är ett hedersomnämnande som vi kan dela ut årligen. Priset består av diplom och en unik plakett att sätta på byggnaden eller vid anläggningen. Vi ger priset till de personer som varit särskilt viktiga för projektets goda resultat. Det ska minst vara ansvarig arkitekt eller landskapsarkitekt och byggherre eller fastighetsägare. Vid behov kan även byggentreprenör eller andra personer som har haft stort inflytande på det goda resultatet prisas.
Det här gäller för Arkitekturpris för god byggnadsvård
De objekt som nomineras i kategorin God byggnadsvård ska finnas i Falkenbergs kommun. Objekten kan vara pågående eller klara.
Vi prisar en byggnad som genomgått eller genomgår en varsam och kvalitetsmedveten restaurering och underhåll. Utgångspunkter för bedömningen är dessa:
- Att man använder tidstypiska material
- Att man jobbar med hantverksmässiga metoder
- Att man har en stor respekt för byggnadens ursprungliga utformning
Vidare kan insatser premieras som syftar till att belysa och höja kunskapen inom byggnadsvård som uppmärksammar Falkenbergs unika byggnads- och bebyggelsekultur.
Så här gör du för att nominera till arkitekturprisen
Vill du nominera någon gör du det i ett webbformulär du hittar på den här sidan under nomineringsperioden.
Så här väljer vi ut vinnarna
När nomineringstiden är över väljer vi ut några ”finalister” till en så kallad urvalsgrupp. Därefter utser bygglovsnämnden pristagare.
Det går att nominera ett bidrag flera gånger förutsatt att det inte rör sig om en tidigare finalist som varit med i urvalsgruppen.
Vinnare av arkitekturpriset för god byggnadsvård
2023: Greppered 1:16, Falkenberg
Motivering: Gården med anor från 1600-talets mitt ligger inbäddad i grönska och består av tre byggnader, varav två idag är boningshus.
Originalhuset brann ner 1918, och då köptes ett liknande hus in från Århult och uppfördes på samma plats så att gårdsbildningen förblev densamma. 1923 tog nuvarande ägares familj över gården och under åren har de renoverat bostadshuset efter dåtidens ideal.
Nuvarande ägare har nyligen, tack vare ambitiös efterforskning, återställt exteriören för att i största möjliga mån återskapa originalutseendet. De har återställt fönstersättningen, plockat bort takkupan, återställt fönster och försett huset med en välkomnande veranda med stor snickarglädje. De har även renoverat och moderniserat allt invändigt, till stor del med återbrukat material.
Resultatet i sin helhet är en mycket fin och inbjudande gårdsmiljö där både nya och renoverade byggnader behållit såväl placering som proportioner och som berättar en historia om Halländsk byggnadstradition som är värd att bevara.
- Byggherre och fastighetsägare: Pascal Paquiet och Maria Johansson Paquiet.
- Upplåtelseform: Privatbostad.
- Byggår: Början av 1900-talet.
2022: Pistolen 1, Porsevägen 1A-B, Falkenberg
Motivering: I samband med en nyligen genomförd större renovering blickade fastighetsägaren bakåt, till tiden för husets byggnation. Huset har klass C i Bebyggelseinventeringen. Med ambitiös efterforskning letade fastighetsägaren efter äldre foto för att få historik och bekräftelse på husets ursprungliga fasadmaterial, detaljutförande, färg och proportioner. Huset har nyligen bytt fasadmaterial från eternitplattor med röda fönsterbågar till liggande träpanel i en mild gul kulör med gröna smäckra träfönsterbågar. Bostadshuset ligger centralt i Falkenberg och är väl synligt och miljöskapande i stadsdelen. Det finns ett byggnadshistoriskt värde och renoveringen är gjord med varsam hand och stor kunskap samt hantverksskicklighet.
- Byggherre och fastighetsägare: Kjell Andersson.
- Upplåtelseform: Bostadshus (äldre villa).
- Byggår: Början av 1900-talet.
2021: Hotell Hamngatan 27, Slottshagen 8
Motivering: På ett vördnadsfullt sätt har stor hänsyn tagits till de befintliga och unika värden och kvaliteter det gamla hamnmagasinet från 1900-talets början har. Vid ombyggnaden och renoveringen har respekt tagits till byggnadens ursprungliga uttryck, samtidigt som utrymmen och möjligheter skapats för ny verksamhet. Befintliga takkupor har förstorats och taket har höjts, en förändring som är anpassad tack vare att takmaterialets kulör samspelar fint med fasaden. Nya sidohängda träfönster har tillverkats och målats i tidstypisk grön kulör, vilket passar mycket väl till den röda tegelfasaden.
Interiört har bland annat cirkulär ekonomi tillämpats genom att återbruka gamla möbler som inredning. Med den nya hotellverksamheten i fin samklang med den historiska byggnaden skapas förutsättningar för att levandegöra stråket vid Ätran.
Kontakt
-
Vid frågor eller synpunkter, hör av dig till vårt kontaktcenter. Du får svar direkt eller blir hänvisad till rätt person.
Telefon: 0346-88 60 00
Mejl:Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.