Skip to main content

Tillförlitlig information

I dagens samhälle är både informationssäkerhet och tillgången till korrekt och bekräftad information avgörande för att fatta välgrundade beslut.

Att skydda sin data och vara medveten om hotbilder är lika viktigt som att kunna identifiera och undvika falsk information. Här får du tips om hur du kan säkerställa din digitala trygghet och tänka kritiskt kring den information du möter.

Demokratins grund: korrekt information

Fri debatt, åsiktsskillnader och att försöka övertyga andra är viktiga delar i ett fungerande demokratiskt samhälle. Korrekt och bekräftad information gör det möjligt för dig och andra människor att fatta väl avvägda beslut. Falsk och vilseledande information utnyttjar sårbarheter i samhället för att störa det offentliga samtalet och stötta en främmande eller dold agenda. Fundera därför kring vad syftet är bakom information du ser, hör eller läser.

Skydda dig med informationssäkerhet

Informationssäkerhet är en central del av ett tryggt digitalt samhälle. Genom att skydda din data och vara medveten om hotbilder kan du minska risken för intrång, bedrägerier och falska uppgifter. Viktiga åtgärder inkluderar att hålla system uppdaterade, kan exempelvis vara att använda starka lösenord, inte klicka på okända länkar och vara försiktig med vad du delar.

SÃ¥ jobbar vi

I kommunen arbetar vi ständigt med att förbättra vår informationssäkerhet för att skydda data och öka säkerheten, samtidigt som det ska vara enkelt för dig som invånare att få den hjälp du behöver.

Lär dig mer

Läs mer hos Myndigheten för psykologiskt försvar och på deras sida "Bli inte lurad" där de enkelt förklarar när du ska se upp, hur du kan kolla källan till en uppgift och hur du kan tänka för att få information du kan lita på, bland annat. Besök även MSB:s
webbplats "Tänkt säkert" för fler tips om hur du kan stärka din säkerhet online.