Skip to main content

Radon i boendemiljö

Radon är en radioaktiv gas som bildas naturligt i berggrunden och som kan komma in i din bostad via byggnadsmaterialet eller hushållsvattnet. För att veta om det finns radon i ditt hus eller fastighet behöver du mäta radonhalten. 

Bor du i lägenhet eller hyr din bostad ska du i första hand prata med fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen. 

Bästa tiden att mäta

Den bästa tiden för att mäta radon är mellan oktober och april.

Vad är radon?

Radon är en gas som bildas när grundämnet radium sönderfaller. Radongaserna kan sedan sönderfalla till radioaktiva metallatomer, så kallade radondöttrar.

Hur påverkas hälsan av radon?

Radon och radondöttrar kommer in i luftrör och lungor när vi andas.

Höga radonhalter innebär inte någon akut fara men är på lång sikt en hälsorisk som du kan förebygga genom att se till att radonhalten i din bostad eller fastighet är så låg som möjligt. Vid långvarig exponering av radon finns det en ökad risk att utveckla lungcancer.

Strålsäkerhetsmyndigheten uppskattar att lungcancer som drabbar cirka 500 personer i Sverige per år beror på förhöjda radonvärden. Riskerna för lungcancer är störst bland rökare.

Var kommer radon från?

Radon kan komma från olika källor.

Byggnadsmaterial

Alla byggnadsmaterial som är baserade på sten avger alltid radon, normalt i små mängder. Blå lättbetong som innehåller alunskiffer, kan avge stora mängder radon och orsaka höga radonhalter. Hur höga halterna blir beror dels på kvaliteten på alunskiffern som ingår, dels på hur stor del av huset som består av blå lättbetong. Blå lättbetong tillverkades mellan 1929 och 1975 men kan även förekomma sporadiskt efter 1975.

Dricksvatten

Radon kan även komma in via dricksvatten och då är det vanligast hos de som har egen brunn.

Marken

Luften i marken innehåller radon. Hur höga halterna är beror på materialet. Radon från marken kan sugas in i ditt hus om lufttrycket inomhus är lägre än utomhus, om det finns sprickor i grunden eller otäta rörgenomföringar ner i marken.

Gör så här för att mäta radon

Vill du mäta radon så ska du kontakta ett ackrediterat mätlaboratorium för att beställa mätdosor. Laboratoriet ger dig råd om hur du ska göra mätningen. Ackreditering av laboratorier i Sverige hanteras av myndigheten Swedac. Du kan inte beställa dosorna genom kommunen.

Hitta ackrediterade företag (Tillförlitlig radonmätning, swedac.se)

Mät under minst två månader

En radonmätning ska utföras under minst två månader mellan den 1 oktober och den 30 april. Ju längre tid, desto noggrannare blir mätningen.

Vem ansvarar för att kontrollera radonhalten?

Hyrda bostäder och bostadsrättsföreningar

Radonproblematiken hänger samman med byggnadens grundläggande egenskaper. Hyr du din bostad eller bor i en bostadsrätt, så är det fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen som ansvarar för att det inte förekommer förhöjda radonhalter i bostäderna. Det är deras ansvar att ta reda på hur radonsituationen är i huset och vid behov se till att radonhalterna sänks. 

Radon i flerbostadshus

Vi på miljö- och hälsoskyddsförvaltningen bedriver tillsyn och kommer förr eller senare att kontrollera att en radonmätning har utförts i alla flerbostadshus, skolor, förskolor med mera.

Egna hem

Äger du ditt eget hus eller radhus är du ansvarig för att mäta och utföra åtgärder för att få ner radonhalterna. Du behöver inte redovisa mätningen till oss.

Vilka krav finns?

Strålsäkerhetsmyndigheten har satt upp ett referensvärde på 200 Bq/m3 (becquerel per kubikmeter luft) i bostäder, skolor och förskolor som radongashalten ska ligga under. För att veta vilka radonhalter som finns i en bostad eller lokal behöver man mäta.

Om du vill läsa mer om radon kan du göra det på följande webbplatser:

Vad är radon? (boverket.se)

Radon (stralsakerhetsmyndigheten.se)