Skip to main content

Kod och upplåsning

Förändring kring PUK-koden

Inera har ändrat delar av hanteringen kring SITHS-korten. En av förändringarna är att du inte längre får hem ett brev med legitimeringskod, signeringskod och PUK-kod. Istället skickas ditt nya SITHS-kort direkt hem till din brevlåda. Du väljer sen själv en legitimeringskod som du har tar med dig till SITHS-kontoret där du får hjälp att aktivera ditt kort.
Detta innebär att om du låser ditt SITHS-kort så har du inte längre någon PUK-kod att själv låsa upp det med. Istället så behöver du antingen ta dig till SITHS-kontoret och få hjälp att låsa upp kortet eller så behöver din chef skicka ett mail till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. och beställa en PUK-kod som skickas hem till dig (tar upp till fem vardagar).

Din kod

Du behöver en legitimeringskod till ditt SITHS-kort. Du väljer själv din kod. Den ska vara 6-8 siffror lång (men den får inte vara ditt personnummer). Bestäm dig för en kod innan du får hjälp att aktivera ditt nya SITHS-kort på SITHS-kontoret.

Om du misstänker att någon annan har fått tillgång till din kod så är det viktigt att du byter den. Det gör du på Mina sidor som finns i nedre högra hörnet på din skärm (se bild nedan). Tryck på den lilla uppåtpilen, dubbelklicka på SITHS-eID appen. Tänk på att ditt SITHS-kort måste sitta i kortläsaren när du loggar in på Mina sidor.

Instruktion för att byta PIN-kod på SITHS-kort

Låsa upp kortet

Om du slår fel kod tre gånger i rad kommer ditt SITHS-kort att spärras. Hur kortet låses upp beror på om du har ett gammalt kort, som du haft sen innan 23 januari 2024, eller ett nytt kort, som du fått efter den 23 januari 2024.

  • Äldre kort som du haft sen innan 23 januari 2024: Om du har ett äldre kort och har kvar brevet med koderna så kan du själv låsa upp ditt kort med hjälp av PUK-koden. Detta görs i appen SITHS eID – Mina sidor (se bild ovan.) Om du inte har kvar brevet med koderna så behöver din chef beställa en ny PUK-kod från Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. (detta eftersom beställningen medför en kostnad för verksamheten).

  • Nytt kort som du fått efter 23 januari 2024: Om du har ett nytt kort så kan ID-administratörerna på SITHS-kontoret hjälpa dig att låsa upp kortet. Om du inte har möjlighet att ta dig till SITHS-kontoret så behöver din chef beställa en ny PUK-kod från Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. (detta eftersom beställningen medför en kostnad för verksamheten).

SITHS

Jenny Svensson
0346-88 57 25
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

SITHS

Kerstin Stensson
 0346-88 66 52
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.