Skip to main content

Radon i flerbostadshus

  • Underliggande kategori: ROOT
  • Informationsägare: Arbetsmarknadsavdelningen
  • Kartzoom: 17

Som fastighetsägare har du ansvar för halten av radongas i de bostäder som du hyr ut eller i de bostäder som finns i din bostadsrättsförening. Höga radonhalter innebär inte någon akut hälsofara men på lång sikt ökar risken för lungcancer. Enligt strålskyddslagen ska du se till att radonhalten i bostäder och allmänna lokaler är så låg som möjligt.

Att mäta radon

För att veta vilka radonhalter som finns i en bostad eller lokal behöver du mäta. Det är du som äger fastigheten som ansvarar för att mäta radon och vid behov åtgärda för höga halter. Mätningen kan göras på eget initiativ eller på uppmaning av oss på miljö- och hälsoskyddsförvaltningen.

Du bör göra en ny mätning om du gjort omfattande renovering, ombyggnad i lokaler eller renovering som påverkat ventilationsflödena i större omfattning eller vid renoveringar där håltagning i grunden har gjorts. Även vid utbyte av värmesystem bör en ny mätning göras.

Om det är mer än tio år sedan senaste mätningen utfördes bör en ny mätning ske.

Referensnivån för radon i bostäder, förskolor, skolor och lokaler som allmänheten har tillträde till är enligt Strålskyddsförordningen 200 becquerel per kubikmeter luft inomhus.

Radon i boendemiljö

Så ska du mäta i bostäder

Mätningen ska ske enligt Strålsäkerhetsmyndighetens metodbeskrivning.

Mätning av radon i bostäder – metodbeskrivning (stralsakerhetsmyndigheten.se)

Radongashalten mäts genom långtidsmätningar. Mät minst två månader, gärna tre, under mätperioden 1 oktober till 30 april.

Antalet lägenheter som bör mätas beror på huset. Mätning bör ske i alla lägenheter med markkontakt. Med markkontakt avses att utrymmet är beläget direkt på bottenplatta eller ovan kryputrymme. Radonmätningar bör göras i de lägenheter där byggnadsmaterialet kan antas bidra till förhöjd radonhalt.

I högre belägna plan bör mätning göras i minst en lägenhet per våningsplan. Mätningarna ska täcka minst 20 procent av antalet lägenheter i varje huskropp. Lägenheter som angränsar till hiss- eller ventilationsschakt (eller andra utrymmen som går vertikalt genom fastigheten) bör väljas, eftersom markradon kan ta sig upp genom sådana utrymmen.

Mätning ska ske med två mätdosor i lägenheter som ska mätas. Detta är enda sättet att få fram ett årsmedelvärde för radon i lägenheten. För enrumslägenheter räcker det med mätning i en mätpunkt, men det behövs två detektorer i denna mätpunkt. Dosorna bör förvaras i två olika boendeutrymmen i lägenheten. Det är att föredra att en mätdosa är i sovrum. Om en bostad består av flera våningsplan ska en mätdosa placeras på varje våningsplan.

Beställ mätdosor

Mätdosor beställer du direkt från ett ackrediterat mätlaboratorium. Ackreditering görs av Swedac. På Swedac finns aktuella uppgifter om de mätlaboratorier som är ackrediterade för radonmätning av luft.

Hitta ackrediterade företag (Tillförlitlig radonmätning, swedac.se)

Fyll i protokoll

När mätningarna avslutats ska du fylla i protokollen från mätlaboratoriet med uppgifter om mätningarna, bland annat: 

  • fastighet
  • adress
  • lantmäteriets lägenhetsnummer
  • vilka mätdosor som placerats i vilka rum
  • vilka datum mätningarna påbörjats och avslutats.

Så ska du mäta i förskola och skola

Mätning i förskola och skola ska göras enligt Strålsäkerhetsmyndighetens metodbeskrivning för radonmätning på arbetsplatser och kompletterande vägledning för mätning av radonhalten i skolor och förskolor.

Vid omfattande renovering, ombyggnad i lokaler eller renovering som påverkat ventilationsflödena i större omfattning bör du göra en ny mätning. I annat fall bör radon mätas ungefär vart tionde år.

Metodbeskrivning för mätning av radon på arbetsplatser (stralsakerhetsmyndigheten.se)

Vägledning för mätning av radonhalten i skolor och förskolor (stralsakerhetsmyndigheten.se)

Tillsyn och taxa

Vi bedriver tillsyn och kontrollerar radonarbetet i alla flerbostadshus, skolor och förskolor. För denna tillsyn tas en avgift ut.

Läs mer …Radon i flerbostadshus

  • Träffar: 630

Installera värmepump

  • Underliggande kategori: ROOT
  • Informationsägare: Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen
  • Kartzoom: 17

Har du planer på att installera en värmepump? Det kan vara bra både för din plånbok och för miljön. Men samtidigt kan en pump för bergvärme, jordvärme eller sjövärme påverka grundvattnet. Därför måste du anmäla till kommunen att du tänker installera en värmepump.

Du måste skicka in din anmälan eller ansökan senast sex veckor innan du påbörjar installationen.

Om du planerar att anlägga en bergvärmepump och det planerade borrhålet ligger närmare än 10 meter från grannfastigheten kommer din granne att få möjlighet att yttra sig. Yttrandetiden är 14 dagar.

Luftvärmepump kräver ingen anmälan

Du behöver inte skicka in en anmälan för att installera en luftvärmepump. Men tänk på att en luftvärmepump låter en del, så prata gärna med din granne innan du installerar pumpen.

Värmepump i ett vattenskyddsområde kräver tillstånd

Kommer pumpen att ligga inom ett vattenskyddsområde måste du ansöka om tillstånd.

På Naturvårdsverkets webbplats kan du se en karta över vattenskyddsområden.

Skyddad natur (naturvardsverket.se)

Årliga kontroller 

Tänk på att din värmepumpsanläggning måste kontrolleras för läckage varje år om den innehåller mer än 5 ton CO2-ekvivalenter köldmedier. Kontrollen ska utföras av en certifierad sakkunnig. Om anläggningen innehåller mer än 14 ton CO2-ekvivalenter köldmedia ska resultatet från kontrollen även rapporteras in till oss.

Du behöver även se till att din värmepumpsanläggning kontrolleras för läckage när den installeras, byggs om eller om du gör något annat ingrepp i köldmediesystemet.

Anmäl installation av värmepump (e-tjänst)

Läs mer …Installera värmepump

  • Träffar: 812

Trädgårdsavfall

Har du en trädgård behöver du med stor sannolikhet också ta hand om trädgårdsavfall. Enligt lag ska du antingen kompostera avfallet eller lämna in det till återvinningscentralen.

Så här tar du hand om ditt trädgårdsavfall 

Det är inte tillåtet att elda ditt trädgårdsavfall på din tomt. Istället ska du antingen: 

  • kompostera avfallet i din trädgård 
  • lämna det till en återvinningscentral 
  • beställa hämtning av ditt trädgårdsavfall. 

Trädgårdsavfall (vivab.se)

Om trädgårds- eller parkavfall (naturvårdverket.se) 

Vem blir berörd? 

Förbudet på att elda trädgårdsavfall gäller alla. Driver du däremot ett skogsbruk eller lantbruk och du får biologiskt avfall som ris och grenar bedömer vi att det inte räknas som trädgårdsavfall. Därför gäller inte eldningsförbudet för det avfallet. Eldning måsta alltid ske på ett säkert sätt. 

Sök dispens för valborgsmässoeld 

Du kan söka dispens av kommunen för valborgsmässoeld om det sker i vid en offentlig tillställning. Det gör du genom att du kontaktar miljö och hälsoskyddsförvaltningen.

Kontakt

Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Läs mer …Trädgårdsavfall

  • Träffar: 4405

Elda med ved i kamin, spis och ugn

Genom att elda på ett sätt som gynnar miljö, hälsa och plånbok kan du minska utsläppen med upp till 50 procent och bidra till att luften blir bättre där du bor. På den här sidan får du veta hur du eldar på rätt sätt.
Med några få förändringar när du eldar kan du göra stor skillnad för både miljö och hälsa.

Ved

Använd lagom torr ved och inte impregnerat trä eller avfall. Veden bör ha legat utomhus under tak i minst ett halvår. Ved som tas in i huset bör användas inom någon vecka, annars blir den för torr, vilket gör att den brinner upp fort och att utsläppen kan öka.

Tändmedel

Använd helst braständare eller fint huggna vedträn. Undvik helst tidningspapper, det kan fördröja upptändningen och förhindra lufttillförseln. Använd inte tändvätska eller liknande produkter.

Rök

Eldar du brasan rätt brinner den med en klargul låga utan att sota eller imma igen kaminens glas. Från skorstenen syns då inte röken alls, förutom då det är kallt ute och ofarlig kondens som ser ut som vit rök kan bildas.

Gör så här

  1. Lägg ett par större vedträn underst i kaminen och några mindre ovanpå. Lägg veden i kors som en fyrkant.
  2. Placera tändmedel i toppen av brasan, under de översta vedträna. Tänd på brasan och låt kaminluckan stå lite öppen tills elden tagit sig i de översta vedträna.
  3. När flammorna är borta och det har bildats en glödbädd är det dags att fylla på med 2–3 vedträn. Lägg vedträna luftigt och gärna i kors. Ha spjället helt öppet och justera det när lågorna har dragit igång igen.

Källa: Naturvårdsverket och Energimyndigheten.

Läs mer på Naturvårdsverkets webbplats om att elda med ved i kamin, spis och ugnlänk till annan webbplats. Här finns bland annat en film som tydligt visar rätt sätt att elda.

Läs mer …Elda med ved i kamin, spis och ugn

  • Träffar: 3304

Olovlig användning av kommunens mark

Kommunens mark ska vara tillgänglig och kunna användas av alla. Att använda kommunens mark för privat bruk utan tillstånd kallas annektering och är inte tillåtet. Du som fastighetsägare har ett ansvar för att veta var din fastighetsgräns går och hålla dig inom den.

Olovlig användning av mark kan till exempel vara att ställa upp studsmattor, komposter eller pallkragar utanför den egna tomtgränsen.

Om vi upptäcker att du annekterar kommunal mark kontaktar vi dig och ber dig att ta bort alla anläggningar som ligger utanför din tomtgräns och  återställa marken i ursprungligt skick. Om du skulle motsätta dig detta kan vi behöva vidta rättsliga åtgärder.

Vid de fall där vi upptäcker olovliga anläggningar och det inte finns någon uppenbar ägare kommer vi att sätta upp information på den aktuella platsen. Efter en viss tid informerar vi polisen och tar bort anläggningen. Anläggningen kommer att förvaras på en säker plats och äganderätten övergår till kommunen efter cirka tre månader.

Exempel på olovliga anläggningar utanför egen tomt:

  • Staket och planteringar
  • Komposter
  • Vedupplag
  • Uppställning av båtar, bilar, husvagnar
  • Skjul som är placerade utanför den egna tomten men även t.ex.
  • Byggnader
  • Lekstugor
  • Sandlåda
  • Gungställning
  • Studsmatta
  • Rastgårdar

Vad är mitt ansvar som fastighetsägare?

Det är lätt att få intrycket att ytor där det står privata anläggningar eller ägodelar är enskild mark, särskilt om det rör sig om byggnader eller inhägnader. Även en uppställd husbil, studsmatta eller sandlåda är inte tillåtet att placera utanför privat tomt.

Som fastighetsägare ansvarar du själv för att ta reda på var din tomtgräns går och att du håller dig innanför den.

Visar det sig att du använder kommunens mark ber vi dig att respektera tomtgränsen och plocka bort olovliga anläggningar snarast.

Vad säger lagen?

Med allmän plats avses ett område som i en detaljplan är avsett för ett gemensamt behov. En allmän plats får inte mer än tillfälligtvis upplåtas för enskild verksamhet. Det är alltså inte tillåtet att utöka sin tomt inom allmän plats. Det är inte heller tillåtet att använda allmän platsmark som upplag eller långvarig uppställning av fordon.

Den olovliga belamringen strider mot ordningslagen 3 kap § 1. Det är inte tillåtet att plantera, placera material (inkl. kompost), bebygga eller på annat sätt ”utöka” sin tomt. Att placera material, kompost eller dylikt kan även strida mot miljöbalken 15 kap § 26. Ingen får skräpa ned utomhus på en plats som allmänheten har tillträde eller insyn till. Har fastighetsägaren inte möjlighet att kompostera sitt trädgårdsavfall inom den egna fastigheten ska det lämnas på återvinningscentralen.

Falkenbergs kommun har upplåtit rätten till markområdet till samfällighetsföreningen/vägföreningen, men samfällighetsföreningen/vägföreningen har ingen rätt att upplåta marken i andra hand. Om någon hägnar in och privatiserar allmän plats inom samfällighetsföreningens/vägföreningens område, så strider det mot Lantmäteriets anläggningsbeslut.

Tillfälligt tillstånd att använda allmän plats

Skulle du tillfälligt behöva förvara något utanför din tomtgräns, till exempel i samband med byggnation eller liknande kan du söka tillfälligt tillstånd. Detta gör du via Polisen.

Använda allmän plats

Har du frågor?

Ansvarsområdet för dessa frågor ligger inom ramen för mark- och exploateringsenhetens verksamhet. Har du frågor kan du vända dig dit via kommunens kontaktcenter på tel: 0346-88 60 00 eller mejla Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Läs mer …Olovlig användning av kommunens mark

  • Träffar: 3101
Fråga Falkis

AI kan begå misstag. Kontrollera viktig information. Om Fråga Falkis