Skip to main content

Anställningsstöd

Vill du anställa en person som är ny i Sverige? Då har du möjlighet att få ekonomiskt stöd via Arbetsförmedlingen.

Introduktionsjobb och nystartsjobb är två möjligheter att få ett arbete för personer som nyligen har fått uppehållstillstånd. Stödet finns för att underlätta för nyanlända att komma in på arbetsmarknaden. Du som företagare kan få 80 procent av lönen i ekonomiskt stöd.

Introduktionsjobb och nystartsjobb – vad är skillnaden?

Den största skillnaden är att ett introduktionsjobb går att kombinera med relevant utbildning som möter ditt behov som arbetsgivare. Nystartsjobb finns även till för personer som har varit borta från arbetslivet länge på grund av arbetslöshet eller sjukskrivning.

Gör skillnad med introduktionsjobb (Arbetsförmedlingen)länk till annan webbplats

Nystartsjobb – en ersättning till dig som hjälper någon tillbaka i arbete (Arbetsförmedlningen)länk till annan webbplats

Du kan läsa mer om hur du anställer nyanlända, unga, långtidsarbetslösa eller personer med funktionsnedsättningar med ekonomiskt stöd från arbetsförmedlingen

Anställningsstöd (Arbetsförmedlingen)länk till annan webbplats

Läs mer …Anställningsstöd

  • Träffar: 3784

Ta emot en praktikant

Vill du ta emot en arbetsökande på praktik på ditt företag? Då har du möjlighet att få stöttning via kommunen och Arbetsförmedlingen.

Praktik kan hjälpa en person ut i arbetslivet, testa om hens yrkeskunskap motsvarar de krav som finns på liknande yrke i Sverige eller fungera som en prova-på-period. Både Falkenbergs kommun och Arbetsförmedlingen arbetar med praktikplaceringar.

Du anmäler ditt intresse via mejl till arbetsmarknadsavdelningen Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Kommunens stöttning

På kommunens arbetsmarknadsavdelning (AMA) finns arbetsmarknadscoacher som arbetar tätt med och stöttar både arbetssökande och arbetsgivare i rekrytering, praktik och kontakt med andra myndigheter. AMA arbetar nära Arbetsförmedlingen, Socialförvaltningen och Försäkringskassan.

Förutsättning för praktik

Praktikperioden bestäms utifrån praktikantens behov, du betalar inga arbetsgivarkostnader för den som praktiserar och praktikanten är försäkrad och får sin ersättning från Försäkringskassan.

Testa en nyanländ på arbetsplatsen

Nyanlända kan även genomföra en yrkeskompetensbedömning på din arbetsplats. Syftet är att under en praktikperiod visa upp sina kunskaper i ett yrke. Bedömningen ska underlätta för dig som arbetsgivare se vilka kunskaper den nyanlände har. Den nyanlände får samtidigt en slags merit som kan leda till framtida jobb.

Arbetspraktik – skapar möjligheter för framtida anställning (arbetsformedlingen.se)

Anställningsstöd när du rekryterar en nyanländ

Vill du anställa en person som är ny i Sverige? Då har du möjlighet att få ekonomiskt stöd via Arbetsförmedlingen.

Läs mer på arbetsförmedlingens webbplats:

Gör skillnad med introduktionsjobb länk till annan webbplats

Nystartsjobb – en ersättning till dig som hjälper någon tillbaka i arbetelänk till annan webbplats

Läs mer …Ta emot en praktikant

  • Träffar: 3412

Kompetensförsörjning

Rubrik

Är du företagare med utmaningar att hitta och behålla medarbetare med rätt kompetens? Här har vi samlat några länkar som kan hjälpa dig.

Du kan också se hur kommunens arbetsmarknadsavdelningen kan hjälpa dig att tänka bredare i ditt sätt att tillsätta ny personal.

Bredda din rekrytering

Läs mer …Kompetensförsörjning

  • Träffar: 2768
Fråga Falkis

AI kan begå misstag. Kontrollera viktig information. Om Fråga Falkis