Skip to main content

Stöd och service till dig med funktionsnedsättning

  • Underliggande kategori: Stöd och service till dig med funktionsnedsättning
  • Informationsägare: Socialförvaltningen
  • Kartzoom: 17

Du som har en funktions­nedsättning ska kunna leva och ta del av samhället som alla andra. Du kan därför få olika former av stöd och service av kommunen. Det finns också stöd till anhöriga. Stödet är frivilligt och bygger på dina behov och ditt självbestämmande.

Ansök om insatser

Insatser du kan ansöka om

RÃ¥dgivning

Du kan få råd och stöd av personal på habiliteringen i Falkenberg. De har särskild kunskap om hur det är att leva med en funktionsnedsättning. Det kan till exempel vara en kurator, psykolog, sjukgymnast, logoped, arbetsterapeut eller dietist. Även anhöriga till dig har rätt till rådgivning.

Habiliteringen i Falkenberg 

Personlig assistans

Har du varaktiga och omfattande hjälpbehov av personlig karaktär kan du få personlig assistans för att klara av vardagen. Det kan innebära hjälp med personlig hygien, av- och påklädning samt hjälp med att äta och kommunicera med andra. Det kan också vara att få annan hjälp som förutsätter ingående kunskaper om dig och dina behov.

Ledsagarservice

Ledsagarservice är till för att bryta den isolering som ofta blir följden av en omfattande funktionsnedsättning. Det ska underlätta för dig att ha kontakt med andra, besöka vänner, komma ut i samhället och delta i aktiviteter. Om du har personlig assistans så ingår ledsagarservice. I Falkenbergs kommun kan man även ansöka om omkostnadsersättning, vilket innebär att man kan få en viss summa av ledsagarens utlägg ersatt av kommunen. Din handläggare kan informera dig mer om detta.

Kontaktperson

En kontaktperson är en medmänniska som kan underlätta för dig att leva ett självständigt liv. Kontaktpersonen kan hjälpa dig med sociala kontakter och att delta i fritidsaktiviteter. Syftet är att hjälpa dig att bryta din sociala isolering. Vanligtvis träffar du din kontaktperson några gånger i månaden. Du och kontaktpersonen kan till exempel ta en promenad, fika eller genomföra någon aktivitet tillsammans.

Avlösarservice i hemmet

När dina anhöriga behöver avlösning för exempelvis återhämtning, uträtta ärenden eller göra aktiviteter med eventuella syskon, kan du få tillsyn och omvårdnad hemma. Avlösarservice kan ske regelbundet eller sporadiskt vid behov. Det kan utföras när som helst på dygnet oavsett veckodag.

Övrig hjälp

Ibland räcker inte insatser enligt LSS till. Då kan du ansöka om annan hjälp i hemmet (hemtjänst). Om du upplever att du har behov av ytterligare hjälp, ring kontaktcenter och be att bli kopplad till biståndsenheten.

Insatser som enbart riktar sig till vuxna

Bostad med särskild service

Du som är över 18 år och har en funktionsnedsättning kan få hjälp med en bostad. Du kan ansöka om att få flytta till en servicebostad, gruppbostad eller till en annan särskilt anpassad bostad.

Boendealternativ för dig med funktionsnedsättning

Korttidsvistelse

Korttidsvistelse ger dig en möjlighet till miljöombyte och personlig utveckling. Det kan även vara en avlastning för dina anhöriga.

Du kan bo på Ohlsgården som är ett korttidshem. Du har ett eget rum och personal som ger stöd och omsorg dygnet runt.

Ohlsgården korttidsboende

Daglig verksamhet

Daglig verksamhet är en sysselsättning för dig som har en funktionsnedsättning eller förvärvad hjärnskada enligt LSS. Daglig verksamhet vänder sig till dig som är i yrkesverksam ålder som inte har, eller klarar av att ha, ett arbete på den öppna arbetsmarknaden. Det är en LSS-handläggare i kommunen som beslutar om du har rätt till daglig verksamhet.

Läs mer om daglig verksamhet

Dagliga verksamheter i Falkenbergs kommun

Boendestöd

Boendestöd beviljas enligt socialtjänstlagen. Det är ett personligt utformat stöd som innebär att personal kommer hem till dig vid ett eller ibland flera tillfällen i veckan. Omfattning, syfte och mål för boendestödet varierar utifrån dina behov. Boendestöd är främst ett pedagogiskt, motiverande stöd i vardagslivet och kan ibland även avse visst praktiskt stöd. Boendestödet förutsätter delaktighet. Stödet anpassas efter dina behov. Du kan till exempel få träning i vardagssysslor och få hjälp att utföra dem tillsammans med personalen. Du kan även få stöd för att bryta social isolering och komma ut mer i samhället. Boendestödet innebär en trygghet genom att du kan vända dig till personal med olika frågor.

Nödvändig tandvård

Om du har behov av nödvändig tandvård och har en pågående LSS-insats, kontakta din handläggare för hjälp med detta.

Insatser som enbart riktar sig till barn och ungdomar

Boende för barn och unga

Ibland behöver barn bo utanför föräldrahemmet. Det kan antingen ske i ett familjehem eller i en bostad med särskild service. Bostad med särskild service innebär att ett mindre antal barn bor tillsammans och har stöd av personal dygnet runt. I Falkenbergs kommun finns i dagsläget inget boende för barn. Har du behov av en bostad med särskild service kan du få plats på ett boende i en närliggande kommun.

Stödfamilj

Du som är barn eller ungdom kan också bo hos en stödfamilj. Det innebär att du under vissa dagar bor i en annan familj som ger dig stöd och omsorg.

Korttidsvistelse

Korttidsvistelse ger dig en möjlighet till miljöombyte och personlig utveckling. Det kan även vara en avlastning för dina anhöriga.

Korttidshem för barn och ungdomar

Du som är barn eller ungdom kan antingen bo på Vesslevägen eller Ohlsgården, beroende på hur gammal du är. Du får ett eget rum och det finns personal som ger stöd och omsorg dygnet runt. På korttids får du träffa andra barn och ungdomar och göra aktiviteter tillsammans med dem. 

Vesslevägen korttidsboende

Ohlsgården korttidsboende

Läger

Du som är barn eller ungdom kan ansöka om att få delta i ett läger med andra i din egen ålder som har en funktionsnedsättning. Det finns personal som ger stöd och omsorg dygnet runt.

Korttidstillsyn för skolungdom över 12 år

Korttidstillsyn är en förlängd fritidsverksamhet för skolungdomar över 12 år som har en funktionsnedsättning. Den är till för dig som har svårt att klara dig själv när dina föräldrar arbetar eller studerar. Du kan få korttidstillsyn före och efter skoldagen samt under lov och studiedagar. Du kan få korttidstillsyn från och med höstterminen det år du fyller 13 år. Korttidstillsynen ligger i skolans lokaler på gymnasiet. 

Läs mer …Stöd och service till dig med funktionsnedsättning

  • Träffar: 6346

Kultur och fritidsaktiviteter för dig med funktionsnedsättning

Det är viktigt att få ha roligt på fritiden. Att göra saker tillsammans med andra.

Alla ska ha möjlighet att ta del av kultur. Kultur kan vara teater, konserter, bio eller idrott. Här hittar du information som kan göra det enklare för dig att ha en aktiv och meningsfull fritid.

Du som har fyllt 18 år och har en funktionsnedsättning kan ta del av en rad olika fritidsaktiviteter som kommunen erbjuder.

Det kan vara:

  • Musikcafé
  • Quiz
  • Filmvisning
  • Spelkvällar
  • Resor

Här kan du läsa mer om aktiviteter och fritid för personer inom LSS

Pluspolarkortet

Pluspolarkortet är en möjligt för dig med funktionsnedsättning. Du kan ta med en vän eller anhörig som extra stöd och hjälp. Det kallas pluspolare. Du betalar entréavgift som vanligt. Din pluspolare går med utan att det kostar något. Du kan ha olika pluspolare.

Det kan vara:

  • Idrottsevenemang
  • Teater
  • Konserter
  • Utställningar

Pluspolare och Pluspolarkort

Arrangörer som erbjuder aktiviteter för personer med funktionsnedsättning

Här hittar du länkar till arrangörer i Falkenberg som på olika sätt erbjuder aktiviteter för personer med funktionsnedsättning:

FUB Falkenberg

Falkenbergs parasportförening

Falkenbergsortens ryttarförening

Falkenbergs simklubb Parasim

Falkenbergs konståkningsklubb

Fritidsbanken

Fritidsbanken Falkenberg är som ett bibliotek fast med idrotts- och fritidsutrustning. Du kan låna allt från skidor och skridskor till fotbollsskor och innebandymål.

Här kan du läsa mer om fritidsbankenlänk till annan webbplats

Föreningar i Falkenberg

Det finns många föreningar i Falkenberg. Många har verksamhet som är anpassad för dig med funktionsnedsättning. Här nedanför finns en länk till föreningsregistret. Hoppas du hittar något som passar dig.

Föreningsregistret

Läs mer …Kultur och fritidsaktiviteter för dig med funktionsnedsättning

  • Träffar: 3723

Utbildning och arbete för dig med funktionsnedsättning

På denna sida hittar du samlad information om vilka utbildningar som finns tillgängliga för dig som har en funktionsnedsättning. Du kan också läsa om vilka stöd du kan få för att kunna jobba.

Anpassad skola

I Falkenbergs kommun finns anpassad grundskola, anpassad gymnasieskola och Komvux som anpassad utbildning. Den anpassade skolan vänder sig till barn, unga och vuxna som på grund av intellektuell funktionsnedsättning eller förvärvad hjärnskada inte har möjlighet att nå kunskapsmålen för grundskolan, gymnasieskolan eller vuxenutbildningen. 

Läs mer om anpassad skola

Katrinebergs folkhögskola

Katrinebergs folkhögskola i Vessigebro har en praktisk linje. Det är en 1-2 årig utbildning för unga vuxna från anpassad skola. Kursens målsättning är att du ska stärkas och utvecklas för att kunna leva ett så självständigt liv som möjligt. 

Här kan du läsa mer om praktisk linje på Katrinebergs folkhögskola (katrineberg.regionhalland.se)

Daglig verksamhet och sysselsättning

För dig som tillhör personkrets 1 eller 2 finns daglig verksamhet. En personkrets är en grupp personer med samma eller liknande funktionsnedsättning.

Du som har rätt till daglig verksamhet ska ha inflytande över ditt val.

Du har rätt att vara på verksamheten 7,5 timmar om dagen och du kommer överens med personalen om hur dina arbetstider ska se ut.

Varje månad får du en liten summa pengar som kallas habiliteringsersättning för den tid du har varit där.

Läs mer om daglig verksamhet

Följande ingår i personkrets 1 och 2:

  • Personer med utvecklingsstörning och personer med autism eller autismliknande tillstÃ¥nd.
  • Personer som i vuxen Ã¥lder har fÃ¥tt en betydande hjärnskada efter en olycka eller en sjukdom.

Arbetsmarknadsavdelningen – AMA

För dig som har en funktionsnedsättning och behöver stöd för att komma ut på arbetsmarknaden.
Vi kan hjälpa dig att:

  • Se dina styrkor och matcha det mot arbetsplatser med behov.
  • Ge dig stöd innan och under tiden som du arbetar.

Vi vill att du:

  • Är inskriven pÃ¥ Arbetsförmedlingen.
  • Har en utredd arbetsförmÃ¥ga, att du vet att du kan arbeta till viss del.

Läs mer om AMA på sidan Stöd till arbetssökande

Läs mer …Utbildning och arbete för dig med funktionsnedsättning

  • Träffar: 3480

Funktionsrättslots

Funktionsrättslotsens uppdrag är ett informera och vägleda dig som har någon form av funktionsnedsättning. Målet är att du ska kunna leva ett så självständigt liv som möjligt.

Lotsens roll är att lyssna in, föra dialog och guida rätt. Det kan vara frågor som rör vardagen utifrån aktuell funktionsvariation.

Funktionsrättslotsen erbjuder:

  • Information och vägledning om vilket stöd som finns i samhället.
  • Vägledning till rätt myndighet eller instans.

    Funktionsrättslotsen tar inga beslut och företräder inte enskilda personer.

    Tjänsten omfattas av tystnadsplikt och är kostnadsfri.

    Du som bor i Falkenbergs kommun är välkommen att ringa eller boka ett besök.

    Kontakta funktionsrättslotsen

    Funktionsrättslots

    Karin Rydén
    0346-88 54 65
    076-809 43 13
    Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

    Läs mer …Funktionsrättslots

    • Träffar: 4789

    Boendealternativ för dig med funktionsnedsättning

    Du som har en funktionsnedsättning kan få hjälp med en bostad. Som vuxen kan du ansöka om att få flytta till en servicebostad, gruppbostad eller till en annan särskilt anpassad bostad. Det finns även boendealternativ för barn och ungdomar.

    Boenden för vuxna

    Du som är över 18 år och har en funktionsnedsättning kan få hjälp med en bostad. Du kan ansöka om att få flytta till en servicebostad, gruppbostad eller till en annan särskilt anpassad bostad.

    Du möblerar själv din bostad och ansvarar för hemförsäkring samt övriga kostnader i bostaden. Mat och hyra betalas separat. I såväl gruppbostad som servicebostad ingår, förutom personlig omvårdnad och praktisk hjälp i hemmet, även fritidsverksamhet och kulturella aktiviteter som en viktig del i boendet. Personalen arbetar med stöd utifrån dina behov för att möjliggöra och tillvarata dina egna förmågor och därmed skapa förutsättningar till utveckling.

    Servicebostad

    I en servicebostad får du stöd av personal utifrån dina behov. I närheten av din lägenhet finns det som regel en gemensamhetslokal för social samvaro där personalen anordnar olika aktiviteter. 

    Gruppbostad

    En gruppbostad innebär att ett antal lägenheter (oftast fyra till sju stycken) finns samlade runt gemensamma utrymmen. Här har du tillgång till personal dygnet runt.

    Boenden för personer med funktionsnedsättning i kommunen

    Anpassad bostad

    Med särskild anpassad bostad menar vi en anpassad lägenhet som anvisas av kommunen. I denna boendeform ingår inte personalstöd. Detta måste, vid behov, kompletteras med andra insatser, exempelvis enligt LSS, lagen som stöd och service till vissa funktionshindrade eller SoL, socialtjänstlagen.

    Boende för barn och unga

    Ibland behöver barn bo utanför föräldrahemmet. Det kan antingen ske i ett familjehem eller i en bostad med särskild service. Bostad med särskild service innebär att ett mindre antal barn bor tillsammans och har stöd av personal dygnet runt. I Falkenbergs kommun finns i dagsläget inget boende för barn. Har du behov av en bostad med särskild service kan du få plats på ett boende i en närliggande kommun.

    Stödfamilj

    Du som är barn eller ungdom kan också bo hos en stödfamilj. Det innebär att du under vissa dagar bor i en annan familj som ger dig stöd och omsorg.

    Läs mer …Boendealternativ för dig med funktionsnedsättning

    • Träffar: 6979
    Fråga Falkis

    AI kan begå misstag. Kontrollera viktig information. Om Fråga Falkis