Skip to main content

Vinnaren av idrottspriset 2024 – Emelie Carlsson

  • Underliggande kategori: ROOT
  • Informationsägare: Arbetsmarknadsavdelningen
  • Kartzoom: 17

När det inte fanns någon bra gymnastik för hennes egna döttrar tog Emelie Carlsson saken i egna händer, och utvecklade gymnastikföreningen Wig i Morup.

Ett kollage med två bilder. På den ena står Emelie utomhus, på den andra syns en glad tävlingsgrupp med medaljer.

Emelie Carlsson till vänster och till höger en bild på tävlingstruppen.

Juryns motivering

E som i engagemang, E som i eldsjäl, E som i Emelie! Emelie Carlsson är en person som fått gymnastikföreningen Wig att slå en extra volt. Tack vare henne har klubben nu både barn- och tävlingsverksamhet!

Grattis! Vad är grejen med gymnastik?

Det är en helt fantastisk sport, eftersom den är så övergripande och handlar om grundläggande kroppskontroll – det är inga tillhyggen i den, ha ha, utan det är kroppen man jobbar med. Generellt så är det bra för barn med många olika sporter. Jag minns själv hur jag spelade fotboll på sommaren och kom in till gymnastiken med korta muskler igen på hösten – men så blev jag aldrig proffs heller.

Är det en social sport?

Det tycker jag. Det går att tävla både själv och i grupp. Jag får ofta frågor om hur mycket jag tränar – gymnastik ger mycket muskler. Många barn går på gymnastik när de är små – jag hade hoppats att fler ville fortsätta! Jag tycker också att det är en inkluderande sport – ibland är det en fördel att vara mindre, ibland är det en fördel att vara större och har mer kraft och få till bättre kraft på trampetten. Nu när det är mjukare mattor (till exempel airtracks) så behöver man inte vara lik vig som när jag var yngre.

Hur kom det sig att du började i gymnastikföreningen Wig?

En lång historia kort: när vi flyttade till Morup när min dotter var sex år, så ville jag hitta en klubb där hon både kunde bli bra på gymnastik och kunna träna med sina kompisar. Jag letade runt och testade lite olika men insåg också att det ofta var långa köer, och det stämde inte riktigt. Och jag gillar ju att bestämma, ha ha, så till slut så pratade jag med min gamla moderklubb Wig här i Morup, där jag lärde mig grunderna. De hade gympa för små barn och för vuxna – men nu har jag tagit fram en verksamhet för större barn.

Kan alla vara med?

Det finns olika grupper så att det går att vara med både om man mest vill lattja, men det finns också möjlighet för den som vill utvecklas och tävla. Det har alltid varit en drivkraft för mig, att bli bättre och få visa det. Varför ska man träna om man inte har några mål? Vi har ett stort upptagningsområde med barn från elva olika skolor – så något gör vi rätt! Jag tycker det är kul också att barnen här har en bra klubb nära och för en gångs skull slipper åka långt för bra träning.

Vad har ni för planer framöver?

Jag vill starta en grupp med parkour – då kanske vi kan lock lite fler killar. Och så längtar jag till när gymnastikhallen på nya Tröingeskolan öppnar – då får vi en hall I Falkenberg som är anpassad för gymnastik.

Hur ska alla vi andra tänka för att få in lite mer gympaglädje i livet?

Gympa handlar mycket om kroppshållning, bålstyrka – så gå snyggt! Börja utmana dig själv att göra det du kan – studsa på en studsmatta i närheten, gå parkour på stenar och saker ute. Och är du förälder till mindre barn – var en förebild och göra saker, engagera dig, skapa rörelseglädje!

Och till sist en sportfråga: hur känns det?

Jag fattade ingenting först, men jag blev så glad. Det är roligt att någon har nominerat mig, och att jag också fick priset!

kommunens priser

Läs mer …Vinnaren av idrottspriset 2024 – Emelie Carlsson

  • Träffar: 308

Vinnaren av idrottspriset 2023

  • Underliggande kategori: ROOT
  • Informationsägare: Kommunstyrelseförvaltningen
  • Kartzoom: 17
Jesper Karlsson i gul landslagströja fotboll. Helbild och porträttbild bredvid varandra.

 Jesper Karlsson. Foto: Svenska Fotbollförbundet/Bildbyrån.

Kommunens idrottspris går i år till Jesper Karlsson, fotbollsproffs. Han har en viktig sak att säga till alla som drömmer stort. 

– Det handlar om att våga, fastän du är från en mindre stad. Jag drömde om att vara fotbollsproffs. Nu njuter jag av det varje dag, säger Jesper Karlsson, som spelar i italienska klubben Bologna FC och landslaget.

Det säger han efter en fullspäckad dag när han fått behandlingar för en skada, tränat två pass och läst italienska.

–Jag övar på. Det är svårt med nya språk, det tar sin tid. Men att kommunicera på planen går bra. Fotboll är ett annat språk, säger han.

Så här lyder juryns motivering:

"Bolltrollaren Jesper Karlsson har dribblat sig hela vägen från IF Böljan ut i Europa där han spelar i Bologna FC i serie A. Han är även en del av svensk elitfotboll och spelar i A-landslaget. Jesper är en inspiratör för unga fotbollsspelare och en god ambassadör för Falkenberg. ”

Hur känns det att få kommunens pris i idrott?

– Jag blev väldigt glad. Det är kul att det jag gör uppmärksammas där jag växte upp. Jag bodde på Västra Gärdet och var fotbollstokig redan från början. Jag spelade själv, såg matcher på tv, hade fotbollskort. Det är en fin gemenskap i fotboll – och så var jag nog rätt duktig från början. Jag har alltid gjort mål, och haft mycket fantasi i mitt sätt att spela och kombinera med mina lagspelare. Men många mål – det är nog till stor del det som tagit mig dit jag är i dag.

Vad är grejen med att göra mål?

– Jag älskar känslan! När jag var yngre var det bara kul. Men fotbollen förändras med tiden, blir mer seriös. Med tiden blir det mer press på prestationer. När jag var yngre så spelade jag i åtta timmar ena dagen och lika många nästa, bara för att det var kul och kroppen sa aldrig ifrån. Nu behöver jag ta hand om kroppen, träna rätt så att jag klarar belastningen på en hög nivå.

Vad har du för tips till unga fotbollsspelare?

– Det du lägger dina timmar på blir du bättre på. Så öva, träna. Och ha kul. Om du älskar att spela håller det i längden. 

Vad har du för tips till tränare?

– Det måste vara värdens svåraste jobb, jag skojar inte! Jag har inget bra svar till hur en tränare ska trixa sig genom den labyrinten, ta hänsyn till alla olika slags spelare, att hålla alla glada. Jag tror det är viktigt att ha ett bra team av tränare och folk runtom. De tränare jag hade i Böljan -98 har betytt jättemycket för mig, Heinz Möller, Patrik Thörnqvist och Peter Hjalte till exempel.

Vad har du för fotbollsminnen från Falkenberg?

– När det började gå bra. Jag gick från Böljan till Falkenbergs FF och till U-19 och U-21 väldigt tidigt, det var en häftig tid. Jag fick vara med om mycket. 

Har det alltid gått lätt?

–Nej, det gör det nog inte för någon elitidrottare. Det har känts hopplöst många gånger, när jag inte fått chansen och andra blivit uttagna i stället. Jag har fått min andel smällar. Det gäller att fortsätta jobba.

Jag minns när jag kom med i ungdomslandslagen, då kände man sig inte stor. Många var från stora städer och hade kända klubbar i ryggen. Jag såg någon på tv, tänkte att jag var långt efter. Men sedan, på en fotbollsplan, då spelar det ingen roll var du kommer ifrån. Då är det fotbollen som räknas. Jag har en kompis i landslaget som brukar kalla mig bonden. Men det är ingen begränsning att komma från en liten plats. Det finns många olika vägar att nå dit du vill. Jag har alltid älskat fotboll och lagt ner väldigt många timmar på fotboll. 

Vill du se Jesper Karlssons mål och fantasifulla fotboll? Kolla in hans instagramkonto @jesperkarlsson13

Läs mer …Vinnaren av idrottspriset 2023

  • Träffar: 1978

Idrottspriset

Varje år delar Falkenbergs kommun ut ett idrottspris som ska främja och stimulera idrottsledares och aktivas idrottsliga verksamhet i Falkenbergs kommun. Du kan vara med och nominera.

Du kan nominera fram till 6 oktober

Priset går till personer som bor eller verkar i Falkenbergs kommun eller på annat sätt har tydlig anknytning till Falkenberg. Vinnaren får diplom och 20 000 kronor i prispengar.

Det här vill vi prisa

Genom idrottspriset vill vi visa uppskattning för:

  • värdefullt och uppoffrande ideellt ungdoms- och idrottsledarskap
  • god idrottslig prestation, som i huvudsak utförts under de senaste åren

Så här gör du för att nominera till idrottspriset

Vill du nominera någon gör du det i ett webbformulär du hittar här under nomineringsperioden.

Frågor

Har du frågor? Kontakta då:
Johanna Åstrand som är föreningsutvecklare på kultur- fritids- och teknikförvaltningen.
Mejl: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Idrottspristagare

2024

Emelie Carlsson, eldsjäl i gymnastikföreningen WIG

2023

Jesper Karlsson, fotbollsspelare

2022

Carl Johansson, styrkelyftare

2021

Diana Johansson, IF Böljan

2020

Filip Eklund, roadracing

2019

Ebba Einarsson, roddare

2018
Jens Dantorp, golfare

2017
Kevin Chahoud, tennisspelare

2016
Tilde Johansson, friidrottare

2015
Adnan Jukic, fotbollsdomare

2014
Moa Johansson, Lovisa Wallin, Elin Sjödin, Annie Svensson, Falkenbergs roddklubb

2013
AnnCharlotte Steneryd, triathlon

2012
Fredrik Larsson, motorsport

2011
Johan Heldén, bowling

2010
Jonathan Greczula, Falkenbergs tennisklubb
Trimgymnastiken

2009
Rinia IF
Agnes Stolth, Hermanstorps kör och ridklubb

2008
Olivia Schough, Falkenbergs FF
Åsa Gunnarsson, Slöinge tennisklubb

2007
Falkenbergs Tennisklubbs damlag
Astrit Ajdarevic

2006
Dick Torstenson, Falkenbergs bordtennisklubb
Krogsereds IK och Ätrans IF

2005
Michael Hallgren, Ullareds IK
Nathlie Geeris IF Böljan
IF Böljan

2004
Falkenbergs Idrottsklubb
Ulf Andersson, Falkenbergs roddklubb

2003
Falkenbergs volleybollklubb
Frida Svensson, Falkenbergs roddklubb

2002
Falkenbergs fotbollsförening
Gert Andersson, Heberg Årstad fotbollsförening

Läs mer …Idrottspriset

  • Träffar: 3123
Fråga Falkis

AI kan begå misstag. Kontrollera viktig information. Om Fråga Falkis