Skip to main content

Seniorlots

  • Underliggande kategori: ROOT
  • Informationsägare: Socialförvaltningen
  • Kartzoom: 17

Falkenbergs kommuns seniorlots är ett stöd för dig som är äldre att hitta rätt i samhället. Seniorlotsen kan vägleda dig både inom kommunens egna verksamheter och bland andra aktörer. 

Målet är att göra det lättare att hitta rätt i samhället, oavsett om du till exempel vill veta mer om stöd och hjälp i vardagen, hitta en ny fritidsaktivitet eller hitta en plats för social gemenskap.

Seniorlotsen vänder sig framför allt till dig som är 65 år eller äldre och bor kvar i det egna hemmet.

Att kontakta eller få vägledning av seniorlotsen är kostnadsfritt.

Det här är några exempel på vad seniorlotsen kan hjälpa dig med:

  • Guida till mötesplatser för seniorer som underlättar socialt umgänge.
  • Tipsa om olika fritidsaktiviteter som anordnas med seniorer som målgrupp.
  • Informera om olika boendealternativ för äldre personer i kommunen.
  • Vägleda i utbudet av trygghetsskapande teknik som kan underlätta i vardagen.

Kontakta seniorlotsen

Seniorlots

Klara Berg
0346-88 53 07
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 

Mer för dig som är senior

Läs nyheten om seniorlotsen

Våra mötesplatser för seniorer

Vi utvecklar kvarteret Trädgården

Läs mer …Seniorlots

  • Träffar: 1379

Hjälp vid demenssjukdom

Har du eller en närstående börjat få svårt att minnas, att planera eller utföra sysslor, lära sig nya saker eller hitta ord och uttrycka sig? Det kan vara symptom på demenssjukdom. Det finns även andra sjukdomstillstånd som liknar demens. En utredning är därför viktig för att kunna fastställa rätt diagnos.

Demens, kognitiv sjukdom eller lindrig kognitiv funktionsnedsättning som det egentligen heter, är ett samlingsnamn på sjukdomar som drabbar hjärnan. När en person insjuknar i en demenssjukdom eller kognitiv sjukdom innebär det en stor förändring, både för den som fått diagnosen och för anhöriga.

Vårdcentralen utreder om det rör sig om demens

Kontakta din vårdcentral om du misstänker att du eller din närstående drabbats av demens. Tillstånd som depression, förvirring eller bristtillstånd kan ge liknande symptom. För att få rätt hjälp och behandling är det därför viktigt att vårdcentralen gör en utredning. Varje vårdcentral har en demenssamordnare.

Kommunens demenssamordnare

Det finns även en demenssamordnare hos oss på kommunen. Vår demenssamordnare finns för dig som har en demenssjukdom, men även för dina anhöriga. Demenssamordnaren kan fungera som ett stöd i sjukdomen och ge tips och råd kring exempelvis bemötande, eller stötta i kontakten med sjukvård och biståndshandläggare.

Du kan även vända dig till kommunens anhörigkonsulenter för att få råd och stöd som anhörig till en person med demenssjukdom.

Det här erbjuder kommunens demenssamordnare och anhörigkonsulenter:

  • rådgivning, information och vägledning
  • personliga stödsamtal via telefon eller hembesök
  • anhöriggrupper och anhörigutbildningar

Anhörigutbildning i demenssjukdom

Du som är anhörig och vill ha mer information och kunskap kan gå en anhörigutbildning i demens. Denna utbildning anordnas flera gånger per år. Utbildningen gör det lättare att förstå sjukdomsförloppet och de symtom som ofta dyker upp i takt med att sjukdomen framskrider. Vid intresse, kontakta någon av kommunens anhörigkonsulenter.

En biståndshandläggare utreder behovet av stöd

Alla stödinsatser till personer med demenssjukdom är biståndsbedömda. Som ett första steg gör därför en biståndshandläggare ett hembesök för att utreda behovet av stöd. Demenssamordnaren och anhörigkonsultenterna kan förmedla och underlätta denna kontakt och även medverka som stöd vid hembesök.

Dessa insatser finns det möjlighet att ansöka om:

  • dagverksamhet för personer med demenssjukdom
  • avlösning, 12 timmar per månad är kostnadsfria
  • hemtjänst och varierande stödinsatser efter behov
  • korttidsplats/växelvård
  • permanent plats på särskilt boende.

Hur ansöker jag?

Du ansöker via den här webbsidan: Ansökan om äldreomsorg. Där hittar du både en e-tjänst för dig som vill ansöka digitalt och en blankett för dig som vill skriva ut ansökan.

Via e-tjänsten kan du även anmäla oro för en äldre person i närhet.

Annas led – demensvård i Halland

Annas led är en modell som beskriver hur arbetet och samarbetet kring demensvården bör fungera i vårdkedjan mellan närsjukvård, specialistvård och kommunerna i Halland. Modellen används av de som arbetar med demens men är också ett bra verktyg för den som är drabbad eller anhöriga.

Läs mer om Annas led hos Region Halland.

Kontakt

  • Demenssamordnare

    Hanna Egenvall
    0346-88 53 96
    Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

  • Anhörigkonsulent

    Anne-Lill Andersson
    0346-88 62 93
    070-508 89 86
    Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

  • Anhörigkonsulent

    Inga-Lena Ek
    0346-88 69 17
    072-146 73 00
    Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Läs mer …Hjälp vid demenssjukdom

  • Träffar: 5309

Hjälp för dig som bor hemma

Du som är äldre eller har en funktionsnedsättning kan få stöd och hjälp av kommunen. Biståndshandläggaren hjälper dig att hitta rätt stöd utifrån dina behov så att du kan bo kvar hemma så länge som möjligt och leva ett självständigt och tryggt liv.

Ansök om stöd och hjälp i hemmet

Så här ansöker du om hjälp i hemmet

Om du vill få hjälp i hemmet, eller förändra den hjälp du redan har, så ansöker du om det hos biståndsenheten. Du kan även ansöka muntligt till din biståndshandläggare. Det är ditt behov av hjälp som avgör om du får den hjälp du söker och det är en biståndshandläggare som gör bedömningen.

Du får ett skriftligt beslut på din ansökan där det står om du får bifall eller avslag på din ansökan. Om din ansökan avslås kan du överklaga beslutet. Hur du överklagar står i ditt beslutsbrev. 

Beroende på vilken typ av beslut du får kan du behöva göra ett val av hemtjänstutförare. Du kan läsa mer om det via länken nedan.

Välja hemtjänstutförare

Vad kan du få hjälp med?

Det finns många olika saker du kan få hjälp med. Här är några exempel.

Hemtjänst

Om du har svårt för att klara av hushållssysslor eller ta hand om din personliga hygien så kan du få hjälp med detta. Den hjälpen kallas för hemtjänst. Hemtjänst består av service och personlig omvårdnad. Service innebär hjälp med exempelvis städ, tvätt, digitala inköp eller måltider. Den personliga omvårdnaden innebär stöd och hjälp med till exempel hygien eller påklädning.

Hemtjänst kan också innebära hjälp för att bryta isolering och att känna trygghet och säkerhet i det egna hemmet. Hemtjänst kan även ges när du är tillfälligt sjuk.

Trygghetsteamet hjälper dig på natten

Hemtjänsten arbetar mellan kl. 07.00-22.00 alla dagar. Behöver du hjälp på natten är det kommunens trygghetsteam som kommer hem till dig, oavsett vilket hemtjänstföretag du har valt eller vilket område du bor i.

Tillsyn 

Om du behöver tillsyn på natten kan du få det via ett personligt besök eller via kamera. Väljer du personligt besök så kommer kommunens trygghetsteam och tittar till dig i hemmet på de tider som du bestämt tillsammans med din handläggare.

Tillsyn via kamera är tyst och diskret och väcker dig inte. Det är en ”titt-in”-tillsyn, ingenting filmas eller sparas. Du bestämmer tillsammans med din handläggare vilka tider tillsynen ska göras. Kameran för fjärrtillsyn är bara igång nattetid och det är bara larmmottagare på Räddningstjänsten väst som kan göra tillsynen.

Tillsammans med personal från Räddningstjänsten väst bestämmer du vad som ska hända om du inte ligger i sängen vid tillsynen. Efter överenskommelse gör larmmottagaren en ny tillsyn efter 15-20 minuter, om du inte syns i kameran eller svarar på telefon, åker trygghetsteamet ut till dig för en personlig tillsyn.

Trygghetslarm

Trygghetslarm är till för att motverka otrygghet. Med hjälp av trygghetslarmet kan du påkalla hjälp vid akuta situationer. Syftet är att upprätta en samtalskontakt mellan dig och larmpersonalen och att du därefter får hjälp vid behov.
Det är Räddningstjänsten väst som tar emot alla larm i Falkenbergs kommun. Beroende på var du bor så är det antingen kommunens trygghetsteam eller din hemtjänst som kommer hem till dig när du larmar. Larmar du på natten är det alltid trygghetsteamet som kommer.

Ledsagning

Ledsagning innebär hjälp av hemtjänstpersonal till, från och/eller under sjukvårdsbesök och sociala aktiviteter. Många gånger kan behovet av hjälp i samband med sjukbesök tillgodoses av sjukresor. Du kan läsa mer om det på 1177 vårdguidenlänk till annan webbplats.

Dagverksamhet

Dagverksamheten erbjuder dig meningsfulla aktiviteter tillsammans med andra. Personal finns till hands och kan vara behjälpliga med förflyttningar och toalettbehov. 

Läs mer om kommunens dagverksamheter

För dig som inte behöver stöd för att kunna delta i sociala aktiviteter finns mötesplatser för seniorer.

Läs mer om kommunens mötesplatser

Avlösning i hemmet

Du som har en anhörig som vårdar dig kan få avlösning i hemmet. Avlösning i hemmet innebär att en hemtjänstpersonal kommer hem till dig under tiden som din anhöriga inte är hemma.

Vad kan du få hjälp med?

Vad kostar det?

Avgiften för den hjälp du får varierar beroende på din inkomst och hur mycket stöd du behöver. Samma avgift gäller oavsett om du väljer privat utförare eller kommunen.

Här du kan du läsa mer om avgifter inom äldreomsorgen

Lämna synpunkter eller klagomål

Är du missnöjd med eller har förbättringsförslag gällande den hjälp du får i hemmet? Då kan du skicka in dina åsikter till oss via kommunens e-tjänst för synpunkter och klagomål. Vi svarar dig inom fem arbetsdagar.

Vill du hellre lämna dina synpunkter via telefon ringer du kommunens kontaktcenter på 0346-88 60 00.

Lämna en synpunkt eller klagomål

Läs mer …Hjälp för dig som bor hemma

  • Träffar: 10934

Avgifter inom äldreomsorgen

Här hittar du information om avgifter för dig som har hjälp av hemtjänst eller bor på särskilt boende. 

Omvårdnadsavgift – en avgift för den hjälp du får

Falkenbergs kommun tar ut en avgift för den hjälp du får, en så kallad omvårdnadsavgift. Inom hemtjänsten kallas denna avgift ibland hemtjänstavgift, men det är samma avgift. Avgiften är reglerad i socialtjänstlagen.

Hur stor din avgift blir beror på hur många timmar du är beviljad och hur mycket du kan betala. Självkostnadspriset är 360 kronor per timme för 2024.

Maxtaxa

Det finns en lagstadgad maxtaxa som riksdagen beslutat om, som är den högsta avgiften Falkenbergs kommun tar ut. Omvårdnadsavgiften blir aldrig högre än maxtaxan. För år 2024 är maxtaxan 2 575 kronor per månad. Detta betyder att du aldrig betalar mer än detta belopp, oavsett hur mycket hjälp du får. Däremot betalar du mindre om den hjälp du blivit beviljad inte kommer upp i detta belopp. Har du beviljad hjälp tre timmar per månad betalar du därför bara för de tre timmarna gånger självkostnadspriset.

I maxtaxan ingår inte mat och boendekostnad, men däremot kostnaden för trygghetslarm. Maxtaxan kan förändras varje år då den styrs av prisbasbeloppet.

Så här beräknas din avgift

För att få fram hur mycket du ska betala i avgift gör vi en beräkning på alla dina inkomster och utgifter. På så sätt får vi fram ett avgifts­utrymme, som är det belopp din avgift baseras på. Till dina inkomster räknas exempelvis lön, pension, bostadstillägg, sjukersättning samt ränteinkomster på banken, utdelning och vinster på aktier och fonder. Till dina utgifter räknas din boendekostnad samt beräknade levnadskostnader, där det redan finns ett fastställt minimibelopp. Vi tittar också på hur mycket insatser du har blivit beviljad.

Inkomstförfrågan

För att vi ska veta vad du har för inkomster fyller du i en ­inkomst­för­frågan. Är du gift ska inkomster för båda makarna fyllas i oavsett om det bara är den ena parten som har insatser. Ändras din inkomst eller din boende­kostnad under året ska du meddela detta till oss så fort som möjligt. Vi reducerar inte din avgift retroaktivt. Lämnar du inte in inkomstuppgifter får du betala den faktiska avgiften eller maxtaxan.

Minimibelopp – beräknade levnadskostnader

Minimibeloppet är ett fastställt belopp som beräknas täcka dina levnads­kostnader, såsom livsmedel, kläder, skor, fritid, hygien, dagstidningar, telefon, hemförsäkring, öppen hälso- och sjukvård, tandvård, hushållsel, förbrukningsvaror, resor, möbler, husgeråd och läkemedel.

Följande minimibelopp gäller för 2024

Ensamstående:

60 år eller yngre 7 768 kr/månad

61 år eller äldre 7 062 kr/månad

Makar och sambo:

60 år eller yngre 6 338 kr/månad

61 år eller äldre 5 762 kr/månad

Förhöjt minimibelopp

Det finns situationer då minimibeloppet inte räcker till, till exempel vid kostnad för god man, hemmavarande barn, underhållsskyldighet med mera. Kommunen kan i så fall höja beloppet. Sådana kostnader ska verifieras och måste ha varaktig karaktär. Du kan ansöka om förhöjt minimibelopp via en del i inkomstförfrågan.

Avgiftsutrymme

Avgiftsutrymmet är det belopp som avgör hur mycket du kommer att betala i omvårdnadsavgift. Vi får fram ditt avgiftsutrymme genom att dra av dina utgifter (boendekostnad och minimibelopp) från dina inkomster. Du betalar aldrig mer i omvårdnadsavgift än vad ditt avgiftsutrymme tillåter, oavsett hur mycket hjälp du blivit beviljad. Om avgiftsutrymmet blir minus betalar du alltså ingen omvårdnadsavgift. Blir avgiftsutrymmet plus, beror avgiftens storlek på hur många beviljade timmar du har. Dock betalar du aldrig högre än maxtaxan på 2 575 kronor.

Avgiftsutrymmet omprövas en gång i månaden eftersom din inkomst från pensionsmyndigheten eller försäkringskassan kan förändras.

Om du är gift eller har registrerat partnerskap slås er sammanlagda inkomst ihop och delas på hälften.

Så här räknar vi ut ditt avgiftsutrymme

Din nettoinkomst (t ex din pension)
+ Ditt bostadstillägg/bostadsbidrag (om du har detta)
- Din boendekostnad/hyra (exklusive hushållsel)
- Ditt minimibelopp (dina beräknade levnadskostnader)
= Avgiftsutrymme (du betalar inte mer än detta i omvårdnadsavgift per månad)

Avgifter för dig som bor hemma

Hemtjänst

Du som bor hemma kan få hjälp, så kallad hemtjänst. Detta betalar du en omvårdnadsavgift för. Inom hemtjänsten kallas denna avgift ibland också hemtjänstavgift. Hur stor avgiften blir beror på hur många timmar hjälp du är beviljad, men du betalar max 2 575 kronor per månad (maxtaxan).

Trygghetslarm

Vare sig du får hjälp genom hemtjänst eller inte finns det möjlighet att ansöka om trygghetslarm. Via trygghetslarmet får du kontakt med vår larmmottagning under hela dygnet. Trygghetslarm kostar 248 kronor i månaden i fast avgift. Vid borttappad larmklocka debiterar kommunen en kostnad på 1 000 kronor.

Matkostnad

Om du får kylda matlådor levererade hem till dig, så kallad matdistribution, är kostnaden 79 kronor per portion. Väljer du även dessert så är kostnaden för den 9,50 kronor.

Dagverksamhet

Dagverksamhet erbjuder sociala ­aktiviteter tillsammans med andra och är till för dig som bor kvar hemma. Du betalar ingen avgift för dagverksamheten utan bara för den mat du får där. Måltids­priserna gäller för alla som äter där, även för dig som har mat­distribution hemma.

Ledsagning

Ledsagning är ett komplement till hemtjänst, alltså för dig som bor hemma. Avgiften är 25,80 kronor per timme.

Så här mycket betalar Berit för sin hemtjänst

Berit är 72 år och ensamstående och har en nettoinkomst på 10 800 kronor per månad. Hon har även ett bostadstillägg på 2 000 kronor. Hennes hyra, exklusive hushållsel, är 4 700 kronor i månaden och hennes minimibelopp, det vill säga hennes beräknade levnadskostnader, är 7 062 kronor. Räknar vi på detta får hon 1 038 kronor över varje månad. Detta är Berits avgiftsutrymme. Berit betalar alltså inte mer än 1 038 kronor i omvårdnadsavgift per månad, oavsett hur mycket hjälp hon får. 

Berits avgiftsutrymme – det hon max betalar i avgift

10 800 kr Nettoinkomst
+ 2 000 kr Bostadstillägg
- 4 700 kr Hyra (exklusive hushållsel)
- 7 062 kr Minimibelopp
= 1 038 kr Avgiftsutrymme

Måltidspriser på dagverksamhet

  • Lunch med dryck: 60 kronor
  • Dessert: 15 kronor
  • Kaffe utan bröd: 15 kronor
  • Kaffe med bröd: 20 kronor

När kommer räkningen?

Din avgift, samt eventuellt kostnaden för mat om du får hjälp med det,
faktureras i efterskott. Räkningen skickas ut under senare delen av månaden och ska betalas sista dagen i samma månad. Den som vill kan betala via autogiro. Blanketten för ansökan om autogiro får du tillsammans med blanketten om inkomstförfrågan. Det går också att skriva ut den från vår webbplats.

Skriv ut en autogiroblankett

Om du vill överklaga

Om du har invändningar på kommunens beslut om avgiftens storlek kan du överklaga. Hur du överklagar står i ditt avgiftsbeslut. Det ska ske inom tre veckor från det du fick ditt beslut. Har överklagan kommit in i tid kommer handlingarna att skickas vidare till Förvaltningsrätten, om inte socialförvaltningen i Falkenberg ändrar beslutet enligt din överklagan. För ytterligare upplysningar, vänligen vänd dig till den person som handlagt ditt ärende.

Avgifter för dig som bor på särskilt boende

Du som bor på ett särkilt boende (äldreboende) betalar hyra, omvårdnadsavgift och matabonnemang.

Omvårdnadsavgift

Du som bor i särskilt boende betalar en omvårdnadsavgift enligt ditt avgiftsutrymme, men max 2575 kronor per månad (maxtaxan).

Matabonnemang

Mat för dig som bor i särskilt boende betalas som ett abonnemang till en kostnad av 4 590 kronor per månad. Avdrag på denna kostnad görs endast vid sjukhusvistelse.

Reducerad omvårdnadsavgift vid flytt till särskilt boende

Om du flyttar till särskilt boende och har kvar boendekostnaden för din tidigare bostad kan du eventuellt få reducerad omvårdnadsavgift, dock längst i tre månader. Reducerad omvårdnadsavgift ansöker du om via en jämkningsansökan som du får med ditt nya hyreskontrakt.

Detta betalar du som bor på korttidsplats

Korttidsplats är en tidsbegränsad vistelse på ett av kommunens särskilda boende. Här betalar du för mat, tvättpaket samt omvårdnadsavgift. Maten kostar 151 kronor per dygn och tvättpaketet kostar 10,20 kronor per dygn. Omvårdnadsavgiften är 85,80 kronor per dygn.

Så här mycket betalar Axel på särskilt boende

Axels avgiftsutrymme

12 500 kr Nettoinkomst
+ 2 000 kr Bostadstillägg
- 5 500 kr Hyra särskilt boende (exklusive hushållsel)
- 7 062 kr Minimibelopp ensamstående
- 1 260 kr Extra minimibelopp (fördyrad
måltidskostnad på särskilt boende)
+ 513 kr Generell sänkning av minimibelopp (förbrukningsvaror som ingår på särskilt boende)
= 1 191 kr Avgiftsutrymme

Axels faktura

2 575 kr Omvårdnadsavgift
- 1 384 kr Avgår på grund av avgiftsutrymme/maxtaxa
4 590 kr Matabonnemang
6 000 kr Hyra (inklusive hushållsel)
= 11 781 kr Att betala

Enstaka måltider på särskilt boende och korttidsplats

  • Frukost: 35 kronor
  • Lunch: 60 kronor
  • Kvällsmål: 56 kronor

Övrigt att tänka på vid flytt till särskilt boende

Tänk på att du kan ha rätt till högre garantipension och bostadstillägg.

Högre garantipension

När du eller din make/maka flyttar till särskilt boende har ni rätt till pension som ensamstående, vilket ger högre garantipension. Kontakta därför Pensionsmyndigheten angående ändring av pension.

Hemförsäkring

Tänk på att du själv måste teckna en hemförsäkring som gäller ditt lösöre.

Bostadstillägg

Bostadstillägg är ett inkomstprövat tillägg till vissa andra förmåner som betalas ut av staten. Din bostadskostnad och inkomst påverkar bostadstilläggets storlek. Dessutom beräknas bostadstillägget på din eventuella förmögenhet. Du ansöker om bostadstillägg hos Pensionsmyndigheten. Ansöker du via deras webbplats så går handläggningen av ärendet snabbare.

Pensionsmyndighetens kundservice: 0771-776 776
Besök Pensionsmyndighetens webbplats

Kontakta oss

Läs mer …Avgifter inom äldreomsorgen

  • Träffar: 8016

Boenden för äldre

När du inte längre kan bo hemma med hjälp av hemtjänst finns det möjlighet för dig att flytta till ett särskilt boende eller ett biståndsbedömt trygghetsboende. Är du 70 år eller äldre kan du även ställa dig i kö till ett trygghetsboende.

I Falkenbergs kommun har du som är äldre möjlighet att flytta till olika boenden beroende på vilket hjälpbehov du har.

Särskilt boende riktar sig till dig som behöver omfattande omsorg och inte längre kan bo kvar i ditt hem.

Biståndsbedömt trygghetsboende riktar sig till dig som inte har behov av en plats på ett äldreboende, men som ändå är i behov av stöd och trygghet i ditt dagliga liv.

Trygghetsboende riktar sig till dig som är 70 år eller äldre. Har du omsorgsinsatser så har du förtur till denna boendeform.

Läs mer …Boenden för äldre

  • Träffar: 12547