Skip to main content

Vinnaren av idrottspriset 2023

Jesper Karlsson i gul landslagströja fotboll. Helbild och portrÀttbild bredvid varandra.

 Jesper Karlsson. Foto: Svenska Fotbollförbundet/BildbyrÄn.

Kommunens idrottspris gÄr i Är till Jesper Karlsson, fotbollsproffs. Han har en viktig sak att sÀga till alla som drömmer stort. 

– Det handlar om att vĂ„ga, fastĂ€n du Ă€r frĂ„n en mindre stad. Jag drömde om att vara fotbollsproffs. Nu njuter jag av det varje dag, sĂ€ger Jesper Karlsson, som spelar i italienska klubben Bologna FC och landslaget.

Det sÀger han efter en fullspÀckad dag nÀr han fÄtt behandlingar för en skada, trÀnat tvÄ pass och lÀst italienska.

–Jag övar pĂ„. Det Ă€r svĂ„rt med nya sprĂ„k, det tar sin tid. Men att kommunicera pĂ„ planen gĂ„r bra. Fotboll Ă€r ett annat sprĂ„k, sĂ€ger han.

SÄ hÀr lyder juryns motivering:

"Bolltrollaren Jesper Karlsson har dribblat sig hela vĂ€gen frĂ„n IF Böljan ut i Europa dĂ€r han spelar i Bologna FC i serie A. Han Ă€r Ă€ven en del av svensk elitfotboll och spelar i A-landslaget. Jesper Ă€r en inspiratör för unga fotbollsspelare och en god ambassadör för Falkenberg. ”

Hur kÀnns det att fÄ kommunens pris i idrott?

– Jag blev vĂ€ldigt glad. Det Ă€r kul att det jag gör uppmĂ€rksammas dĂ€r jag vĂ€xte upp. Jag bodde pĂ„ VĂ€stra GĂ€rdet och var fotbollstokig redan frĂ„n början. Jag spelade sjĂ€lv, sĂ„g matcher pĂ„ tv, hade fotbollskort. Det Ă€r en fin gemenskap i fotboll – och sĂ„ var jag nog rĂ€tt duktig frĂ„n början. Jag har alltid gjort mĂ„l, och haft mycket fantasi i mitt sĂ€tt att spela och kombinera med mina lagspelare. Men mĂ„nga mĂ„l – det Ă€r nog till stor del det som tagit mig dit jag Ă€r i dag.

Vad Àr grejen med att göra mÄl?

– Jag Ă€lskar kĂ€nslan! NĂ€r jag var yngre var det bara kul. Men fotbollen förĂ€ndras med tiden, blir mer seriös. Med tiden blir det mer press pĂ„ prestationer. NĂ€r jag var yngre sĂ„ spelade jag i Ă„tta timmar ena dagen och lika mĂ„nga nĂ€sta, bara för att det var kul och kroppen sa aldrig ifrĂ„n. Nu behöver jag ta hand om kroppen, trĂ€na rĂ€tt sĂ„ att jag klarar belastningen pĂ„ en hög nivĂ„.

Vad har du för tips till unga fotbollsspelare?

– Det du lĂ€gger dina timmar pĂ„ blir du bĂ€ttre pĂ„. SĂ„ öva, trĂ€na. Och ha kul. Om du Ă€lskar att spela hĂ„ller det i lĂ€ngden. 

Vad har du för tips till trÀnare?

– Det mĂ„ste vara vĂ€rdens svĂ„raste jobb, jag skojar inte! Jag har inget bra svar till hur en trĂ€nare ska trixa sig genom den labyrinten, ta hĂ€nsyn till alla olika slags spelare, att hĂ„lla alla glada. Jag tror det Ă€r viktigt att ha ett bra team av trĂ€nare och folk runtom. De trĂ€nare jag hade i Böljan -98 har betytt jĂ€ttemycket för mig, Heinz Möller, Patrik Thörnqvist och Peter Hjalte till exempel.

Vad har du för fotbollsminnen frÄn Falkenberg?

– NĂ€r det började gĂ„ bra. Jag gick frĂ„n Böljan till Falkenbergs FF och till U-19 och U-21 vĂ€ldigt tidigt, det var en hĂ€ftig tid. Jag fick vara med om mycket. 

Har det alltid gÄtt lÀtt?

–Nej, det gör det nog inte för nĂ„gon elitidrottare. Det har kĂ€nts hopplöst mĂ„nga gĂ„nger, nĂ€r jag inte fĂ„tt chansen och andra blivit uttagna i stĂ€llet. Jag har fĂ„tt min andel smĂ€llar. Det gĂ€ller att fortsĂ€tta jobba.

Jag minns nÀr jag kom med i ungdomslandslagen, dÄ kÀnde man sig inte stor. MÄnga var frÄn stora stÀder och hade kÀnda klubbar i ryggen. Jag sÄg nÄgon pÄ tv, tÀnkte att jag var lÄngt efter. Men sedan, pÄ en fotbollsplan, dÄ spelar det ingen roll var du kommer ifrÄn. DÄ Àr det fotbollen som rÀknas. Jag har en kompis i landslaget som brukar kalla mig bonden. Men det Àr ingen begrÀnsning att komma frÄn en liten plats. Det finns mÄnga olika vÀgar att nÄ dit du vill. Jag har alltid Àlskat fotboll och lagt ner vÀldigt mÄnga timmar pÄ fotboll. 

Vill du se Jesper Karlssons mÄl och fantasifulla fotboll? Kolla in hans instagramkonto @jesperkarlsson13