Skip to main content

Vinnaren av kulturpriset 2023 – Mats Börjesson

Mats Börjesson är en av årets två kulturpristagare. Han är musiker, men också en kulturentreprenör som hittat en nisch där det han gör är så smalt att han tycker att det är riktigt roligt att göra, samtidigt som det är brett nog att locka en publik.

– Jag vill ju att någon ska lyssna, det är viktigt. Jag vill göra människor glada. Eller i alla fall mindre ledsna, säger han, och förtydligar med att han ofta spelar och sjunger på begravningar.

Mats Börjesson framför en mikrofon och digitalt piano.

Mats Börjesson får kulturpriset 2023. Foto: Anders Johansson.

Så här lyder juryns motivering:

"Musik- och kulturentreprenören Mats Börjesson driver Badhuset, en ny kulturplattform i Falkenberg. Den stora variationen av såväl aktörer som arrangemang bidrar till fler kulturupplevelser och stärker stadens ställning som en plats för kulturella och kreativa näringar."

Grattis, hur känns det att ha vunnit kommunens kulturpris? 

– Jag visste knappt att det fanns! Jag gissar att jag får det för det jag gör på Badhuset. Önskan var att det skulle bli ett kulturhus – och det har det blivit. Men jag borde egentligen inte fått priset själv, som jag ser det får också min fru Helén priset, som också äger företaget. Hon lyfter mig, ger perspektiv, bromsar när det behövs. Och så gör hon mycket praktiskt också, även om hon har ett annat jobb. Utan henne hade det inte gått. 

Vad är en kulturentreprenör? 

– Ibland pratar man om entreprenörer som personer som vill tjäna pengar, men jag är tvärtom. Jag började jobba som datatekniker och när jag börjat tjäna lite pengar på det började jag jobba som kyrkomusiker, för det var roligare. Nu har jag hittat något ännu roligare där jag tjänar ännu mindre. Men tillräckligt. Att tjäna pengar är ingen drivkraft för mig, jag vill beröra människor, att de ska se, höra, känna saker. Och så älskar jag musik och teknik. Jag växte upp på en bondgård. Mina föräldrar var å ena sidan bundna av årstiderna och livet på gården, men också väldigt fria att rå över sig själva. På många sätt liknar det livet jag har nu. Jag har många åtaganden och tider att passa men det mesta är väldigt roligt och jag har valt det själv. Det här är ett jobb som går i sin egen takt. 

Vad för kultur får man bada i på Badhuset? 

– Det är mycket musik och andra föreställningar. Det gamla poolrummet har en scen, 60 personer kan sitta i publiken. Där hänger också mycket konst. Jag har musikbutiken där och så hyr jag ut några lokaler, bland annat till Konstföreningen och konstnärer. Jag skulle gärna vilja ha dit teater också. Det är ingen bra teaterlokal, det är ett ljust hus med stora fönster och teatrar gillar när det är mörkt. Men kanske hittar jag något som kan använda ljuset.  Huset är fyllt med kultur som jag ville, men jag får se vad jag kan utveckla.  

Vad gör du mer? 

– Jag har en musikaffär och stämmer pianon. Jag sjunger och spelar och är med i det jag själv arrangerar. Jag har en gospelkör, spelar i kyrkor och på andra ställen. Det är många olika saker. 

Vilken kultur funkar i Falkenberg? 

– Det finns plats för mycket i Falkenberg, men jag tror det som går bäst är det som anpassar sig efter platsen. Sådant som är lagom stort, som är lite eget. Vi är en folklig stad med revy och buskis och dansband, men det finns så mycket mer. Och det finns plats för mer, människor kommer ofta långt ifrån. Det är lätt att göra något som jättemånga gillar, att ”ge folk vad de vill ha”. Men det ska vara roligt för en själv också. Jag strävar efter att ”ge folk det de inte visste att de tyckte om”. 

Vad har du för tips till den som vill bli kulturentreprenör i Falkenberg? 

– Se dig själv som företagare. Engagera dig i alla föreningar för företagare, som Näringslivet Falkenberg. Skapa ett nätverk, de som är där vill också gå på konsert, de känner andra, de kan ha resurser. Jag lär mig mycket av att träffa människor som kan mycket om andra saker än det jag kan. 

Läs mer om Badhuset