Vinnaren av kulturpriset 2023 – Sara Claesson
Sara Claesson är en av årets två kulturpristagare. Hon arbetar inom många områden: danspedagog, personlig tränare och motionspsykolog är några av dem. När hon svarar på de här frågorna sitter hon och förbereder dagens danslektion för en grupp barn, och hon har precis tagit fram sin gamla barbiedocka – mer om den senare.
Sara Claesson får kulturpriset 2023.
Så här lyder juryns motivering:
"Sara Claesson sprider dansglädje i Falkenberg. Som lärare på kulturskolan låter hon barn och unga utforska dansens olika dimensioner och genom ”Dans för hälsa” arbetar hon för att främja tjejers psykiska hälsa. Sara visar vilken betydelsefull roll kulturen har för barn och unga i Falkenberg. "
Grattis, hur känns det att få kommunens pris?
– Jag vet inte, det går knappt att ta in. Jag är glad och förvånad – att flera har tänkt på mig och tagit sig tiden att nominera gör mig varm ända in i själen. Det är jättehärligt!
Vad är grejen med dans?
– Dans är ett ursprungligt språk, en fysisk aktivitet och en viktig form för kommunikation för människor. Dans är ett sätt att umgås och har ett unikt internationellt språk. Alla kan dansa och röra sig till musik, utan att det behöver vara snyggt eller coolt. Dans kan vara helt utan koreografi – bara för att må bra. Dans kan vara helt kravlöst och en fristad att få vara en stund i kroppen – det är strösslet i livet.
Hur kom det sig att du började dansa?
– Jag har alltid dansat. Det började med att jag ville dansa hip hop i lågstadieåldern. Men i Varberg när jag var liten fanns bara en sådan kurs, den lovade hip hop och bugg – men det var nästan bara bugg såklart. Det ledde i alla fall till att jag började tävlingsdansa ända upp på SM- och VM-nivå, i Lindy Hop och Boogie Woogie. Ungefär när jag tog studenten slutade min danspartner. Jag slutade tävla och fördjupade mig i stället i dansstilar med fokus endast på mig själv. Jag har utbildat mig till dansare på balettakademin, gått en streetdance-utbildning i New York och vidareutbildat mig inom pedagogik och motionspsykologi. Jag har dansat i balettuppsättningar och på melodifestivalen – men för några år sedan kom familjelivet i kapp och vi flyttade hem.
Har du något motto i livet?
– Något som varit med mig länge är: ”The meaning of life is to discover your gift, the purpose is giving it away” (Meningen med livet är att hitta sin gåva och sedan ge bort den). Jag inspireras av att inspirera andra! Jag har världens bästa jobb. Jag jobbar nämligen med rörelse, motion, kreativitet, goda samtal och att inspirera det vidare. Idag mestadels genom mina kurser på Kulturskolan och i projektet ”Dans för hälsa”.
Hur jobbar du med barnen?
– Jag anpassar det vi gör efter barnen som är med. Målet är att de lär sig medan de har roligt. Just nu förbereder jag en julshow. Jag har plockat fram min gamla Barbie – tänk att jag fick göra det, så mycket tabu och kroppsidealsdiskussioner som den har skapat genom åren – den ska nu slås in i en julklapp till vår julföreställning. När den öppnas börjar barnen en Barbiedans där temat är känslor och rätten att vara den man är.
Vad är Dans för Hälsa?
– Dans för Hälsa är en forskningsbaserad och hälsoekonomiskt effektiv metod som kan komplettera elevhälsans arbete med att stärka psykiskt välbefinnande hos unga. Dansen är utan krav. I Falkenberg är det ett samarbete mellan kulturskolan, kuratorerna i elevhälsan, Ung Fbg och socialtjänsten där unga tjejer som inte mår 100 procent får en frizon i kravlös dans. Vi fokuserar på det friska och jobbar med närvaro, fysisk självkänsla, avslappning, beröring och lite yogaövningar. Vi flikar också in konkreta verktyg för att hantera ångest. Det viktigaste är att ta vara på allt som är bra.
Hur kan falkenbergare får mer dansglädje i vardagen?
– Jag vill uppmuntra alla att dansa mer. Det kan vara dans i alla dess former. Gärna spontant och var som helst! Men det passar inte alla, såklart, så den som vill få lite mer glädje i vardagen tycker jag ska börja med strösslet. Se till att det finns plats i livet för det du blir glad av, det tråkiga kan ofta vänta lite.
Kontakt
-
Vid frågor eller synpunkter, hör av dig till vårt kontaktcenter. Du får svar direkt eller blir hänvisad till rätt person.
Telefon: 0346-88 60 00
Mejl:Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.