Skip to main content

Nu finns det en seniorlots i Falkenbergs kommun

21 oktober 2024

Sedan början av oktober finns det en seniorlots i Falkenbergs kommun. Seniorlotsens uppdrag är att erbjuda vägledning och introduktion till stöd, aktiviteter och social gemenskap som finns för seniorer runtom i hela kommunen.

Jerk Jakobs, enhetschef för biståndsenheten och Klara Berg, seniorlots.

Seniorlotsen vänder sig huvudsakligen till personer över 65 år som fortfarande bor hemma. Uppdraget handlar om att vägleda i utbudet av stöd och aktiviteter som finns för seniorer både inom kommunens verksamheter och bland andra aktörer. Målet med seniorlotsen är att göra det lättare för seniorer att hitta rätt i samhället – oavsett om man söker hjälp med olika vardagsbestyr, en ny fritidsaktivitet eller en plats för social gemenskap.

Seniorlotsen är i nuläget ett projekt som inledningsvis kommer att pågå som en tjänst på 50% under ett år, för att sedan utvärderas inför en eventuell fortsättning.

Vem är seniorlotsen?

I rollen som Falkenbergs nya seniorlots hittar vi Klara Berg, som närmast kommer från en tjänst som biståndshandläggare i kommunen. Framöver kommer hon att dela sin tid mellan att vara seniorlots och biståndshandläggare.

– I min senaste roll har jag jobbat mycket med vårdplanering och ofta varit i kontakt med invånare med svåra sjukdomar och stora behov av hjälp. Det är givande men också utmanande, och när den här nya tjänsten som seniorlots dök upp så kände jag att jag gärna hade velat jobba mer med insatser och stöd till kommunens seniorer i ett förebyggande skede.

Klara Berg kommer under den närmsta tiden som seniorlots att lägga mycket tid på att arbeta uppsökande – både för att göra seniorlotsen synlig och tillgänglig för målgruppen, men också för att kunna fortsätta forma lotsens uppdrag.

– Fokus här i början kommer vara att komma i kontakt med våra äldre invånare, för det är ju deras behov som ska lägga grunden för hur seniorlotsen ska jobba. Jag kommer även samverka mycket med exempelvis anhörigstödet, mötesplatserna, kontaktcenter och hemsjukvårdens rehabenhet och se hur jag som seniorlots kan komplettera deras arbete.

Därför behövs seniorlotsen

Jerk Jakobs är enhetschef för biståndsenheten och har varit ansvarig för att skriva fram en första uppdragsbeskrivning för seniorlotsen. Han berättar att en del av bakgrunden till seniorlotsen är att medarbetarna på biståndsenheten ofta ser att många invånares första kontakt med den kommunala omsorgen sker först när behoven av omsorg egentligen redan hunnit bli ganska omfattande.

– Människor idag har ofta en önskan om att klara sig utan stöd från samhället så länge som möjligt, vilket är fullt förståeligt. Men i vårt samhälle där antalet äldre personer förväntas öka mer än antalet personer i arbetsför ålder, behöver vi hitta nya sätt att arbeta för att kunna möta de utmaningar som det för med sig. En faktor i detta som ofta lyfts fram är vikten av förebyggande arbete, säger Jerk Jakobs.

– Om vi genom en funktion som seniorlotsen kan bli bättre på att i ett tidigare skede introducera seniorer till det stöd, de aktiviteter och den teknik som faktiskt erbjuds i samhället, så tror vi att vi kan förebygga att behoven av omsorg senare blir väldigt stora samtidigt som det underlättar för människor att faktiskt klara sig själva och kunna bo kvar hemma lite längre, fortsätter Klara Berg.

Seniorlotsen hanterar ansökningar och uppföljning av trygghetslarmen

En särskild målgrupp som man identifierat som viktig i det här förebyggande arbetet är de personer i kommunen som har ett trygghetslarm, men som ännu inte behöver några andra omsorgsinsatser från kommunen. För äldre personer som bor hemma är trygghetslarm ofta en av de första insatserna de ansöker om, och som de sedan kanske har under en relativt lång tid utan att ännu vara i behov av annan hjälp.

En del av seniorlotsens uppdrag kommer därför även vara att fatta beslut om och följa upp trygghetslarmen, för att på så vis ha möjlighet att i samband med ansökan och uppföljningen av trygghetslarmen även erbjuda information om de aktiviteter och stöd som finns runtom i kommunen med seniorer som målgrupp.

– Det handlar idag om runt 600 personer som vi har ett gyllene tillfälle att nå ut till i samband med att deras trygghetslarm följs upp varje år, inflikar Klara Berg.

Kontakta seniorlotsen!

Seniorlotsen nås på telefon och mejl, där du både kan få information och vägledning direkt eller ha möjlighet att boka tid för ett möte. 

Framöver är planen att seniorlotsen även kommer att befinna sig på exempelvis mötesplatserna under vissa dagar.

– Det känns jätteroligt att vi är i gång! Jag ser verkligen fram emot att få forma det här uppdraget ihop med Falkenbergs seniorer, avslutar Klara Berg.

Seniorlotsen

Klara Berg
0346-88 53 07
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 

Seniorlotsens sida på webben!

Fråga Falkis

AI kan begå misstag. Kontrollera viktig information. Om Fråga Falkis