Anhörigstöd

Hjälper eller vårdar du en familjemedlem eller vän på grund av sjukdom, ålder eller funktionsnedsättning? Då kan du få råd, stöd och vägledning i frågor som rör dig och din livssituation.

Anmäl dig till en samtalsgrupp

Nu kan du anmäla dig till en av vårens samtalsgrupper. Vi erbjuder grupper för dig som har en närstående med:

  • Minnesproblematik/demenssjukdom
  • Nedsatt psykisk hälsa

Du anmäler dig genom att ringa eller mejla oss på anhörigstödet. Se kontaktuppgifter längst ner på sidan.

Anhörigstöd – en hjälp för dig som vårdar och stödjer andra

Att hjälpa och stödja en familjemedlem eller vän är självklart för många, men det kan också vara svårt och kännas ensamt. För att orka hjälpa och vårda en person så kan du också själv behöva stöd.

Vi på Anhörigstödet finns här för dig om du behöver prata, få råd eller information. Det kan till exempel handla om psykisk ohälsa, demens eller våldsproblematik. 

Vi har tystnadsplikt och det är kostnadsfritt att komma till oss. Vid vissa aktiviteter kan du få betala ett självkostnadspris för mat eller material, men detta informerar vi om i god tid innan.

Vårens program

Onsdagen den 22 februari kl. 14.00-16.00

Anhörigkaffe på anhörigstödet, Nygatan 20. Kom in och prata med andra anhöriga, vi bjuder på fika. Du kan även prata enskilt med någon av oss på anhörigstödet om du har behov av det. Sista anmälningsdag: 21 februari

Onsdagen den 1 mars kl. 10.00-11.30 

Start av samtals-/informationsgrupp för anhöriga till närstående med minnesproblematik/demenssjukdom på Nygatan 20. Vi träffas och samtalar om hur det är att vara anhörig. Kommunens demenssamordnare/metodutvecklare kommer och berättar om olika demenssjukdomar och ger tips och råd gällande bemötande.  Sista anmälningsdag: 27 februari

Torsdagen den 2 mars kl. 16.30-18.00

Start av samtalsgrupp för anhöriga till närstående med psykisk nedsatt hälsa på Nygatan 20.  Vi samtalar om hur det är att vara anhörig och hur du som anhörig kan återhämta dig. Du får även möjlighet att träffa andra som befinner sig i en liknande situation som du. Sista anmälningsdag: 28 februari

Onsdagen den 15 mars kl. 10.00-11.30 

Fortsättning på samtals/informationsgrupp för anhöriga till närstående med minnesproblematik/demenssjukdom på Nygatan 20. En biståndshandläggare och en avgiftshandläggare kommer och informerar om vilka insatser man kan ansöka och om kostnaden för de olika insatserna.

Torsdagen den 16 mars kl. 16.30-18.00

Fortsättning på samtalsgrupp för anhöriga till närstående med psykisk nedsatt hälsa på Nygatan 20.  En kurator från VPM, vuxenpsykiatriska mottagningen, kommer och informerar om verksamheten.

Torsdagen den 30 mars kl. 10.00-11.30

Sista träffen för samtals-/informationsgrupp för anhöriga till närstående med minnesproblematik/demenssjukdom på Nygatan 20. En representant från demensförbundet samt personal från Trädgårdens dagverksamhet är inbjudna och de kommer att informera om sina respektive verksamheter.

Torsdagen den 30 mars kl. 16.30-18.00

Fortsättning på samtalsgrupp för anhöriga till närstående med psykisk nedsatt hälsa på Nygatan 20. Vi samtalar och reflekterar över återhämtning och hur det är att vara anhörig.

Onsdagen den 12 april kl. 16.30- 18.00 Obs, ny dag!

Sista träffen för samtalsgrupp för anhöriga till närstående med psykisk nedsatt hälsa på Nygatan 20. Vi samtalar och reflekterar över återhämtning och hur det är att vara anhörig.

Tisdagen den 9 maj kl. 14.00-15.00

Promenad! Vi träffas vid scoutstugan för en gemensam promenad. Sista anmälningsdag: 8 juni

Onsdagen den 17 maj kl. 14.00-16.00

Anhörigkaffe på anhörigstödet, Nygatan 20. Kom in och prata med andra anhöriga, vi bjuder på fika. Du kan även prata enskilt med någon av oss på anhörigstödet om du har behov av det. Sista anmälningsdag: 16 maj

Tisdagen den 23 maj kl. 14.00-15.00

Promenad! Vi träffas vid scoutstugan för en gemensam promenad. Sista anmälningsdag: 22 maj

Tisdagen den 13 juni kl. 14.00-15.00

Promenad! Vi träffas vid scoutstugan för en gemensam promenad. Sista anmälningsdag: 12 juni

Onsdagen den 14 juni kl. 14.00-16.00

Anhörigkaffe på anhörigstödet, Nygatan 20. Kom in och prata med andra anhöriga, vi bjuder på fika. Du kan även prata enskilt med någon av oss på anhörigstödet om du har behov av det. Sista anmälningsdag: 13 juni

Kontakt anhörigstödet

Anmäl dig till våra aktiviteter: Tel: 0346-88 62 93 eller 0346-88 69 17

E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Besöksadress: Anhörigstödet, Nygatan 20, 311 20 Falkenberg

Exempel på vilken hjälp du kan du få via Anhörigstödet:

Samtal

Boka en tid för ett samtal där du får prata om det som är viktigt för dig. Samtalet brukar vara i en till två timmar. Hur ofta vi ses beror på ditt behov. Det finns ingen maxgräns för hur många gånger vi kan träffas. Vi kan ha enskilda samtal via telefon, i ditt hem eller hos oss på Anhörigstödet. Utöver enskilda samtal erbjuder vi också par- och familjesamtal.

Anhöriggrupper

För dig som vill träffa andra som befinner sig i en liknande situation finns möjlighet att delta i en anhöriggrupp. Här kan du få kunskap och information kring frågor som är viktiga för dig som anhörig. Gruppen kan också ge dig många positiva och glada stunder.

Vi startar nya anhöriggrupper efter behov. Anmäl ditt intresse till oss på Anhörigstödet. Vi är även öppna för förslag på nya temagrupper. 
Vi kan exempelvis anordna grupper inom:

  • nedsatt psykisk hälsa
  • demens
  • stroke
  • neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. 

Föreläsningar och öppet hus

Med jämna mellanrum anordnar vi föreläsningar på olika teman. Vi har också öppet hus en till två gånger i månaden. Då vi bjuder in olika professioner och föreningar som delar med sig av kunskap och erfarenhet som kan vara till nytta för dig som anhörig. Det är också en möjlighet för dig att träffa andra anhöriga.

Må bra-aktiviteter

Vi anordnar må bra-aktiviteter som exempelvis stavgång, qigong, avspänning och stresshantering.

Aktiviteter/träffar för anhöriga och närstående

Ett par gånger om året anordnar vi aktiviteter/träffar där både du som anhörig och din närstående deltar.

Andra former av stöd och hjälp

Du och din närstående kan också få andra former av stöd av kommunen. Det är din närstående som ansöker om dessa insatser och de kan vara avgiftsbelagda. För att ansöka, eller få mer information, vänd dig till din biståndshandläggare, LSS-handläggare eller handläggare inom socialpsykiatrin.

Tips om Nka:s webbinarier och föreläsnignar för anhöriga

Med jämna mellanrum anordnar Nationellt kompetenscentrum anhöriga, Nka, webbinarier som riktar sig till anhöriga. De anorndar även föreläsningar på olika teman. På sidan här nedan hittar du webbinarier som redan varit och som du kan titta på i efterhand, samt kommande evenemang.

Föreläsning - Anhörigprocessen

Författaren Ulla Assarsson beskriver sin egen resa som anhörig till en person med demenssjukdom. Vi rekommenderar denna föresläning för dig som befinner dig i en liknade situation.

Hör av dig till oss

Vill du veta mer eller är du intresserad av att delta i en samtalsgrupp eller annan aktivitet, hör gärna av dig till oss! Du kan komma i kontakt med oss via e-post eller telefon!

Besöksadress: Nygatan 20, Falkenberg

Kontaktcenter
Stadshuset, Kuben, Rådhustorget 3C
311 80 Falkenberg
Telefon: 0346-88 60 00
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 

Öppettider Kontaktcenter
Måndag-torsdag 8-17
Fredag 8-15

Dag före röd dag eller afton 8-15