Anhörigstöd

Hjälper eller vårdar du en familjemedlem eller vän på grund av sjukdom, ålder eller funktionsnedsättning? Då kan du få råd, stöd och vägledning i frågor som rör dig och din livssituation.

Anhörigstöd – en hjälp för dig som vårdar och stödjer andra

Att hjälpa och stödja en familjemedlem eller vän är självklart för många, men det kan också vara svårt och kännas ensamt. För att orka hjälpa och vårda en person så kan du också själv behöva stöd.

Vi på Anhörigstödet finns här för dig om du behöver prata, få råd eller information. Det kan till exempel handla om psykisk ohälsa, demens eller våldsproblematik. 

Vi har tystnadsplikt och det är kostnadsfritt att komma till oss. Vid vissa aktiviteter kan du få betala ett självkostnadspris för mat eller material, men detta informerar vi om i god tid innan.

Höstens program

7 september kl. 16.30-18.00

Vi startar en samtalsgrupp i biblioterapi med fem träffar som vänder sig till dig som är anhörig oavsett den närståendes sjukdom/funktionsnedsättning. Ibland hjälper andras ord dig att hitta dina egna. Utifrån en litterär text samtalar vi om tankar och minnen som texten väcker. Med hjälp av litteraturen kan vi uppfatta, känna och tänka tillsammans och kanske upptäcka nya perspektiv. Gruppen kräver inga förberedelser. Leder gör Cinna Svensson, bibliotekarie med utbildning i biblioterapeutiskt arbetssätt. Sista anmälningsdag: 5 september, se kontaktinfo här nedan.

13 september kl. 14.00-16.00

Anhörigkaffe. Kom in och prata med andra anhöriga. Kommunens funktionsrättslotts kommer och informerar om sin verksamhet. Du kan även prata enskilt med någon av oss på anhörigstödet. Sista anmälningsdag: 12 september, se nedan.

21 september kl. 16.30-18.00

Fortsättning med samtalsgruppen i biblioterapi.

22 september kl. 16.30-18.00

Start av samtalsgrupp på Nygatan 20 för anhöriga till närstående med psykisk nedsatt hälsa. Vi samtalar om hur det är att vara anhörig och hur du som anhörig återhämtar dig. Här får du även möjlighet att träffa andra i liknande situation. Sista anmälningsdag: 20 september, se nedan.

4 oktober kl. 16.30- 18.30

Anhörigkaffe. Vi har bjudit in personal från Solgruppen och kommunens metodutvecklare inom demens. De kommer och informerar om sina respektive verksamheter. Vi bjuder på fika. Du kan även prata enskilt med någon av oss på anhörigstödet om du har behov av det. Sista anmälningsdag. 3 oktober, se nedan.

5 oktober kl. 14.00-16.00

Anhörigkaffe på anhörigstödet på Nygatan 20. Kom in och lyssna på Anneli som arbetar som polis. Hon kommer att informera om hur vi kan skydda oss bättre mot bedrägeri. Vi bjuder på fika. Du kan även prata enskilt med någon av oss på anhörigstödet om du har behov av det. Sista anmälningsdag: 3 oktober, se nedan.

6 oktober kl. 16.30-18.00

Fortsättning på samtalsgrupp för anhöriga till närstående med psykisk nedsatt hälsa. En kurator från VPM, vuxenpsykiatriska mottagningen, kommer och informerar om verksamheten.

12 oktober kl. 16.30-18.00

Fortsättning med samtalsgruppen i biblioterapi.

13 oktober kl. 16.30-17.30

Välkommen in och träna mindfulness. Vi utövar enkla, sköna övningar som kan hjälpa dig att få bort stress och bekymmer och fyller på med positiv energi. Ledare: Annie Åkerberg. Sista anmälningsdag: 12 oktober, se nedan.

20 oktober kl. 16.30-18.00

Fortsättning på samtalsgrupp för anhöriga till närstående med nedsatt psykisk hälsa. En anhörig berättar om att komma till insikt om sitt eget värde och att klara av att sätta gränser.

25 oktober kl. 10.00-11.30

Start av samtal/informationsgrupp på Nygatan 20 för anhöriga till närstående med minnesproblematik/demenssjukdom. Vi träffas och samtalar om hur det är att vara anhörig. Kommunens demenssamordnare/sjuksköterska kommer också och berättar om olika demenssjukdomar och ger tips och råd gällande bemötande. Sista anmälningsdag: 24 oktober, se nedan.

26 oktober kl. 16.30-18.00

Fortsättning med samtalsgruppen i biblioterapi.

27 oktober kl. 16.30-17.30

Välkommen in och träna mindfulness. Vi utövar enkla, sköna övningar som kan hjälpa dig att få bort stress och bekymmer och fyller på med positiv energi. Ledare: Annie Åkerberg. Sista anmälningsdag: 26 oktober, se nedan.

3 november kl. 16.30-18.00

Avslutning på samtalsgrupp för anhöriga till närstående med psykisk nedsatt hälsa. Vi samtalar och reflekterar över hur det är att vara anhörig och om återhämtning.

8 november kl. 10.00-11.30

Fortsättning på samtal/informationsgrupp för anhöriga till närstående med minnesproblematik/demenssjukdom. En biståndshandläggare och en ekonomihandläggare kommer och informerar om vilka olika insatser man kan ansöka och om kostnaden för de olika insatserna.

9 november kl. 16.30-18.00

Avslutning på samtalsgruppen i biblioterapi.

10 november kl. 16.30-17.30

Välkommen in och träna mindfulness. Vi utövar enkla, sköna övningar som kan hjälpa dig att få bort stress och bekymmer och fyller på med positiv energi. Ledare: Annie Åkerberg. Sista anmälningsdag: 9 november, se nedan.

15 november kl. 14.00-16.00

Anhörigkaffe på anhörigstödet på Nygatan 20. Kom in och prata med andra anhöriga. Vi bjuder på fika. Du kan även prata enskilt med någon av oss på anhörigstödet om du har behov av det.

22 november kl. 10.00-11.30

Avslutning på samtal/informationsgrupp för anhöriga till närstående med minnesproblematik/demenssjukdom. En representant från demensförbundet samt personal från Trädgårdens dagverksamhet är inbjudna och de kommer att informera om sina respektive verksamheter.

24 november kl. 16.30-17.30

Välkommen in och träna mindfulness. Vi utövar enkla, sköna övningar som kan hjälpa dig att få bort stress och bekymmer och fyller på med positiv energi. Ledare: Annie Åkerberg. Sista anmälningsdag: 23 november, se nedan.

6 december kl. 14.00-16.00

Anhörigkaffe på anhörigstödet på Nygatan 20. Kom in och prata med andra anhöriga. Vi bjuder på fika. Du kan även prata enskilt med någon av oss på anhörigstödet om du har behov av det. Sista anmälningsdag: 5 december, se nedan.

8 december kl. 16.30-17.30

Välkommen in och träna mindfulness. Vi utövar enkla, sköna övningar som kan hjälpa dig att få bort stress och bekymmer och fyller på med positiv energi. Ledare: Annie Åkerberg. Sista anmälningsdag: 7 december se, nedan.

Kontakt anhörigstödet

Anmäl dig till våra aktiviteter: Tel: 0346-88 62 93 eller 0346-88 69 17

E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Besöksadress: Anhörigstödet, Nygatan 20, 311 20 Falkenberg

Exempel på vilken hjälp du kan du få via Anhörigstödet:

Samtal

Boka en tid för ett samtal där du får prata om det som är viktigt för dig. Samtalet brukar vara i en till två timmar. Hur ofta vi ses beror på ditt behov. Det finns ingen maxgräns för hur många gånger vi kan träffas. Vi kan ha enskilda samtal via telefon, i ditt hem eller hos oss på Anhörigstödet. Utöver enskilda samtal erbjuder vi också par- och familjesamtal.

Anhöriggrupper

För dig som vill träffa andra som befinner sig i en liknande situation finns möjlighet att delta i en anhöriggrupp. Här kan du få kunskap och information kring frågor som är viktiga för dig som anhörig. Gruppen kan också ge dig många positiva och glada stunder.

Vi startar nya anhöriggrupper efter behov. Anmäl ditt intresse till oss på Anhörigstödet. Vi är även öppna för förslag på nya temagrupper. 
Vi kan exempelvis anordna grupper inom:

  • nedsatt psykisk hälsa
  • demens
  • stroke
  • neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. 

Föreläsningar och öppet hus

Med jämna mellanrum anordnar vi föreläsningar på olika teman. Vi har också öppet hus en till två gånger i månaden. Då vi bjuder in olika professioner och föreningar som delar med sig av kunskap och erfarenhet som kan vara till nytta för dig som anhörig. Det är också en möjlighet för dig att träffa andra anhöriga.

Må bra-aktiviteter

Vi anordnar må bra-aktiviteter som exempelvis stavgång, qigong, avspänning och stresshantering.

Aktiviteter/träffar för anhöriga och närstående

Ett par gånger om året anordnar vi aktiviteter/träffar där både du som anhörig och din närstående deltar.

Andra former av stöd och hjälp

Du och din närstående kan också få andra former av stöd av kommunen. Det är din närstående som ansöker om dessa insatser och de kan vara avgiftsbelagda. För att ansöka, eller få mer information, vänd dig till din biståndshandläggare, LSS-handläggare eller handläggare inom socialpsykiatrin.

Tips om Nka:s webbinarier och föreläsnignar för anhöriga

Med jämna mellanrum anordnar Nationellt kompetenscentrum anhöriga, Nka, webbinarier som riktar sig till anhöriga. De anorndar även föreläsningar på olika teman. På sidan här nedan hittar du webbinarier som redan varit och som du kan titta på i efterhand, samt kommande evenemang.

Föreläsning - Anhörigprocessen

Författaren Ulla Assarsson beskriver sin egen resa som anhörig till en person med demenssjukdom. Vi rekommenderar denna föresläning för dig som befinner dig i en liknade situation.

Hör av dig till oss

Vill du veta mer eller är du intresserad av att delta i en samtalsgrupp eller annan aktivitet, hör gärna av dig till oss! Du kan komma i kontakt med oss via e-post eller telefon!

Besöksadress: Nygatan 20, Falkenberg

Kontaktcenter
Stadshuset, Kuben, Rådhustorget 3C
311 80 Falkenberg
Telefon: 0346-88 60 00
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 

Öppettider Kontaktcenter
Måndag-torsdag 8-17
Fredag 8-15

Dag före röd dag eller afton 8-15