Skip to main content

Förhandsbesked

Du kan söka ett förhandsbesked om du vill veta om du ska gå vidare med att bygglovsansökan för din tomt. Förhandsbesked gäller för tomter både utanför och inom detaljplanelagt område.

När behöver jag ansöka om förhandsbesked?

Du kan behöva ansöka om förhandsbesked om du till exempel vill bygga nytt inom ett område som saknar detaljplan. Du ska alltid ansöka inför en ansökan om avstyckning av ytterligare en tomt hos lantmäterimyndigheten. För att få veta om det du önskar göra är möjligt eller inte på den valda platsen bör du alltså ansöka om ett förhandsbesked innan du går vidare med att lämna in en bygglovsansökan,

Om du köper en obebyggd fastighet utan ett beviljat positivt förhandsbesked riskerar du att äga en fastighet som inte får bebyggas. Vid försäljning kan säljaren ansöka om förhandsbesked före försäljningen för att eventuella köpare ska veta om den går att bebygga eller inte.

Vad kan jag få förhandsbesked för?

Du kan få förhandsbesked för alla bygglovspliktiga åtgärder både inom och utom detaljplanelagda områden. Du kan dock inte få förhandsbesked för en åtgärd som kräver marklov eller rivningslov.

Vad prövas i förhandsbesked?

Vid en ansökan om förhandsbesked gör bygglovsnämnden en lokaliseringsprövning, det vill säga vi undersöker om platsen är lämplig att bebygga genom att bland annat skicka remisser till olika remissinstanser. Åtgärden behöver också stämma överens med kommunens översiktsplan som är vägledande i bedömningen. Berörda grannar får också lämna synpunkter om åtgärden.

En avvägning mellan olika allmänna och enskilda intressen ska alltid göras. Det finns många faktorer att beakta vid prövningen. Byggnaden ska passa in på platsen med tanke på landskapsbild och den bebyggelse som redan finns i närheten. Avståndet mellan byggnaden och exempelvis naturområden, fornminnen, vägar, ledningar i marken och luften ska vara tillräckligt. Närliggande anläggningar såsom skjutbanor, idrottsanläggningar och lantbruk är exempel på annat som ska beaktas. Det måste vara möjligt att anlägga en väg fram till byggnaden. Vatten och avlopp måste också gå att ordna.

Giltighetstiden

Ett positivt förhandsbesked är bindande i två år, vilket innebär att du har rätt att få ett bygglov beviljat om du ansöker om ett sådant inom två år. Placering och utformning ska då uppfylla både eventuella krav i förhandsbeskedet och de lagkrav som gäller vid nybyggnad.

Du måste lämna in en ansökan om bygglov inom två år, annars upphör beslutet att gälla.

Ansök om förhandsbesked (e-tjänst)

Läs mer …Förhandsbesked

  • Träffar: 4514

Mallar för kontrollplan – vid enklare ärenden

På den här sidan kan du hämta mallar för kontrollplan vid enklare ärenden som inte kräver kontrollansvarig. Du hittar alla mallar i länkrutan längst ner på sidan.

Läs mer …Mallar för kontrollplan – vid enklare ärenden

  • Träffar: 27609

Skyddade och bevarandevärda byggnader

Här hittar du information och material om områden eller fastigheter i Falkenbergs kommun som är skyddade och bevarandevärda.

Byggnader som är q- eller k-märkta

Byggnader med höga kulturhistoriska värden kan vara skyddade genom q- eller k-märkning i detaljplanen. ”Q” är en skyddsbestämmelse och det starkaste skydd en byggnad kan få, medan ”k” är en varsamhetsbestämmelse. Ofta anges i detaljplanen vilka särdrag som är viktiga att bevara – det kan exempelvis vara fasad- och takmaterial eller färgsättning.

Byggnader som ingår i byggnadsinventeringen

Under åren 2005-2009 inventerades den kulturhistoriskt värdefulla bebyggelsen i Halland. De drygt 10 000 byggnaderna graderades i följande tre klasser:

Klass A: Särskilt högt kulturhistoriskt värde. Oersättlig. Ofta välbevarad både exteriört och interiört.

Klass B: Objektvärde med ett unikt egenvärde. Ofta mycket välbevarade.

Klass C: Lokalt intresse. Bevarandevärd i helhetsintryck. Byggnader av alldaglig karaktär, ofta karaktärsskapande och tidstypiska. Ibland delvis förändrade.

Se vilka byggnader som är kulturhistoriskt klassade

Riksantikvarieämbetets webbplatslänk till annan webbplats kan du se vilka byggnader som är kulturhistoriskt klassade.

Byggnader och områden med särskilda värden

Det är inte bara enskilda byggnader som kan ha kulturhistoriska och byggnadshistoriska värden utan även områden. Dessa områden kräver varsamhet vid underhåll och ändringar.

Kulturmiljöprogram

För Falkenbergs kommun finns det tre kulturmiljöprogram (bevarandeplaner).

I Kulturmiljöprogram för centrala delar av Falkenbergs stad (2021)länk till annan webbplats presenteras kulturhistoriskt värdefulla byggnader och miljöer i Falkenbergs centrala delar som på olika sätt illustrerar stadens framväxt och varierade kulturarv. Här ges även riktlinjer
för hur man på ett lämpligt sätt kan förvalta dessa.

I Stadens yttre årsringar (2005)länk till annan webbplats förtecknas övriga bostadsområden i Falkenberg och ges rekommendationer och råd om vilka särdrag som är viktiga att bevara.

I Kulturmiljöprogram för Falkenbergs kommun (2012)länk till annan webbplats kan du läsa om kulturhistoriskt värdefulla miljöer på landsbygden och småorterna.

Utöver dessa tre kulturmiljöprogram finns ytterligare inventeringar och beskrivningar av enskilda byggnader och miljöer.

Syftet med planerna är att sprida kunskap om dessa miljöer så att vi kan bevara och utveckla kulturmiljöerna i Falkenberg.

Vad säger lagen?

Den som äger ett hus har skyldighet att underhålla och vårda det. Underhållet ska anpassas till omgivningens och byggnadsverkets värde från historisk, kulturhistoriskt, miljömässig och konstnärlig synpunkt. Om byggnadsverket är särskilt värdefullt ska det underhållas så att de särskilda värdena bevaras (8 kap 14 § plan och bygglagen).

Lagen säger också att ändring av en byggnad ska utföras varsamt så att man tar hänsyn till byggnadens karaktärsdrag och tar till vara dess tekniska, historiska, kulturhistoriska, miljömässiga och konstnärliga värden, samt att en byggnad som är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt inte får förvanskas (8 kap 13 och 17 §§ plan- och bygglagen).

Det finns även en utökad lovplikt för vissa bygglovsbefriade åtgärder till en- och tvåbostadshus i utpekade områden eller för A eller B klassade byggnader. Du får istället ansöka om bygglov om du vill utföra några av de befriande åtgärderna (PBL 9 kap 3c §, 4a-4c §§ 4 f § och 5a §).

Var kan jag få veta mer?

Vad är tidstypiskt för ett hus från 40-talet? Hur underhåller jag mitt hus utan att förvanska det? Vilka material ska jag använda? Kan jag sätta min personliga prägel på ett hundraårigt hus?

Nedan har vi listat ett antal böcker som kan ge råd och vara vägledande inför en renovering eller en ombyggnad.

Hittar du inte vad du söker kan du alltid kontakta bygglovsenheten eller Kulturmiljö Hallandlänk till annan webbplats. Kulturmiljö Halland kan också hjälpa dig att söka byggnadsvårdsbidrag från länsstyrelsen.

Bidrag till kulturhistoriska miljöer

Bra böcker för råd och vägledning inför en renovering eller ombyggnad:

  • Dags att renovera – var rädd om detaljerna (Lena Sjöström Larsson & Kerstin Wergeni Wasberg)
  • Så byggdes villan – svensk villaarkitektur från 1890-2010 (Cecilia Björk, Lars Nordling och Laila Reppen)
  • Färgen på huset (Karin Fridell Anter & Åke Svedemyr)
  • Fönster och dörrar på äldre hus (Liselotte Jarnerup Nilsson)
  • Stora boken om byggnadsvård (Göran Gudmundsson)
  • Husets ansikte – en bok om fönster, portar ytterdörrar (Lena Sjöström Larsson & Kerstin Wergeni Wasberg)
  • Byggnadens särdrag – en stilhistorisk handbok 1880-1960 (Boverket)

Varje byggnad bär på en historia

Arkitekturen, materialen, färgsättningen och annat berättar om en byggnads ursprung: om levnadsstandard och stilideal när den byggdes, kanske om vem som lät bygga den och mer därtill. Det är därför viktigt att vårda sitt hus så att dess karaktär respekteras och bevaras till kommande generationer.

Läs mer …Skyddade och bevarandevärda byggnader

  • Träffar: 6299

Kartor som behövs vid bygglov

I din ansökan om bygglov eller andra lov kan du behöva skicka med en karta.

Om du ska bygga till eller bygga nytt behöver du beställa en karta för att visa var du vill bygga. Du behöver också beställa en karta om du ska bygga plank eller mur. Vilken typ av karta du ska beställa beror på vad du ska bygga och var du ska bygga någonstans.

Beställ i första hand kartan direkt här från sidan via vår e-tjänst. Mer information om hur du går tillväga finns i e-tjänsten. Du behöver e-legitimation.

Om du inte kan använda e-tjänsten eller saknar e-legitimation kan du höra av dig till kontaktcenter, så kan de hjälpa dig.

Byggkarta

Byggkartan innehåller den information som finns för fastigheten i kartdatabasen. I kartan kan det finnas osäkerheter kring gränser och byggnaders exakta placering. Kontroll görs inte på plats.

Du ska beställa en byggkarta om du vill uppföra en/ett:

  • Tillbyggnad av huvudbyggnad som är mindre än 50 kvadratmeter
  • Ny- eller tillbyggnad av komplementbyggnad
  • som är mindre än 50 kvadratmeter
  • Bygglovsbefriad tillbyggnad eller nybyggnad
  • Plank, mur eller liknande

Nybyggnadskarta

Nybyggnadskartan gäller för fastigheter inom detaljplan och inom område för kommunalt vatten och avlopp. Det är den mest utförliga kartan och visar information om byggnader på tomten och på granntomter. Den visar till exempel sockelhöjd, ledningsrätt, höjder i vägmitt och tomthörn, VA-anslutning, servitut, nyttjanderätter, byggfix med mera. Utförliga kontroller görs av Sweco på plats.

Du ska beställa en nybyggnadskarta om du ska:

  • Bygga på en obebyggd tomt (nybyggnation av bostadshus eller någon typ av verksamhetsbyggnad)
  • Riva befintlig byggnad och bygga en ny huvudbyggnad
  • Stora tillbyggnader och nya byggnader större än 50 kvadratmeter med anslutning till kommunalt VA (till exempel industri/verksamheter)

Utanför tätbebyggt område

För fastigheter utanför tätbebyggt området krävs ingen byggkarta eller nybyggnadskarta. Om du är osäker kan du ta kontakt med vårt kontaktcenter.

Det går bra med en karta från vårt kartsystemlänk till annan webbplats, men vi ser allra helst att du använder dig av den lantmäterikarta som upprättats för din fastighet. Saknar du en sådan karta kan du beställa den via Lantmäteriets webbplats.länk till annan webbplats eller via deras telefon 0771-63 63 63.

Osäkra gränser
Gränsvisning kan komma att krävas vid osäkra gränser. Detta krävs när det har betydelse för bygglovet och byggnationens placering för att säkerställa att den kan följa detaljplanen eller att den hamnar på rätt avstånd från tomtgräns. Du kan beställa en gränsvisning hos Sweco i Falkenberg.

Avgifter för nybyggnadskarta och byggkarta

Avgiften för kartan beror på vilken karta du beställer och hur stor tomt du har. Tabellen visar de avgifter som gäller från och med 2023.

Byggkarta, nyttjanderätt ingår i alla priser

Storlek på din tomt

Avgift i kronor

0-1500 kvadratmeter

820 kronor

1501-3000 kvadratmeter

1 100 kronor

3001-5000 kvadratmeter

1 400 kronor

5001-10000 kvadratmeter

1 850 kronor

Över 10000 kvadratmeter

Offert

Nybyggnadskarta, nyttjanderätt ingår i alla priser

Storlek på din tomt

Avgift i kronor

0-1500 kvadratmeter

7 750 kronor

1501-3000 kvadratmeter

8 500 kronor

3001-5000 kvadratmeter

9 700 kronor

5001-10000 kvadratmeter

11 840 kronor

Över 10000 kvadratmeter

Offert

Beställ karta

Läs mer …Kartor som behövs vid bygglov

  • Träffar: 7134

Överklaga bygglov och anmäla olovlig åtgärd

Här kan du läsa om hur du överklagar ett bygglovsbeslut eller anmäler någon som du tror gjort något olovligt eller inte följer sitt bygglov.

Anmäla olovlig åtgärd

Anmälan om tillsyn gör du via vår e-tjänst. Du kan hjälpa oss genom att lämna så tydlig och korrekt information som möjligt.

Vill du vara anonym?

Det går bra att vara anonym. I e-tjänsten kan du kryssa i att du vill vara anonym. Fyll då inte i dina kontaktuppgifter. Tänk på att undvika att skicka mejl till oss om du vill vara anonym, eftersom dina kontaktuppgifter kommer att bli diarieförda tillsammans med ärendet.

Väljer du att inte vara anonym så kommer dina kontaktuppgifter diarieföras tillsammans med ärendet och du får ta del av de beslut som fattas i ärendet.

Anmäl olovlig åtgärd

Överklaga bygglov

Bygglovsnämndens beslut i bygglovsfrågor kan överklagas både av dig som sökt lov, men även om du är en granne eller på annat sätt berörd och anser att du har någon nackdel av det som ska byggas eller ändras.

Överklaga inom tre veckor

Du ska överklaga beslutet inom tre veckor från den dagen som det meddelas eller tre veckor från den dagen då du fick ta del av beslutet.

Inga kostnader för att överklaga

Det kostar inget att överklaga ett beslut och du som överklagar kan inte drabbas av några kostnader i efterhand. Men tänk på det kan ta lång tid för varje instans att behandla ärendet. Exempel på instans är Länsstyrelsen och i ett senare skede Mark- och miljödomstolen.

Så här går det till

1. Bygglovet meddelas

När ett bygglovsbeslut tas skickas en kungörelse (ett meddelande) ut per post till sakägare, bland annat till de fastigheter som ligger i direkt anslutning (rågrannar) till den fastighet som har fått ett bygglovsbeslut. Alla bygglovsbeslut som tas publiceras även i Post- och Inrikes Tidningarlänk till annan webbplats. I kungörelsen finns information om vad det har tagits beslut om och hur du överklagar ett beslut.

2. Skriftlig överklagan till bygglovsenheten

Alla överklaganden ska skickas in skriftligen till bygglovsenheten via mejl Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., innan tiden för överklagandet gått ut. I överklagandet ska du ange vilket beslut det gäller och vilken ändring du begär.

Samtidigt med överklagandet kan du yrka på inhibition, vilket innebär att lovet inte ska få verkställas och att inga byggnadsarbeten får utföras förrän beslutet är slutgiltigt prövat. Det är Länsstyrelsen som fattar beslut om inhibition.

3. Överklagan skickas till Länsstyrelsen

Överklagandet skickas sedan till Länsstyrelsen som behandlar ärendet. Detta tar ofta lång tid. Efter att ärendet skickats till Länsstyrelsen hanterar inte längre Falkenbergs kommun ärendet. Vid frågor om ett överklagande du gjort, kontakta Länsstyrelsen.

Beslut som inte går att överklaga

Följande beslut går däremot inte att överklaga:

  • Beslut om att det behövs tekniskt samråd
  • Beslut om förlängning av handläggningstid
  • Beslut som vunnit laga kraft.

Läs mer …Överklaga bygglov och anmäla olovlig åtgärd

  • Träffar: 3703