Skip to main content

Unga och vape

Allt fler unga använder vape, men många känner inte till riskerna. Som förälder är det viktigt att förstå varför detta är ett ämne att prata om. Både nikotin och ångan är skadliga, samt att inskaffandet av vape kan innebära sociala risker.

Vad är vape?

En vape är en elektronisk, batteridriven cigarett som finns i tusentals smaker, ofta godis- eller fruktsmaker som kan locka unga. Vape innehåller ingen tobak, men innehåller ofta nikotin – ett starkt beroendeframkallande ämne. Eftersom en vape nästan är helt luktfri är det lätt att dölja användningen.

Vape kan se ut på många olika sätt, vissa efterliknar vanliga cigaretter medan andra kan se ut som pennor, leksaker eller USB-minnen.

Att röka e-cigaretter kallas på engelska för vaping. I Sverige används nu ord och uttryck som vape, vejp och vejpa.

Exempel på olika modeller av vape. Allt från färgglada till mer enkla stilrena vapes.

Vad säger tobakslagen?

Det är 18-årsgräns för att köpa vape med nikotin. Det är heller inte tillåtet enligt lagen att använda vape på allmänna platser där rökförbud råder.

Hur fungerar en vape?

När en vape används värms en vätska upp, ofta kallad e-juice eller e-vätska. När användaren drar in luft genom munstycket aktiveras ett litet uppvärmningselement som förvandlar e-vätskan till ånga. Ångan andas in, vilket ger en känsla som liknar att röka vanliga cigaretter, fast utan att bränna tobak.

Kontrollerna av vad en e-vätska faktiskt innehåller är ofta mycket bristfälliga. E-vätskan kan även innehålla cannabis.

Hälsorisker med vape

Många vapes innehåller nikotin, ibland i högre koncentrationer än i en vanlig cigarett. Nikotin är starkt beroendeframkallande och kan öka risken för att testa andra droger. Hos unga kan det påverka hjärnans utveckling, särskilt de delar som styr kognition och känslor. Nikotin kan också kopplas till depression, sämre impulskontroll och nedsatt inlärning.

Smaktillsatser gör att vape ofta smakar gott, men när e-vätskan förångas kan smakämnena bilda giftiga ämnen. Dessa ämnen kan orsaka cellskador i mun och lungor, samt leda till inflammationer. Användningen av vape kan även irritera luftvägarna och förvärra astmabesvär.

Att använda vape kan också höja pulsen och blodtrycket samt försämra blodkärlens funktioner. Blodkärlen blir stelare, vilket ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Trots att vape kan verka ofarligt genom att vara tobaksfritt så finns det flera ämnen som gör vape till en hälsorisk.

Sociala risker med vape

För att få tag på vape tvingas minderåriga ofta kringgå lagen. Försäljningen sker ofta via sociala medier som Snapchat, TikTok och Instagram, där kompisar, äldre syskon eller andra ungdomar agerar mellanhänder. I vissa fall är det till och med föräldrar som köper ut till sina barn, trots 18-årsgränsen.

Det kan verka oskyldigt, men handeln kan innebära risker. Köpen kan i vissa fall leda till kriminella kontakter. Barn och unga kan få kontakt med personer de inte känner, samt riskera att bli mellanhand i försäljning av vapes. En del köper och säljer för att tjäna extra pengar. Men det kan också handla om att de blir tvingade under hot och utpressning till att sälja.

Hur märker du att ditt barn vejpar?

Det är inte helt enkelt att upptäcka om ditt barn vejpar eftersom det är luktfritt och lätt att gömma undan. Men du kan vara uppmärksam på:

  • En sötaktig doft.
  • Om ditt barn plötsligt umgås med nya vänner.
  • Förändrat beteende, till exempel att barnet drar sig undan.
  • Kontantuttag och Swish-betalningar.
  • Frånvaro eller svårigheter i skolan.

Vad du som förälder kan göra

Var tydlig med vad du står gällande användning av vape och andra nikotin- och tobaksprodukter. Det har visat sig påverka ungdomarnas syn på sin egen användning.

Råd till dig som förälder:

  • Visa att du bryr dig och lyssnar.
  • Sätt gränser.
  • Köp inte ut till ditt barn.
  • Prata med andra föräldrar och kom överens om gemensamma regler.
  • Läs på och skaffa dig kunskap om produkterna.
  • Berätta varför du är orolig.

Våga prata med ditt barn, även om det skulle kännas tidigt. Idag börjar vissa barn vejpa redan i 10-årsåldern.

Är du orolig för ditt barn?

Kontakta SSPF för att få råd och stöd om du är orolig för ditt barn. Vi kan hjälpa till eller hänvisa dig vidare.

Samverkan för att stötta unga

SSPF är ett samarbete mellan skola, socialtjänst, polis och fritidsverksamhet. Syftet är tidigt upptäcka och hjälpa unga som riskerar att hamna i problem, till exempel genom kriminalitet, missbruk eller annat riskbeteende. Vi informerar vårdnadshavare om de sociala riskerna unga kan hamna i, som att dras in i kriminalitet eller utsättas för hot och påtryckningar. Vissa beteenden, exempelvis användning och försäljning av vape, kan också öka risken för att börja röka eller testa andra droger.

Vi informerar även skolpersonal om dessa risker och hur de kan upptäcka och förebygga dem. Däremot pratar vi inte direkt med elever, utöver de ungdomar vi redan stöttar genom pågående individärenden.

Genom SSPF kan föräldrar, skola och andra vuxna få hjälp att samordna insatser och få stöd i hur de kan agera.

SSPF – samverkan skola, socialtjänst, polis och fritid

SSPF-samordnare

Elina Larsson (föräldraledig)
072-146 50 40
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

SSPF-samordnare

Josefin Samuelsson
076-513 32 53
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Om du har frågor specifikt om vape kan du också kontakta Klara mottagning, en mottagning för stöd och behandling.

Klara mottagning

Fråga Falkis

AI kan begå misstag. Kontrollera viktig information. Om Fråga Falkis