Stöd till barn, unga och familjer
- Informationsägare: Socialförvaltningen
- Kartzoom: 17
- Webblänk: https://kommun.falkenberg.se/4.6afb920b18335446c7c1cc.html
Läs mer …Stöd till barn, unga och familjer
- Träffar: 9230
Läs mer …Stöd till barn, unga och familjer
SSPF är en samverkansform som riktar sig till familjer och ungdomar mellan 10 och 18 år. Syftet är att främja fungerande skolgång och fritid för ungdomar samt förhindra och minimera ungdomars brottslighet, drogbruk och annat riskbeteende samt motverka rekrytering till kriminella gäng.
Med SSPF vill vi förebygga att ungdomar hamnar i kriminalitet eller drogmissbruk. Det vanligaste är att en förälder, vårdnadshavare eller annan vuxen kontaktar någon av de myndigheter som ingår i denna samverkan för att det finns oro för barnet eller ungdomen. Ju tidigare detta fångas upp desto bättre.
Det kan till exempel handla om:
Ofta krävs flera saker för att en ung person ska hamna i kriminalitet eller drogmissbruk – inte bara en.
Om du känner oro för en ungdom i din närhet kan du även kontakta vår SSPF-samordnare. Samordnaren gör då en bedömning av situationen.
I de fall samordnaren bedömer att SSPF är aktuellt för en ungdom inhämtas ett skriftligt samtycke. Därefter träffar samordnare vårdnadshavare och ungdom för ett kartläggande samtal innan nätverksmöte bokas.
Vilka som deltar på nätverksmötet varierar och beror på vilka personer som är viktiga för samverkan kring ungdomen. Någon från skola, socialtjänst, polis och fritidsverksamhet är dock alltid med. Ibland kan någon person från det privata nätverket eller någon från en idrottsförening också medverka.
På nätverksmötet upprättas en gemensam åtagandeplan med mål för ungdomen samt vad som ska göras, när det ska göras, vem som är ansvarig och när det ska följas upp.
För att samarbetet i SSPF ska fungera behöver du som är vårdnadshavare godkänna att sekretessen mellan myndigheterna bryts. Då kan myndigheterna dela information om din ungdom.
Med SSPF-möten går beslutsprocesserna kring barn och unga i riskzon snabbare. Att agera snabbt är en viktig del i arbetet med att förhindra och förebygga att barn och unga utvecklar ett beteende som bryter mot rådande normer och regler.
Den tydliga strukturen för SSPF underlättar också kontaktvägar och skapar bättre förutsättningar för ett långsiktigt samverkansarbete.
En åtagandeplan upprättas under SSPF nätverksmöte och i den beskriver vi vad din ungdom ska få för stöd. Det kan till exempel vara:
Under SSPF-mötet bidrar alla deltagare i arbetet utifrån sina kunskaper, perspektiv och erfarenheter. Fokus är att hitta förebyggande åtgärder och ungdomens behov styr vad det kan vara.
Vi tycker att det är bra om ungdomen är med på mötet för att ungdomen ska vara delaktig och för att se att vi vuxna samverkar och har samsyn. Oftast är det ungdomen som sitter på facit. Det finns dock inget krav på att ungdomen ska prata, ibland räcker det att lyssna.
SSPF-mötena bygger på att du som vårdnadshavare godkänner att anställda från de medverkande myndigheterna får lov att häva sekretessen mellan sig och prata om din ungdom tillsammans. Det behövs för att vi inom de olika myndigheterna ska kunna delge varandra information om hur vi arbetar kring din ungdom. Vi får då bättre förutsättningar att genomföra åtgärder samspelt och i rätt ordning.
En av socialtjänstens viktigaste uppgifter är att bedöma vilka risker som finns runt din ungdom och se till att ungdomen får det skydd hon eller han behöver. De bidrar med värdefull kunskap om vad som är viktigt för ungdomens utveckling.
Polisen är med för att de kanske träffar din ungdom på olika platser i Falkenberg. Om polisen vet mer om ungdomen kan de hålla extra koll och hjälpa till om det behövs. Om de vet hur er situation ser ut blir det också lättare att ha en bra kontakt med dig som förälder.
Samordnaren har kontakt med dig som vårdnadshavare samt din ungdom innan mötet och följer även upp åtagandeplanen efter mötet. Samordnaren jobbar även för att ungdomen är delaktig under hela processen.
Nej man blir inget ärende hos socialtjänsten för att man samtycker till SSPF. SSPF är ett frivilligt erbjudande.
Elina Larsson (föräldraledig)
072-146 50 40
Josefin Samuelsson
076-513 32 53
På instagramkontot @tryggifbg kan du följa kommunens SSPF-samordnare i deras arbete för att skapa ett tryggare Falkenberg.
Läs mer …SSPF – samverkan skola, socialtjänst, polis och fritid
Adoption är en möjlighet för barn som inte kan växa upp med sina biologiska föräldrar, att
få en egen familj. Det är också ett sätt för både par och ensamstående att bilda eller utöka sin familj.
Att adoptera betyder att man blir barnets nya förälder, vilket innebär att man är barnets vårdnadshavare och förmyndare. Även ensamstående kan få adoptera barn. Om du vill adoptera din partners barn kallas det närståendeadoption. En genomförd adoption kan inte upphävas.
För att få adoptera ett barn behöver du få ett medgivande från kommunen och du måste först gå en föräldrautbildning. Det land barnet kommer ifrån ska också godkänna dig som adoptivförälder. Adoptionen utgår alltid från barnets bästa.
Läs mer om adoption hos Mfof, den myndighet som ansvarar för internationell adoption.
Mer information finns hos:
Myndigheten för Familjerätt och Föräldraskapsstöd, MFoF
Sidan om adoption i 1177 Vårdguiden
Innan du skickar din ansökan till familjerätten ska du ha deltagit i en obligatorisk föräldrautbildning. Efter utbildningen görs en utredning som blir ett underlag för socialnämndens beslut om medgivande till adoption.
För mer information se Studiefrämjandet.
Har du fler frågor eller vill göra en ansökan så ring kontaktcenter 0346-88 60 00.
I särskilda fall kan man adoptera ett barn från utlandet utan förmedling av en adoptionsorganisation. Det är vanligt när adoptionen gäller en släktings barn. En sådan adoption kallas enskild adoption. Även vid enskilda adoptioner krävs föräldrautbildning och ett medgivande från socialnämnden.
En enskild adoption ska godkännas av Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd (MFoF).
Nationell adoption är när ett barn som bor i Sverige adopteras inom landet. I enstaka fall händer det att nyfödda eller små barn behöver nya föräldrar. Den vanligaste typen av nationell adoption är närståendeadoption, när man adopterar sin hustrus, mans eller registrerade partners barn. En sådan adoption görs för att den vuxne som barnet lever med också ska bli förälder i juridisk mening. När det gäller nationell adoption ska frågan alltid prövas av tingsrätten.
Om du vill göra en närståendeadoption ska du göra en ansökan till tingsrätten. Om barnet är under 18 år begär tingsrätten ett yttrande från socialtjänsten i den kommun där du är folkbokförd. Socialtjänsten gör då en utredning för att ta reda på om adoptionen är till barnets bästa. Om det är möjligt försöker man också ta reda på barnets egen önskan.
Som adopterad kan det ibland uppkomma funderingar och frågor kring var man kommer ifrån och varför man blev adopterad.
Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd (MFOF) har på sin hemsida samlat information som kan vara till hjälp för dig som funderar på ditt ursprung. Det finns också information för adopterades familj och vänner som vill förstå och kunna ge stöd.
Just nu erbjuder Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd (MFOF) adoptionsspecifikt professionellt samtalsstöd till dig som är adopterad och till dina adoptivföräldrar.
Samtalsstöd för adopterade och adoptivföräldrar - Startsida (mfof.se)
MFOF erbjuder även stöd till internationellt adopterade som fyllt 18 år som vill veta mer om sitt ursprung.
Om du och din partner inte kommer överens om hur ni ska göra med barnen vid en skilsmässa eller separation kan ni vända er till oss på familjerätten. Hos oss kan ni få rådgivande samtal och samarbetssamtal. Om ni däremot är överens om vårdnad, boende och umgänge så kan ni komma till oss för att skriva ett avtal. Kontakten med familjerätten är alltid frivillig och kostnadsfri.
SES, Samarbete efter skilsmässa, är ett digitalt verktyg som hjälper föräldrar att hantera den livskris som skilsmässa eller separation ofta innebär. Som invånare i Falkenbergs kommun kan du använda verktyget kostnadsfritt, både inför, under och efter din separation. Genom att använda SES får du hjälp att förstå och hantera både dina egna och dina barns reaktioner kopplat till separationen. Du får också hjälp med att utveckla ett bättre föräldrasamarbete.
SES, ett digitalt verktyg som hjälper dig genom din separation
Ibland kan föräldrar som separerar ha svårt att komma överens om vårdnad, boende och umgänge med barnen. Då kan ni få gå på samarbetssamtal hos familjerätten.
Ett samarbetssamtal är frivilligt, men det kan också vara så att ni i tingsrätten har sagt ja till att ha samarbetssamtal.
Samtalet kan hjälpa er som föräldrar att samarbeta kring barnen och att komma fram till gemensamma beslut när det gäller vårdnad, boende och umgänge.
Det är ni föräldrar som bestämmer vad ni ska prata om. Samtalsledarnas roll är att hålla samtalen på en konstruktiv nivå och hjälpa er att ha barnet eller barnen i fokus.
Det är vanligt att man behöver mellan tre och sex samtal. Samtalsledarna arbetar under sekretess och de föräldrar som går på samarbetssamtal registreras inte. Samtalen är kostnadsfria.
Ring kontaktcenter på 0346-88 60 00 för att komma i kontakt med familjerätten.
Ni som föräldrar kan anmäla gemensam vårdnad direkt till Skatteverket. Det får då inte finnas en tidigare dom eller avtal om vårdnaden.
Om ni som föräldrar är överens om vårdnaden, var barnet ska bo och hur umgänget med den andra föräldern ska se ut, så kan ni skriva det i ett avtal. Ni kan kontakta familjerätten om att få komma och skriva ett sådant avtal.
Detta avtal har samma verkan som en dom i en domstol, vilket bland annat innebär att det kan verkställas (genomföras med tvång) om ni inte följer avtalet och om beslutet är i barnets bästa intresse.
Ring kontaktcenter på 0346-88 60 00 för att komma i kontakt med familjerätten.
Det finns ett krav på att du som förälder ska ha deltagit i ett informationssamtal innan en tvist inleds i domstol gällande vårdnad, boende och umgänge.
Informationssamtalet hålls i första hand av familjerätten i den kommun där ditt barn är folkbokfört. Syftet med samtalet är att du ska få relevant information så att ni föräldrar gemensamt kan hitta den lösning som är bäst för barnet. Du kommer få information om den rättsliga processen och hur den kan påverka ditt barn. Under samtalet får du också information om andra insatser till stöd för föräldrar som gynnar ditt barn, exempelvis föräldraskapsstöd, familjerådgivning eller samarbetssamtal.
Som huvudregel sker samtalen gemensamt med den andra föräldern, men vid särskilda skäl kan du få ett enskilt samtal. Efter samtalet får du med dig ett intyg om genomfört informationssamtal.
Ring kontaktcenter på 0346-88 60 00 för att komma i kontakt med familjerätten.
Vid en separation kan det ibland vara svårt för föräldrar att komma överens om vem som ska ha vårdnaden om barnet eller barnen, var de ska bo och hur umgänget med den andra föräldern ska se ut. Om ni är överens kan ni skriva ett avtal (se ovan). Är ni inte överens vänder ni er till tingsrätten. Familjerätten gör då en utredning åt tingsrätten som fastställer vårdnads-, boende-, och umgängesfrågan. Syftet med utredningen är att ta reda på vad som är bäst för barnet eller barnen.
Vi på familjerätten inleder oftast en utredning med att träffa er föräldrar för ett enskilt samtal. Då går vi bland annat igenom hur en utredning går till. Därefter fortsätter vi att träffa er en och en och gör även hembesök när barnet är hemma. Om barnet är tillräckligt moget och vi bedömer att det är lämpligt, pratar vi även med barnet.
Vi pratar också med människor som genom sitt arbete kommer i kontakt med barnet, till exempel på förskolan eller i skolan, samt eventuellt era nya partners. I samband med utredningen tar vi även registerutdrag från socialtjänsten och polisen.
Under utredningen bedömer vi bland annat
Vi ser också till vad barnet behöver i form av stabilitet, skolgång och utbildning, samt vad barnet själv vill.
Ni få ta del av utredningen innan vi skickar den till tingsrätten. Ni får också möjlighet att lämna synpunkter, som vi skickar med till tingsrätten. Det som du själv berättar för utredaren har även den andra föräldern rätt att ta del av.
Barnet har rätt att uttrycka sin åsikt, men hon eller han har ingen skyldighet att välja mellan er.
Tingsrätten kan besluta om att ett umgängesstöd ska vara närvarande under umgänget eller vid lämning och hämtning av barnet. Detta gäller under en begränsad tid på högst ett år. Ett umgängesstöd är en särskilt utsedd person som ska närvara när barnet träffar en förälder och som ska bidra till att barnet känner sig tryggt.
1177 om skilsmässa eller separation i barnfamilj
Stödmaterial från Stiftelsen Allmänna Barnhuset: Barn med föräldrar på olika håll
Läs mer …Separation och skilsmässa
Barn har rätt att få veta vem deras pappa är. När ett barn föds och ni som föräldrar inte är gifta, måste du som pappa därför besöka kommunen och bekräfta ditt faderskap så att barnet får sina juridiska rättigheter.
När barnet föds får du som mamma ett brev från kommunen som ber dig boka ett möte tillsammans med pappan. Är ni som föräldrar överens om att ha gemensam vårdnad om ert barn, görs även denna anmälan i samband med besöket.
Vill ni bekräfta faderskapet innan barnet är fött, kan ni göra detta från och med graviditetsvecka 25.
Ring kontaktcenter 0346-88 60 00 för att boka en tid.
Du som förälder kan bekräfta ditt föräldraskap via en enkel e-tjänst. Det innebär att du som är ogift, nybliven föräldrar och folkbokförd i Sverige kan registrera detta via din dator eller mobil de första 14 dagarna efter barnets födelse. Det är också möjligt att anmäla gemensam vårdnad i denna e-tjänst.
Besök Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöds webbplats för information om hur det går till och om vilka kriterier som behöver vara uppfyllda för att en digital bekräftelse ska vara möjlig.
Läs mer om digital föräldraskapsbekräftelse
Om ni som föräldrar inte bor tillsammans gör familjerätten en utredning. Antingen gör ni ett gemensamt besök på familjerätten eller så kommer ni dit var och en för sig.
Om det råder osäkerhet eller oenighet kring vem som är pappa till barnet kan ett faderskapstest göras för att fastställa vem pappan är. Denna provtagning genomförs och bekostas av familjerätten. Ring kontaktcenter 0346-88 60 00 så hjälper de dig att komma i kontakt med dem.
Är du som blivande mamma gift eller sambo med en annan kvinna måste din partners föräldraskap bekräftas av familjerätten eller fastställas av domstol.
Föräldraskap kan fastställas för en kvinna som är mammans maka, registrerade partner eller sambo om mamman blivit gravid genom assisterad befruktning inom svensk sjukvård och partnern har lämnat sitt samtycke till befruktningen. Har den assisterade befruktningen skett utomlands måste mammans partner adoptera barnet.
När ni bekräftar ett föräldraskap bekräftas också barnets juridiska rättigheter i förhållande till mammans partner. Som föräldrar kan ni bekräfta föräldraskapet innan barnet föds, dock tidigast två månader före beräknad födsel.
Bekräftelsen går till så att mammans partner skriver under ett papper där hon intygar att hon är förälder, och den gravida mamman instämmer.
Ring kontaktcenter 0346-88 60 00 för att komma i kontakt med familjerätten och boka en tid.
Läs mer …Faderskap och föräldraskap
AI kan begå misstag. Kontrollera viktig information. Om Fråga Falkis