Skip to main content

Biståndsbedömt trygghetsboende

Biståndsbedömt trygghetsboende är en boendeform som riktar sig till dig som inte längre kan bo kvar hemma till följd av ofrivillig ensamhet eller otrygghet och oro. Du som bor här har behov av gemenskap och viss närhet till personal, samtidigt som du klarar en del av vardagens sysslor på egen hand.

Om du behöver flytta till ett biståndsbedömt trygghetsboende får du ett hyreskontrakt på en lägenhet som du möblerar själv. Tanken med biståndsbedömt trygghetsboende är att boendet ska skapa trygghet och ge möjlighet till social gemenskap.   

Så ansöker du om biståndsbedömt trygghetsboende 

Det går inte att stå i kö till ett biståndsbedömt trygghetsboende. Om du inte längre kan bo kvar i ditt hem med hjälp av hemtjänst eller andra insatser kan du ansöka om biståndsbedömt trygghetsboende.

Du ansöker om det hos biståndsenheten skriftligt via blankett, digitalt via e-tjänst. Du kan även ansöka muntligt till din biståndshandläggare. Det är ditt behov av stöd och hjälp som avgör om du får en lägenhet och det är en biståndshandläggare som gör bedömningen. Du får ett skriftligt beslut på din ansökan där det står om du får bifall eller avslag på din ansökan. Om din ansökan avslås kan du överklaga beslutet. Hur du överklagar står i ditt beslutsbrev. 

Ansök om biståndsbedömt trygghetsboende

Biståndsbedömt trygghetsboende i Falkenbergs kommun 

Det finns fyra biståndsbedömda trygghetsboenden runt om i Falkenbergs kommun som alla ligger i nära anslutning till en mötesplats och ett särskilt boende. Omsorgsinsatser och larm utförs av personal som finns i närheten, vilket gör att de olika biståndsbedömda trygghetsboendena skiljer sig åt från varandra. De flesta boenden drivs av Falkenbergs kommun och ett drivs i privat regi. 

Hjortsberg

Det biståndsbedömda trygghetsboendet på Hjortsberg finns i samma hus som Hjortbergs särskilda boende, på Demokrativägen 2. Här finns sju lägenheter.  

Det är personalen på det särskilda boendet som hjälper dig dygnet runt med dina vård- och omsorgsinsatser och om du larmar med ditt trygghetslarm.

Du har möjlighet att äta lunch tillsammans med andra på Mötesplats Hjortsberg som ligger i närheten. Där kan du också delta i olika aktiviteter. 

Verksamheten drivs av Humana. 

Trädgården

Trädgårdens biståndsbedömda trygghetsboende är beläget i anslutning till Trädgårdens särskilda boende, på Rörbecksgatan 22 C och Floragatan 4. Här finns 27 lägenheter.  

Hela kvarteret Trädgården renoveras under 2022-2025. När Trädgårdens särskilda boende har startat upp igen i början på 2025 kommer det vara personalen på det särskilda boendet som hjälper dig dygnet runt med dina vård- och omsorgsinsatser och om du larmar med ditt trygghetslarm. Innan dess är det Centrums hemtjänst som hjälper dig på dagen och kommunens trygghetsteam som hjälper dig om du larmar med ditt trygghetslarm. Det är också kommunens trygghetsteam som kommer på natten om du har behov av insatser då.  

Du har möjlighet att äta lunch tillsammans med andra på Mötesplats Mölle som ligger i närheten. Där kan du också delta i olika aktiviteter. 

Verksamheten drivs av Falkenbergs kommun. 

Ullared

Du hittar Ullareds biståndsbedömda trygghetsboende på Marknadsvägen 3A, i samma hus som Mötesplats Ullared. Här finns sex lägenheter.   

Det är Ullareds hemtjänst som hjälper dig på dagen med dina vård- och omsorgsinsatser och om du larmar med ditt trygghetslarm. På natten är det kommunens trygghetsteam som hjälper dig.

Du har möjlighet att äta lunch tillsammans med andra på Mötesplats Ullared. Där kan du också delta i olika aktiviteter. 

Verksamheten drivs av Falkenbergs kommun. 

Ätran

Det biståndsbedömda trygghetsboendet i Ätran finns i samma hus som det särskilda boendet Ätranhemmet, på Halmstadvägen 1A. Här finns tre lägenheter.  

Det är Ätrans hemtjänst som hjälper dig på dagen med dina vård- och omsorgsinsatser och om du larmar med ditt trygghetslarm. På natten är det kommunens trygghetsteam som hjälper dig.

Du har möjlighet att äta lunch tillsammans med andra på Mötesplats Ätran som ligger i samma hus. Där kan du även delta i olika aktiviteter.  

Verksamheten drivs av Falkenbergs kommun. 

Läs mer …BistÃ¥ndsbedömt trygghetsboende

  • Träffar: 3769

Särskilt boende

När du inte längre kan bo hemma med hjälp av hemtjänst, finns möjlighet att flytta till ett särskilt boende.

Läs mer om våra särskilda boenden

Vad är ett särskilt boende?

Särskilt boende riktar sig till dig som behöver omfattande omsorg och inte längre kan bo kvar i ditt hem. Du får ett hyreskontrakt på en lägenhet som du möblerar själv. Det finns personal dygnet runt. Det finns gemensamma utrymmen som används vid måltider och samvaro. Du har även tillgång till sjuksköterska och rehabiliteringspersonal.

Så ansöker du om särskilt boende

Om ditt behov av hjälp är så omfattande att du inte längre kan bo kvar i ditt hem med hjälp av hemtjänst eller andra insatser kan du ansöka om särskilt boende. Du ansöker om det hos biståndsenheten skriftligt via blankett, eller digitalt via vår e-tjänst. Du kan även ansöka muntligt till din biståndshandläggare.

Det är ditt behov av hjälp som avgör om du får flytta och det är en biståndshandläggare som gör bedömningen. Du får ett skriftligt beslut på din ansökan där det står om du får bifall eller avslag på din ansökan. Om din ansökan avslås kan du överklaga beslutet. Hur du överklagar står i ditt beslutsbrev. 

E-tjänst för att ansöka om särskilt boende

Parboende

Du som bor tillsammans med din partner och önskar att få fortsätta bo tillsammans även på särskilt boende, har möjlighet till det. Det gäller även om din partner inte har ett omfattande behov av hjälp. Det kallas för parboende.

Korttidsplats

Om du tillfälligt inte kan bo i ditt hem på grund av omfattande behov av hjälp kan du ansöka om en korttidsplats på särskilt boende. Hur länge vistelsen pågår beror på ditt behov av hjälp.

Växelvård

Växelvård innebär att du vistas en period på korttidsboende för att ge din anhörig mer kraft att stödja dig i vardagen. Växelvård avlastar din anhörig som i vanliga fall hjälper dig.

Fritt val av särskilt boende

Du som bor i Falkenbergs kommun och har blivit beviljad särskilt boende har fritt val. Det innebär att du har möjlighet att välja vilket särskilt boende du vill flytta till. Det fria valet gäller inte om du befinner dig på en korttidsplats eller sjukhus. Du kan tacka nej till ett erbjudande om särskilt boende och då får du istället vänta på ditt önskade boende i ditt egna hem. Om du blir erbjuden ett särskilt boende av kommunen som du inte har önskat, kan du flytta in och sedan anmäla önskemål om att byta boende.

Äldreboenden i Falkenbergs kommun

Det finns tio särskilda boenden runt om i Falkenbergs kommun. Vissa boenden och avdelningar är enbart till för personer med kognitiv sjukdom. Vissa boenden drivs av Falkenbergs kommun och några drivs i privat regi.

Vad kostar det?

Falkenbergs kommun tar ut en avgift för den hjälp du får, en så kallad omvårdnadsavgift. Avgiften är reglerad i socialtjänstlagen. Du som bor på särskilt boende betalar för omvårdnad, mat och hyra. Hyran sätts av fastighetsbolaget Falkenbergs bostad.

Läs mer om avgifter för dig som bor på särskilt boende.

Läs mer …Särskilt boende

  • Träffar: 9138

Trygghetsboende

Trygghetsboende är till för dig som är 70 år eller äldre och bor i Falkenbergs kommun. Har du omsorgsinsatser så har du förtur till denna boendeform.

Kommunens trygghetsboenden består av helt vanliga hyresrätter, men de ligger med närhet till viss service som exempelvis mataffär och apotek. De ligger även i nära anslutning till någon av kommunens mötesplatser för seniorer. Där kan du äta lunch, ta en fika eller delta i aktiviteter. 

Läs mer om kommunens mötesplatser för seniorer

En trygghetslägenhet är till för dig som:

  • Är 70 Ã¥r eller äldre
  • Bor i Falkenbergs kommun

Har du omsorgsinsatser så har du förtur till denna boendeform.

Kö till trygghetslägenhet

Är du intresserad av en trygghetslägenhet sätter du upp dig i kö genom att ringa kontaktcenter på 0346-88 60 00. Blir du aktuell för en lägenhet tar vi kontakt med dig. I samband med det ska dina omsorgsinsatser intygas. 

Trygghetsboende i kvarteret Trädgården

I kvarteret Trädgården finns 37 trygghetslägenheter. De flesta trygghetslägenheterna är tvåor och treor. Det finns också ett par ettor. Kvarteret och lägenheterna renoveras under 2022-2025. Lägenheterna får bland annat nya kök, garderober och ytskikt. Varje lägenhet har en egen uteplats eller balkong. Det finns en gemensam tvättstuga i källaren som du som hyresgäst bokar. När kvarteret är färdigställt kommer det att finnas fina utemiljöer som alla hyresgäster har tillgång till, bland annat Sinnenas trädgård och ett utegym.

Nära till centrum

Kvarteret Trädgården ligger cirka 400 m från Falkenbergs stadskärna där det finns affärer, restauranger och caféer. Det ligger också nära mataffär, apotek och Mötesplats Mölle. I kvarteret kommer kommunen även ha ett särskilt boende för äldre, tre dagverksamheter, biståndsbedömt trygghetsboende och en gruppbostad för personer med funktionsnedsättning. Kvarterets personal kommer även hantera trygghetslarm och utföra hemtjänst.

Här kan du läsa mer om hur vi utvecklar kvarteret Trädgården

Trygghetsboende på Alegränd

Trygghetsboendet på Alegränd byggdes 2013 och ägs av Fabo. Här har kommunen 16 lägenheter. Samtliga lägeheter har en flexibel planlösning för att passa olika behov. Alla lägenheter har också tvättmaskin och torktumlare. Det finns tolv stycken tvåor och fyra treor. Varje lägenhet har en egen balkong. Det finns också en gemensam uteplats som alla hyresgäster har tillgång till.

Går att hyra en övernattningslägenhet

Huset på Alegränd har fyra våningar. Utöver trygghetslägenheter så driver kommunen ett gruppboende på bottenvåningen. På översta våningen finns en gemensamhetslokal och som hyresgäst har du möjlighet att hyra en övernattningslägenhet till anhöriga som är på besök.

Lugn närmiljö

Alegränd ligger 300 meter från Falkenbergs stadskärna där det finns affärer, restauranger och caféer. Du har också nära till mataffär, apotek och till Mötesplats Mölle. Runt kvarteret är det blandad bebyggelse av villor och flerfamiljshus.

Trygghetsboende i Morup

I Morup har kommunen tretton trygghetslägenheter på Kvarnvägen och Noréus väg. Det finns tolv tvårumslägenheter och en trerumslägenhet.

BÃ¥de egen och gemensam uteplats

Husen i Morup är byggda 1988 och ägs av Fabo. Alla lägenheter ligger på bottenplan och har en egen uteplats. Det finns även en gemensam uteplats på området som alla hyresgäster får nyttja. Samtliga lägenheter har tvättmaskin och torkskåp eller torktumlare.

Ett lugnt område

Trygghetsboendet i Morup ligger i ett lugnt område med mycket grönska. Det finns en asfalterad gång- och cykelväg som går genom området. Det finns också en stor gemensam uteplats omgärdad av blommor och buskar. Bredvid den gemensamma uteplatsen hittar du Mötesplats Morup.

Trygghetsboende på Hjortsberg

På Monarkivägen på Hjortsberg har kommunen tolv trygghetslägenheter. Alla lägenheter har en öppen planlösning. Vissa innerdörrar är skjutdörrar, vilket både sparar utrymme och skapar fler möjligheter för möbleringen. Varje lägenhet har också en egen inglasad balkong samt diskmaskin och en kombinerad tvättmaskin och torktumlare.

Närhet till hav och strand

Monarkihusen består av tre hus som är sex, sju respektive åtta våningar höga. Husen byggdes 2018 och ägs av Riksbyggen. Trygghetslägenheterna ligger på första, andra eller tredje våning. På Hjortsberg har du nära till Skrea strand, naturen och fotbollsarenan. Du har också nära till Mötesplats Hjortsberg. Det är cirka tre kilometer in till Falkenbergs centrum.

Läs mer …Trygghetsboende

  • Träffar: 9393