Skip to main content

Anlägga eller ändra en dagvattenanläggning

  • Kartzoom: 17

Om du ska anlägga eller ändra en dagvattenanläggning på din fastighet och inom ett detaljplanelagt område måste du anmäla det till miljö- och hälsoskyddsnämnden. Detta ska du göra senast 6 veckor innan du påbörjar arbetet med anläggningen.

Du behöver däremot inte göra en anmälan om du ska etablera en dagvattenanläggning inom en villafastighet om det inte finns någon industriell verksamhet på fastigheten eller kommersiella parkeringsytor.

Har du några frågor kan du kontakta miljö- och hälsoskyddsförvaltningen via kontaktcenter.

Att tänka på för dig som driver en verksamhet

Dagvatten förorenas av utsläpp från trafik, byggnadsmaterial och luftburna föroreningar. För att minska spridningen av föroreningar till vattendragen bör du placera dagvattenanläggningen så nära föroreningskällan som möjligt.

När vi gör tillsyn och prövning av miljöfarliga verksamheter kan vi ställa krav på dagvattenhantering enligt bland annat miljöbalken. Detta kan till exempel innebära att du som hanterar oljeprodukter och kemiska produkter behöver installera en oljeavskiljare eller ett filter för att minska föroreningen av dagvattnet.

Du betalar en avgift

Vi tar ut en avgift för att handlägga din anmälan. För 2025 är avgiften 1222 kronor per timme.

Anmäl att du vill anlägga eller ändra en dagvattenanläggning

Läs mer …Anlägga eller ändra en dagvattenanläggning

  • Träffar: 1125

Eget dricksvatten

Har du egen vattentäkt i form av grävd eller borrad brunn? Då ansvarar du själv för att se till att vattnet har bra kvalité. Kontakta ett ackrediterat laboratorium om du vill kontrollera kvalitén på enskilt dricksvatten.

Informationen på denna sida riktar sig till dig med en egen dricksvattenbrunn. Den riktar sig dock INTE till dig som producerar dricksvatten till:

  • livsmedelsverksamhet, till exempel restaurang, mattillverkning, café.
  • offentlig verksamhet, till exempel förskola, vårdhem.
  • kommersiell verksamhet, till exempel hotell, uthyrning av stugor.
  • minst 50 personer eller producerar minst 10 kubikmeter dricksvatten per dygn.

För ovanstående uppräknade fall gäller nämligen särskilda krav på registrering och provtagning med mera.

Se mer på sidan Livsmedelsverksamhet.

Kommunalt dricksvatten

I tätorterna i Falkenberg har de flesta kommunalt dricksvatten. Det är VIVAB som är huvudman för det kommunala nätet för dricksvatten och är ansvarig för kvalité och distribuering.

Vill du göra en felanmälan eller har frågor angående kommunalt dricksvatten? Då kan du göra detta via VIVABs webbplatslänk till annan webbplats. På webbplatsen kan du även läsa om hur du gör om du vill ansluta din fastighet till kommunalt vattenlänk till annan webbplats om den inte redan är det.

Är mitt dricksvatten tjänligt?

Det egna dricksvattnets kvalitet kan påverkas både av hur brunnen är byggd och var den ligger. Kvaliteten kan förändras med tiden, både mellan årstiderna och från år till år. För att säkerställa kvaliteten rekommenderar Livsmedelsverket att enskilda brunnar, som förser bostadshus för en eller två familjer med vatten, kontrolleras minst vart tredje år. Finns det småbarn i familjen rekommenderas provtagning varje år eftersom småbarn är mer känsliga för höga halter av vissa ämnen, som arsenik, bly, mangan, fluorid, koppar och nitrit.

 Att titta, lukta och smaka räcker inte för att avgöra om vattnet är lämpligt som dricksvatten. Vid en analys av dricksvatten kontrolleras det om vattnet innehåller bakterier eller andra mikroorganismer och om vattnets kemiska egenskaper gör det olämpligt som dricksvatten. Det kan finnas flera olika orsaker till att ditt vatten är otjänligt eller har fått en anmärkning. Vanliga problem med enskilda brunnar är höga bakterie- eller metallhalter, högt eller lågt pH, påverkan från avlopps- eller ytvatten, hög grumlighet m.m. I dricksvatten går det även att testa förekomsten av radon, särskilt vid bergborrad brunn. Mer information om radon finns på Strålsäkerhetsmyndighetens webbplats

Kontakta ett ackrediterat laboratorium som utför analyser av dricksvatten för att få mer information om hur du ska göra. Ackrediterade laboratorium går att hitta via Swedacs ackrediteringsregister.

Om ditt dricksvatten inte är tjänligt så ansvarar du själv för att åtgärda problemet. Kontakta laboratoriet som utförde analysen eller ett företag som arbetar med vattenfrågor för att få hjälp. Kommunen kan hjälpa dig med rådgivning men ger inte förslag på åtgärder.

Mer information om vattenprov och analys av dricksvattnet finns på Livsmedelsverkets webbplats.

Kan jag lämna in vattenprov till kommunen?

Nej, du kan inte lämna in vattenprov till kommunen. Du skickar
istället proverna till det laboratorium som du beställde utrustningen för provtagning från. Tänk på att olika laboratorier har olika sätt för hantering av vattenprover. Om du är osäker på vad du ska göra kontakta då laboratoriet.

Räcker mitt vatten?

Det är också bra att ha en plan för om brunnen sinar. Kanske har du släkt eller vänner, där du kan hämta vatten. Om brunnen ofta sinar, kan det vara nödvändigt att anlägga en ny brunn eller borra djupare i en grävd. Mer information om det kan du hitta på SGUlänk till annan webbplats, Sveriges geologiska undersöknings webbplats. Fler tips och mer information kan du också få hos kommunala VA-bolaget VIVAB.länk till annan webbplats

Klimatanpassning för morgondagens dricksvatten

Klimatförändringar kan påverka tillgången och kvalitén på dricksvatten genom exempelvis torka och översvämning. Livsmedelsverket med flera har tagit fram en handbok för klimatanpassad dricksvattenförsörjning. I handboken finns bland annat information som berör fastighetsägare med egen brunn. På Livsmedelsverkets webbplats kan du läsa mer om klimatanpassning för morgondagens dricksvattenlänk till annan webbplats.

Att tänka på vid nyanläggning

Vid nyanläggning av små vattentäkter krävs inget tillstånd från kommunen. Men det är viktigt att placera en ny dricksvattentäkt på ett väl tilltaget skyddsavstånd till befintliga avloppsanläggningar, närliggande jordbruksmark och andra föroreningskällor. Läs mer på Livsmedelsverkets webbplats.

Egen brunn eller annan liten dricksvattenanläggning för privat bruk

Läs mer …Eget dricksvatten

  • Träffar: 6478

Enskilt avlopp

Om du bor i ett område som inte har kommunalt avlopp måste du ha en egen lösning för att rena avloppsvattnet – ett så kallat enskilt avlopp. Innan du anlägger ett enskilt avlopp måste du ansöka om och få tillstånd för detta. När ditt enskilda avlopp är på plats så ansvarar du för att sköta det.

Ditt ansvar som fastighetsägare

  • Du ansvarar för att din avloppsanläggning uppfyller miljöbalkens krav.
  • Du ansvarar för skötsel och underhåll av din avloppsanläggning.
  • Du ansvarar för att anläggningen är tillgänglig för slamtömning.

Kontakta VIVAB om du vill undersöka möjligheterna att ansluta din fastighet till det kommunala spillvattennätet.

Skötselråd från Avloppsguiden

Kommunens ansvar

  • VIVAB ansvarar för att tömma din slamavskiljare, slutna tank eller fosforfälla. Information om hur tömningen går till hittar du på VIVABs webbplats.
  • Vi på miljö- och hälsoskyddsförvaltningen bedriver tillsyn och granskar din avloppsanläggning för att säkerställa att den uppfyller miljöbalkens krav.

Vivabs webbplats

Så här går det till att anlägga ett enskilt avlopp

Du måste ha tillstånd för att få anlägga en enskild avloppsanläggning. Du ansöker om tillstånd via vår e-tjänst här på sidan.

Innan du ansöker behöver du se till att du har en provgrop på plats som vi kan inspektera. Detta gäller om du planerar att anlägga en markbaserad avloppsanläggning. Under inspektionen undersöker vi markens egenskaper och hur lämplig marken är för den planerade avloppsanläggningen. Provgropen är avgörande för att vi ska kunna fatta ett beslut om din ansökan.

Gör här:

  1. Gräv en provgrop, eller anlita något som gör det åt dig. Du behöver gräva gropen i anslutning till den plats där du planerar att ha din avloppsanläggning.
  2. Boka tid för inspektion. När provgropen är klar kontaktar du oss på miljö- och hälsoskyddsförvaltningen för att boka en tid för inspektion. Du når oss via kontaktcenter på telefon 0346-88 60 00.
  3. Ansök om tillstånd via vår e-tjänst.

Avgift för handläggning

Du betalar en handläggningsavgift för att ansöka om tillstånd. För 2025 är avgiften 7332 kronor för upp till två hushåll. För större anläggningar lägger vi på en timavgift för tid utöver de 6 timmar som summan 7332 kronor är baserad på.

Det tar normalt 4-6 veckor att handlägga din ansökan. Du får besked när beslutet är klart.

Lämna in en profilritning om du ska ansöka om markbädd

Om du planerar att anlägga en markbädd som enskilt avlopp måste du skicka med en profilritning i din tillståndsansökan. Profilritningen visar hur markbädden ska byggas.

Du kan använda vårt underlag till profilritning som finns länkat som dokument, eller så kan du göra en egen profilritning. Gör du den själv behöver du ha med all information som finns i dokumentet.

pdf Underlag till profilritning for markbädd(227 KB)

Om din fastighet omfattas av områdesskydd eller andra restriktioner

Om din fastighet ligger inom ett skyddat område kan du behöva ytterligare tillstånd, till exempel innan du gräver en provgrop. Detta gäller om din fastighet till exempel ligger inom ett vattenskyddsområde, naturreservat eller innanför kommunalt verksamhetsområde för vatten och avlopp.

Kontakta miljö- och hälsoskyddsförvaltningen om din fastighet omfattas av områdesskydd eller andra restriktioner. Vi ger dig då mer information om hur du ska gå till väga.

Skicka in en kontrollplan när ditt enskilda avlopp är färdigt

När ditt enskilda avlopp är färdigt måste du skriftligen rapportera detta till miljö- och hälsoskyddsförvaltningen och intyga att anläggningen är korrekt utförd. Detta ska du göra enligt villkoren i ditt tillstånd och så snart anläggningen är klar. Rapporteringen kan göras av dig själv eller av den entreprenör som utfört arbetet.

Ansök om att inrätta enskilt avlopp (e-tjänst)

Fyll i kontrollplan (e-tjänst)

Tillsyn av enskilt avlopp

Vi på miljö- och hälsoskyddsförvaltningen utför tillsyn av enskilda avloppsanläggningar utifrån miljölagstiftningen.

Syftet med tillsynen är att säkerställa att anläggningen klarar gällande reningskrav och att villkoren i tillståndet följs. Tillsynen sker riskbaserat, d.v.s. intervallet på tillsynsbesöken kommer att variera beroende på hur väl anläggningen fungerar och sköts. Tillsynen är uppdelad i dessa tre huvudkategorier av anläggningar. För tillsynen tar vi ut en timavgift enligt kommunens taxa.

Passiva anläggningar

  • Passiva anläggningar är anläggningar som för sin funktion inte kräver mycket mer skötsel än årlig slamtömning. Årlig slamtömning är något som sker ”per automatik” via kommunens VA-bolag. Som fastighetsägare bör du ändå vara inläst på vilken typ av reningsanläggning du har och hur den fungerar. Vi bistår gärna med tips och råd.

Skötselkrävande anläggningar

  • Detta är anläggningar som för sin funktion kräver mer skötsel än enbart slamtömning. Här finns ett ganska brett spektrum med allt från växtbaserade anläggningar som kräver att man skördar och återplanterar växter till anläggningar som mer liknar de passiva men har någon extra funktion, till exempel fosforfälla eller UV-brunn för extra rening.

Minireningsverk

  • I denna kategori finns CE-märkta reningsverk. Dessa har ofta hög grad av skötselbehov men ofta finns möjlighet att teckna serviceavtal med tillverkaren av anläggningen.

Läs mer …Enskilt avlopp

  • Träffar: 6657
Fråga Falkis

AI kan begå misstag. Kontrollera viktig information. Om Fråga Falkis