Så gick det för Falkenberg 2024
Vi har nu summerat 2024 i vår årsredovisning, som presenterades för kommunstyrelsens arbetsutskott 1 april. Det visar sig att vi håller kursen – både ekonomiskt och i arbetet med att nå våra mål.
Innan året börjar gör vi en budget, alltså en plan för hur vi ska använda våra pengar. När året gått gör vi en årsredovisning för att visa vad vi faktiskt har gjort. Vi börjar med de ekonomiska målen.
Ekonomin i korthet
Vi budgeterade med ett lågt resultat för 2024, men lyckades ändå nå vårt viktigaste ekonomiska mål om minst 2 % överskott. 74 miljoner i resultat innebär 2,2 % överskott.
– Jag är stolt över att vi överträffar tvåprocentsmålet för femte året i rad! Det är viktigt med en stabil ekonomi när vi investerar mycket i renovering och nybyggnation av lokaler för skola och omsorg, säger Per Svensson (S), kommunstyrelsens ordförande.
Året i korthet
Här är några av de saker som hänt under året:
- En anonym gåva på 30 miljoner kronor ska lyfta Doktorspromenaden.
- Falkenbergs kontaktcenter rankas återigen högst i landet för bäst kommunservice.
- Företagsklimatet är starkt – bäst i Halland och plats 11 i Sverige.
- Vi har lanserat AI-assistenten Falkis för att guida besökare på kommunens webbplats.
- Ett nytt hotell nära E6 är en del av satsningen på turism och näringsliv.
- Kommunen har stärkt arbetet mot kriminalitet med flera nya åtgärder.
- En digital utbildning ska minska IT-incidenter och öka säkerheten.
- En utredning ledde till att Destination Falkenberg och näringslivsavdelnignen nu sitter tillsammans.
Arbetet att nå målen går framåt
Vi fortsätter göra framsteg mot kommunfullmäktiges tre övergripande mål. Inom Skola och omsorg med hög kvalitet och Föredöme inom hållbarhet och trygghet syns en positiv utveckling, men det finns många områden kvar att arbeta med. För målet Sveriges starkaste näringslivskommun bedöms utvecklingen ännu starkare, med fortsatt god tillväxt och ett gynnsamt företagsklimat.
– Stort tack till all personal i kommunen som varje dag bidrar till vårt goda näringslivsklimat. Företagen är nöjda med vår service och vi involverar också dem i vårt utvecklingsarbete, säger Per Svensson (S).
Avvikelser
Som nämnts ovan – budgeten är planen och årsredovisningen berättar vad som följt budgeten – och vad som inte gjort det. Här är några områden som avviker från vad vi budgeterat. I texten står siffror inom parentes, de avser miljoner kronor. Står det (-1) eller (1) betyder det minus eller plus en miljon kronor.
Avvikelser nämnd för nämnd
Kommunstyrelsen
Kommunstyrelsen redovisar ett överskott (9,7) som i huvudsak beror på lägre kostnader än budgeterat för färdtjänst, utebliven samverkansavgift till Region Halland samt vakanser som inte tillsatts under året.
Kommunstyrelsens affärsverksamhet
Inom affärsverksamheten finns ett underskott (-0,8), som beror framför allt på att vindkraften stått stilla mycket och elpriserna varit läge än vi trott, så där blev ett underskott (-11,2). Underskottet blev ändå inte så stort eftersom exploateringsverksamheten inte haft lika höga kostnader för att köpa in och förbereda mark (10,4) som beräknat.
Barn- och utbildningsnämnden
Nämnden har på pappret ett överskott (7,7). De har haft färre elever i skolan och gymnasieskola, men fler inskrivna barn på förskola och i anpassad grundskola. Men om vi bortser från antalet barn och elever, har nämnden i stället ett underskott (-4,9). De ökade kostnaderna beror på att fler behöver stöd i skola och på fritids, att barn är längre tid på förskolan och att fler väljer dyrare gymnasieprogram som inte drivs av kommunen. Nämnden har för att kompensera för detta och som åtgärder för att få en budget i balans, dragit ner på sina inköp, haft färre vikarier och inte alltid ersatt vakanser.
Socialnämnden
Nämnden har ett överskott (7,8), tack vare ett statsbidrag. Hade de inte fått det, skulle det i stället blivit ett underskott (-24). Det har också varit färre brukare som fått hemtjänstinsatser men fler barn och unga som varit placerade i familjehem eller på HVB-hem. Om vi ser till antalet brukare jämfört med budget, skulle det varit ett underskott (27,8).
Några orsaker till underskottet, är en ny lag om dygnsvila som gör att vi behövt öka bemanningen. Att sjukfrånvaron fortsätter vara högre än före pandemin påverkar också på många sätt. Nämnden jobbar med att komma tillrätta med det. Ibland har också våra brukare blivit kvar lite längre än önskat hos regionen, vilket kostat mer än om de kommit hem i tid. När det gäller placeringar, har många behövt placeras utanför kommunens regi, vilket inneburit väsentligt högre kostnader.
Behovet av ekonomiskt bistånd var också högre än vi räknat med, viket tillsammans med arbetsmarknadsåtgärder gav ett underskott (-8,3).
Kultur-, fritids- och tekniknämnden
Nämnden har ett överskott (10,5) som framför allt beror på att kostnader för energi och fastighetsförvaltning varit lägre än budget.
Servicenämnden
Servicenämnden har serverat färre portioner på grund av färre personer i våra verksamheter, och maten har i slutänden kostat något mindre än vi trott, vilket ger ett överskott (4,1).
För övriga nämnder redovisas inga större avvikelser.
Det här händer nu
Nu har årsredovisningen presenterats och godkänts av kommunstyrelsens arbetsutskott. 8 april är det dag för kommunstyrelsen innan politikerna fattar beslut om att godkänna årsredovisningen i kommunfullmäktige den 22 april. Årsredovisningen blir också en del av underlaget för arbetet med nästa budget.
Årsredovisningen i sin helhet hittar du när den är klar på sidan för årsredovisningar.