Så gick det för Falkenberg 2024

En gåva ska göra Doktorspromenaden ännu vackrare.
Vi har nu summerat 2024 i vår årsredovisning, som godkändes av kommunfullmäktige 29 april. Det visar sig att vi håller kursen – både ekonomiskt och i arbetet med att nå våra mål.
Kommunfullmäktige 29 april
Den här texten är en uppdaterad version som publicerades första gången efter kommunstyrelsens arbetsutskott i början av april.
Innan året börjar gör vi en budget, alltså en plan för hur vi ska använda våra pengar. När året gått gör vi en årsredovisning för att visa vad vi faktiskt har gjort. Vi börjar med de ekonomiska målen.
Ekonomin i korthet
Vi budgeterade med ett lågt resultat för 2024, men lyckades ändå nå vårt viktigaste ekonomiska mål om minst 2 % överskott. Vårt resultat var 74 miljoner, alltså 2,2 % överskott.
– Jag är stolt över att vi överträffar tvåprocentsmålet för femte året i rad! Det är viktigt med en stabil ekonomi när vi investerar mycket i renovering och nybyggnation av lokaler för skola och omsorg, säger Per Svensson (S), kommunstyrelsens ordförande.
Året i korthet
Här är några av de saker som hänt under året:
- En anonym gåva på 30 miljoner kronor ska lyfta Doktorspromenaden.
- Falkenbergs kontaktcenter rankas återigen högst i landet för bäst kommunservice.
- Företagsklimatet är starkt – bäst i Halland och plats 11 i Sverige.
- Vi har lanserat AI-assistenten Falkis för att guida besökare på kommunens webbplats.
- Ett nytt hotell nära E6 är en del av satsningen på turism och näringsliv.
- Kommunen har stärkt arbetet mot kriminalitet med flera nya åtgärder.
- En digital utbildning ska minska IT-incidenter och öka säkerheten.
- En utredning ledde till att Destination Falkenberg och näringslivsavdelnignen nu sitter tillsammans.
Arbetet att nå målen går framåt
Vi fortsätter göra framsteg mot kommunfullmäktiges tre övergripande mål. Inom Skola och omsorg med hög kvalitet och Föredöme inom hållbarhet och trygghet syns en positiv utveckling, men det finns många områden kvar att arbeta med. För målet Sveriges starkaste näringslivskommun bedöms utvecklingen ännu starkare, med fortsatt god tillväxt och ett gynnsamt företagsklimat.
– Stort tack till all personal i kommunen som varje dag bidrar till vårt goda näringslivsklimat. Företagen är nöjda med vår service och vi involverar också dem i vårt utvecklingsarbete, säger Per Svensson (S).
Här nedan sammanfattar vi hur det har gått under året – och vad vi behöver bli bättre på framåt.
Utbildning och omsorg med hög kvalitet
Falkenbergs kommun har tagit flera viktiga steg mot målet om utbildning och omsorg med hög kvalitet. Skolresultaten förbättras, omsorgen håller god nivå – och arbetet med nya metoder och digitalisering går framåt.
Positiv utveckling i skolan och omsorgen
Meritvärdet i årskurs 9 har ökat, fler elever är behöriga till gymnasiet och andelen gymnasieelever med examen har stigit. Våra satsningar på lärmiljöer, stödteam och pedagogiskt ledarskap har gett resultat. Inom omsorgen visar brukarundersökningar att vi håller god kvalitet, bland annat inom särskilt boende och hemtjänst.
Vi prövar nya arbetssätt
Flera verksamheter har testat nya modeller och digitala verktyg. Exempel är karriärmodeller i vård och omsorg samt AI-stödet Falkis på webben. Digitaliseringen gör det också enklare att hantera synpunkter och effektiviserar administrationen.
Här behöver vi bli bättre
Vi står inför utmaningar inom kompetensförsörjning och behöver ställa om arbetssätt enligt nya krav i socialtjänstlagen. Resultaten inom funktionsstöd visar att brukare är mindre nöjda än året innan – där pågår en analys tillsammans med brukarna om vad det beror på och vad vi kan göra åt det. Fortsatt fokus på lärmiljöer, samverkan och digital utveckling blir avgörande framåt.
Ett föredöme inom hållbarhet och trygghet
Under 2024 har vi tagit flera viktiga steg inom klimat- och trygghetsarbetet. Fjärrvärme, trygghetsinsatser och sociala satsningar visar på framsteg – men vi behöver växla upp takten.
Miljö och klimat – vi tar tillvara värme men håller inte koldioxidbudget
Vi har minskat energianvändningen i våra fastigheter och ökat återbruk vid byggprojekt. Nya fjärrvärmelösningar, bland annat genom spillvärme från reningsverket, ger framtidstro. Samtidigt ökade våra totala utsläpp och vi överskred koldioxidbudgeten med över 20 procent. Det krävs nu att vi minskar utsläppen med nästan en femtedel per år – varje fossil aktivitet räknas.
Tryggare platser och starkare stöd till unga
Vi ser positiva resultat i det förebyggande arbetet för barn och unga, där samverkan mellan skola, socialtjänst, polis och fritid (SSPF) varit en nyckel. I Falkagård och Sloalyckan uppger 84 procent av invånarna att de känner sig trygga. Inom omsorgen har nya lösningar som Seniorlotsen och kvarteret Trädgården bidragit till ökad självständighet för äldre.
Det här behöver vi göra nu
För att stärka måluppfyllelsen behöver vi:
- Snabbt minska våra utsläpp – framför allt från transporter.
- Göra det lättare att resa hållbart i vardagen.
- Stärka samarbetet med företag och föreningar för ett robustare energisystem.
- Fortsätta utveckla cirkulära arbetssätt i både näringsliv och kommun.
- Fördjupa det förebyggande arbetet för tryggare uppväxtvillkor, särskilt där vi ser ökad otrygghet.
Sveriges bästa näringslivskommun
Vi fortsätter att klättra i företagsrankningar och stärker servicen till våra företagare. Med fler initiativ inom hållbarhet, innovation och kompetensförsörjning tar vi steg mot målet – men behöver samtidigt möta en utmanande omvärld.
Topprankad kommun för företagare – nu även för småföretag
För åttonde året i rad är vi Hallands bästa företagskommun enligt Svenskt Näringsliv, och vi placerar oss på plats 11 i hela landet. Dessutom har vi klättrat från plats 59 till plats 9 i Småföretagarindex, vilket visar att våra satsningar också gynnar de mindre företagen.
Företagarna ger oss fortsatt höga betyg för hur vi sköter upphandlingar och myndighetsutövning. I årets mätning ligger vårt NKI – Nöjd Kund Index – på 73. Det är ett mått på hur nöjda företagen är med den service de får från kommunen, till exempel när det gäller tillstånd, tillsyn och bemötande. Även om det är ett bra resultat, har det sjunkit något från förra årets 75.
Nya etableringar och fortsatt samverkan
Under året har en stor hotellkedja börjat bygga hotell nära E6, och två stora kedjor öppnat butiker i centum. Vi har lanserat en servicegaranti för företag och utvecklat arbetet med serveringstillstånd. Samtidigt har fler företag anslutit sig till vårt Klimatinitiativ, och vi driver utveckling inom både blå näringar och AI – bland annat genom ett innovationsprojekt inom robotisering.
Det här behöver vi göra nu
För att bli Sveriges bästa näringslivskommun behöver vi:
- Se till att vi har mark för etableringar.
- Korta handläggningstider och förbättra vår dialog med företagen.
- Fortsätta stärka kopplingen mellan utbildning och arbetsmarknad.
- Skapa bättre balans i näringslivets struktur, så att fler framtidsbranscher får plats.
- Tillsammans med företagen öka takten i hållbar omställning och innovation.
Fortsatt arbete mot gemensamma mål
Vi har alltså tagit viktiga steg framåt, samtidigt som vi ser tydligt vad som behöver utvecklas. Genom samarbete och ett långsiktigt fokus bygger vi ett hållbart, tryggt och livskraftigt Falkenberg – för både dagens och morgondagens invånare.
Investeringar
Som vi nämnt tidigare - Falkenberg växer. Därför bygger och renoverar vi mycket. Tröingeskolan är det största projektet, som påverkades av att byggentreprenören gick i konkurs i november. Det ska dock inte påverka att portarna öppnas för elever hösten 2025. Här nedan kan du ser mer av vad vi byggt och planerat för.
Klara projekt
Tångaskolans kök och matsal
Campus - lokalanpassning av gamla biblioteket, finansierat via statsbidrag och invigt under hösten.
Fjärrvärme till bland annat i Hjortsbergsskolan, gymnasieskolan och Falkenbergs museum.
Gång- och cykelväg mellan Vinberg och Bergagård.
Pågående investeringar
Tröingeskolan med flexibla och inspirerande lärmiljöer, som ska omfatta årskurserna F-9 med fyra klasser per årskurs. Under november 2024 gick byggentreprenören i konkurs. Det ledde till förseningar, men verksamheten kommer att starta höstterminen 2025 som planerat.
På Tullbroskolan pågår en större renovering samt ventilationsåtgärder, men även detta projekt pausades på grund av konkursen.
Andra pågående projekt
- Hertingskolan, projektering för om- och tillbyggnad
- Vinbergs förskola, planeras klar till höstterminen 2025
- Förstudie för nytt badhus på arenaområdet
- Ny lekmiljö vid Gruebäck på Östra Gärdet
- Lokalanpassning av en byggnad till gruppboende
Pågående projekt inom infrastruktur
- Ny cirkulationsplats på Göteborgsvägen (väg 767, Petters väg och Kanslistvägen).
Gång- och cykelvägsinfrastruktur i centrum samt utbyggnad enligt kommunens cykelstrategi. -
För hamninvesteringar fanns 20 miljoner kronor avsatta för 2024. Rasåtgärder i Falkenbergs hamn har blivit klara, men övriga projekt har skjutits upp, och projektering startar 2025.
Avvikelser
Som nämnts ovan – budgeten är planen och årsredovisningen berättar vad som följt budgeten – och vad som inte gjort det. Här är några områden som avviker från vad vi budgeterat. I texten står siffror inom parentes, de avser miljoner kronor. Står det (-1) eller (1) betyder det minus eller plus en miljon kronor.
Avvikelser nämnd för nämnd
Kommunstyrelsen
Kommunstyrelsen redovisar ett överskott (9,7) som i huvudsak beror på lägre kostnader än budgeterat för färdtjänst, utebliven samverkansavgift till Region Halland samt vakanser som inte tillsatts under året.
Kommunstyrelsens affärsverksamhet
Inom affärsverksamheten finns ett underskott (-0,8), som beror framför allt på att vindkraften stått stilla mycket och elpriserna varit läge än vi trott, så där blev ett underskott (-11,2). Underskottet blev ändå inte så stort eftersom exploateringsverksamheten inte haft lika höga kostnader för att köpa in och förbereda mark (10,4) som beräknat.
Barn- och utbildningsnämnden
Nämnden har på pappret ett överskott (7,7). De har haft färre elever i skolan och gymnasieskola, men fler inskrivna barn på förskola och i anpassad grundskola. Men om vi bortser från antalet barn och elever, har nämnden i stället ett underskott (-4,9). De ökade kostnaderna beror på att fler behöver stöd i skola och på fritids, att barn är längre tid på förskolan och att fler väljer dyrare gymnasieprogram som inte drivs av kommunen. Nämnden har för att kompensera för detta och som åtgärder för att få en budget i balans, dragit ner på sina inköp, haft färre vikarier och inte alltid ersatt vakanser.
Socialnämnden
Nämnden har ett överskott (7,8), tack vare ett statsbidrag. Hade de inte fått det, skulle det i stället blivit ett underskott (-24). Det har också varit färre brukare som fått hemtjänstinsatser men fler barn och unga som varit placerade i familjehem eller på HVB-hem. Om vi ser till antalet brukare jämfört med budget, skulle det varit ett underskott (27,8).
Några orsaker till underskottet, är en ny lag om dygnsvila som gör att vi behövt öka bemanningen. Att sjukfrånvaron fortsätter vara högre än före pandemin påverkar också på många sätt. Nämnden jobbar med att komma tillrätta med det. Ibland har också våra brukare blivit kvar lite längre än önskat hos regionen, vilket kostat mer än om de kommit hem i tid. När det gäller placeringar, har många behövt placeras utanför kommunens regi, vilket inneburit väsentligt högre kostnader.
Behovet av ekonomiskt bistånd var också högre än vi räknat med, viket tillsammans med arbetsmarknadsåtgärder gav ett underskott (-8,3).
Kultur-, fritids- och tekniknämnden
Nämnden har ett överskott (10,5) som framför allt beror på att kostnader för energi och fastighetsförvaltning varit lägre än budget.
Servicenämnden
Servicenämnden har serverat färre portioner på grund av färre personer i våra verksamheter, och maten har i slutänden kostat något mindre än vi trott, vilket ger ett överskott (4,1).
För övriga nämnder redovisas inga större avvikelser.
Det här händer nu
Nu har årsredovisningen godkänts av kommunfullmäktige. Årsredovisningen är en del av underlaget för arbetet med nästa budget.
Årsredovisningen i sin helhet hittar du när den är klar på sidan för årsredovisningar.
Det kan dröja några dagar efter beslutet.