Skip to main content

Kockar på Falkenbergs kommun testar laga mat på framtidens råvaror

05 november 2025

Hur smakar framtidens råvaror? Det fick kockar, elever och personal på Skogstorpsskolan i Falkenberg svaret på när de fick besök av Sjömatens Roadtrip. De är en del av projektet Blå samverkan som Falkenbergs kommun medverkar i.

Besöket av Sjömatens Roadtrip

Under onsdagen den 29 oktober fylldes skolans kök av kreativa kockar som lagade vardagsrätter som lasagnette, tacos, spaghetti och sillfärs men med råvaror från havet. Målet var att väcka nyfikenhet och visa bredden av svenska fiskarter.

– Vi vill inspirera fler inom skola, vård och omsorg att servera mer sjömat och visa hur vi kan använda havets resurser på nya och spännande sätt. Det här är en chans att lyfta fram hållbara alternativ och öka intresset för svensk sjömat, säger Linda Frithiof, representant från Sjömatsfrämjandet.

Vad är sjömat?

Sjömat är allt ätbart som växer i vatten, till exempel regnbågslax, röding, blåmusslor, tång, ostron och ciona. Sjömat är en viktig del av en hållbar och hälsosam kost. Den är rik på näring, stärker hjärna, hjärta och skelett, ger bra protein, bidrar till bättre järnupptag och kan minska stress, inflammation och risken för livsstilssjukdomar.

Engagemang och nyfikenhet

Eleverna fick provsmaka och tycka till, där blåmusslorna var en klar favorit.

– Initiativet är en bra start för att introducera nya smaker. Jag älskar att jobba med nya råvaror. Det är inspirerande att kommunen vill och vågar testa nytt utöver de klassiska som vi är vana vid, säger Marie, teamleader och kock på Tångaskolan i Falkenberg.

Även Toni, kock och arbetsledare på gymnasieskolan i Falkenberg, uppskattade initiativet:

– Det var väldigt intressant att få vara en del av utvecklingen av framtidens mat. Jag tycker verkligen om sjömat och dagens rätter var riktigt goda. Sillfärsen blev min favorit, men blåmusslorna var också fantastiska att arbeta med, säger han.

Samarbete för hållbar utveckling

Falkenbergs kommun spelar en central roll i projektet genom att driva den blå näringslivsutvecklingen i hela Halland. Kommunen säkerställer att vi tar vara på de lokala företagens behov och att kunskap, nätverk och framgångsrika metoder sprids längs hela Hallandskusten.

Projektet drivs inom Blå Samverkan som har som mål att göra Västsverige till en ledande region för hållbar havsmat och marin innovation. I projektet ingår RISE, Sjömatsfrämjandet, Innovatum, P.LO Business Coach AB samt producenterna Kobb, Purply och Musselfabriken.

Fråga Falkis

AI kan begå misstag. Kontrollera viktig information. Om Fråga Falkis