Skip to main content

Seniordagen

  • Informationsägare: Socialförvaltningen
  • Kartzoom: 17

Den 15 april, kl. 13-17, är det dags för Seniordagen i Oceanen på Mötesplats Mölle. Du behöver inte anmäla dig, det är bara att dyka upp. 

Dagens program

13.00 Ann-Louise Östman, förvaltningschef för socialförvaltningen, inleder dagen.

13.10-13.30

Titta in på hembygdsmuseet, Jessica Hietasaari Andersson, samlingsintendent Rian

I föreläsningen får du möjlighet att följa med på ett visuellt besök i Falkenbergs hembygdsmuseum, som är inrymt i en kulturhistorisk byggnad från 1801 i gamla stan och som tyvärr inte är tillgänglighetsanpassad. Upplev den historiska miljön och spana in några av alla spännande föremål som museet inrymmer.

13.50-14.10

Kvarteret Trädgården, Ida Rydén, verksamhetsutvecklare

Varför ska man egentligen ha ett kvarter för seniorer? Ida berättar historien bakom kvarteret Trädgården och vad som finns i kvarteret i dag.

14.30-14.50

Brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete, Christian Skröder, utvecklingsledare

Känner du dig trygg att vistas ute? Upplever du att brottsligheten ökar i samhället? Sedan 1 juli 2023 har kommuner ett lagstadgat ansvar att arbeta brottsförebyggande. Lyssna till Christian Skröder, Utvecklingsledare för trygghet och brottsförebyggande arbete, som berättar om hur kommunen arbetar med olika insatser för att öka tryggheten och minska brottsligheten

15.10-15.30

Seniorlots Klara Berg

Vilka faktorer är viktiga för att åldras hälsosamt? Vad kan jag själv göra i förebyggande syfte? Seniorlotsen är en ny tjänst i kommunen och kan bland annat lotsa dig till rätt instans i samhället. Hur var det nu med färdtjänst? Eller spisvakt? Vem ska jag kontakta om jag behöver ansöka om hemtjänst? Klara berättar om uppdraget och nycklarna för ett hälsosamt och hållbart åldrande.

15.50-16.10

Röra sig rätt, Josefin Esbjörnsson, sjukgymnast

Börja träna på äldre dar? Är det verkligen lönt och vad ska jag i så fall göra för att få så bra effekt som möjligt? Tillsammans går vi igenom de rekommendationer som finns kring fysisk aktivitet och hur det kan leda till bevarad funktion och förebyggande av fall.

16.30-16.50

Ålderns rätt, Louise Marsland, måltidsutvecklare

Hur påverkar maten vi äter vår energi och ork? Följ med på en lättsam föreläsning där Louise delar med sig av näringstäta mellanmål och enkla knep för att hålla energin uppe hela dagen. Hur rätt matval kan göra stor skillnad – utan att det behöver vara krångligt. Kom och få med dig praktiska tips som gör gott för både kropp och knopp! 

Utställare

Anhörigstödet

Kommunens två anhörigkonsulenter finns på plats och berättar om sin verksamhet och vad de kan erbjuda dig som anhörig.

Johanna Pärlsjö, metodutvecklare psykisk hälsa

Att prata om psykisk hälsa har länge varit tabubelagt. Men att våga tala om sitt psykiska mående är första steget till att må bättre och det finns hjälp att få. Johanna ger dig tips kring att åldras och må bra.

Hanna Egenvall, demenssamordnare och Noomi Hertzberg Öberg, metodutvecklare demens

Glömmer gör vi hela livet. Bilnycklarna, portkoden och så den där filmen, vad heter den nu igen? Glömska drabbar alla. Och även när den vållar oss större problem uppfattar vi den den mest som en följd av slarv eller stress. Men vad är skillnaden mellan normal åldersglömska och en kognitiv svikt? Hanna och Noomi reder ut begreppen och berättar även om hur du själv kan förebygga eller fördröja utvecklingen av kognitiv svikt.

Folktandvården

Tandhygienisterna Mike, Emma och Annika finns på plats. Ta chansen att lära dig mer om hur du kan hålla din mun hälsosam hela livet – för en bättre livskvalitet och ett friskare leende!

Malin Åkesson och Magnus Bengtsson, trygghetsvärdar i kvarteret Trädgården

Vad gör en trygghetsvärd? Och vad hittar du i kvarteret Trädgården? Malin och Magnus berättar om sitt trygghetsskapande arbete och kan svara på frågor om kvarteret. 

Louise Marsland, måltidsutvecklare

Så skapar Måltid Falkenberg bra måltider – dialog och inspiration kring mellanmål och nationella riktlinjer för mat i äldreomsorgen.

Klara Berg, seniorlots

Seniorlotsen vänder sig huvudsakligen till personer över 65 år som fortfarande bor hemma. Uppdraget handlar om att vägleda i utbudet av stöd och aktiviteter som finns för seniorer både inom kommunens verksamheter och bland andra aktörer så som civilsamhälle och region. Målet med seniorlotsen är att göra det lättare för seniorer att hitta rätt i samhället – oavsett om man söker hjälp med olika vardagsbestyr, en ny fritidsaktivitet eller en plats för social gemenskap.

Biblioteken i Falkenberg – digital handledning med Ritha och Felicia 

Vi kan lära dig mer om bibliotekens digitala tjänster. 
Vi kan hjälpa dig med din mobil, surfplatta eller dator. 
Vi kan hjälpa dig med att söka information på internet, hantera e-post eller appar.  
Vårt motto: Vi lär oss tillsammans!

Malin Svensson, frivilligsamordnare

Har du tid och hjärterum att dela med dig av? Som volontär gör du värdefull skillnad i vardagen för personerna du möter. Det är också en givande erfarenhet för dig. Malin berättar gärna mer om kommunens frivilligarbete. Kom och bli en vardagshjälte!

Högskolan i Halmstad – bekanta dig med välfärdsteknik

Välkommen till en interaktiv utställning där du får utforska olika sätt att få stöd och hjälp när du blir äldre och behöver hjälp i din vardag.

Den tekniska och digitala utvecklingen gör att vi i dag har helt nya möjligheter att använda teknik i (vardags)situationer där vi tidigare har förlitat oss på hjälp genom mänsklig närvaro.

Att använda tekniska lösningar där vi är vana vid att få hjälp av en annan människa kan också väcka känslor.

Här kommer du att ställas inför några konkreta situationer där du ska göra ett val. Det finns inga enkla svar och inget är rätt eller fel, men genom att fundera över dessa val och dela med dig av vad du tycker kan vi bli bättre förberedda inför framtiden.

Övrigt

Vi anordnar en tipspromenad med frågor kring det som är aktuellt på seniordagen. De rätta svaren och de tre vinnarna presenteras på denna sida, och på Mötesplats Mölles facebook-sida, dagen efter Seniordagen.

Mötesplats Mölle håller öppet och visar upp några av sina aktiviteter. Aktiviteterna visas i caféet, hobbyrummet och i lilla köket.

Även caféet håller öppet och laddar upp med extra mycket hembakat! 

Bilder från Seniordagen

Här har vi samlat några bilder från Seniordagen.

  • Två kvinnor sitter vid ett bord.
  • Böcker på ett bord.
  • Två kvinnor vid ett bord. Framför dem ligger informationsblad.
  • Böcker på ett bord.
  • Äldre personer sitter runt ett bord och fikar.
  • En man och två kvinnor i blå kläder står bakom ett bord. På bordet står gröna papperspåsar.
  • Leende kvinna med brunt hår står framför en rad med informationsskyltar.
  • Stickade småbarnskläder ligger på ett bord.
  • En man står lutad mot sidan av ett bord. Bakom bordet sitter två kvinnor.
  • Äldre personer med varsin gitarr i knäet sitter runt ett bord. På en skylt vid sidan av bordet står det Gitarrgruppen.
  • Två personer sitter och en person står bakom ett bord. Vid sidan av bordet finns en bildskärm.
  • Två kvinnor står bakom ett bord fyllt med informationsmaterial.
  • Människor går runt och tittar i en stor sal.
  • Ryggarna på en samling personer som sitter i rader och lyssnar på en föreläsare.
  • En blond kvinna står vid ett ståbord på en scen och tittar ner på en dator.

Kontakt

Mötesplats Mölle

Läs mer …Seniordagen

  • Träffar: 3393

Seniorlots

  • Informationsägare: Socialförvaltningen
  • Kartzoom: 17

Falkenbergs kommuns seniorlots är ett stöd för dig som är äldre att hitta rätt i samhället. Seniorlotsen kan vägleda dig både inom kommunens egna verksamheter och bland andra aktörer. 

Målet är att göra det lättare att hitta rätt i samhället, oavsett om du till exempel vill veta mer om stöd och hjälp i vardagen, hitta en ny fritidsaktivitet eller hitta en plats för social gemenskap.

Seniorlotsen vänder sig framför allt till dig som är 65 år eller äldre och bor kvar i det egna hemmet.

Att kontakta eller få vägledning av seniorlotsen är kostnadsfritt.

Det här är några exempel på vad seniorlotsen kan hjälpa dig med:

  • Guida till mötesplatser för seniorer som underlättar socialt umgänge.
  • Tipsa om olika fritidsaktiviteter som anordnas med seniorer som målgrupp.
  • Informera om olika boendealternativ för äldre personer i kommunen.
  • Vägleda i utbudet av trygghetsskapande teknik som kan underlätta i vardagen.

Kontakta seniorlotsen

Seniorlots

Klara Berg
0346-88 53 07
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 

Mer för dig som är senior

Läs nyheten om seniorlotsen

Våra mötesplatser för seniorer

Vi utvecklar kvarteret Trädgården

Läs mer …Seniorlots

  • Träffar: 2472

Mina sidor socialtjänsten

"Mina sidor socialtjänsten" är socialförvaltningens digitala tjänst för hjälp och stöd. Här kan du ansöka om äldreomsorg och läsa dina beslut och andra dokument som rör dig.

Du kan även skicka meddelanden till din handläggare och utförare om du har ett pågående beslut om hjälp och stöd. Om du behöver svar tidigare än inom tre arbetsdagar är det bättre om du tar kontakt via kommunens kontaktcenter.

Ansök om äldreomsorg eller anmäl oro för en äldre person

Du kan använda den här digitala tjänsten för att hjälpa en person i din närhet att ansöka om äldreomsorg. Du kan också kontakta socialförvaltningen om du känner oro för en äldre person i din närhet. Det gör du genom att skicka in en anmälan. Om din anmälan är brådskande eller om du vill få svar direkt är det bättre att du tar kontakt via kommunens kontaktcenter.

Mina sidor socialtjänsten finns tillgänglig dygnet runt vilket gör att du kan göra dina ärenden när det passar dig. Du loggar in med din e-legitimation.

Gå till mina sidor

Omsorg och hjälp

Läs mer …Mina sidor socialtjänsten

  • Träffar: 6201

Hjälp vid demenssjukdom

Har du eller en närstående börjat få svårt att minnas, att planera eller utföra sysslor, lära sig nya saker eller hitta ord och uttrycka sig? Det kan vara symptom på demenssjukdom. Det finns även andra sjukdomstillstånd som liknar demens. En utredning är därför viktig för att kunna fastställa rätt diagnos.

Demens, kognitiv sjukdom eller lindrig kognitiv funktionsnedsättning som det egentligen heter, är ett samlingsnamn på sjukdomar som drabbar hjärnan. När en person insjuknar i en demenssjukdom eller kognitiv sjukdom innebär det en stor förändring, både för den som fått diagnosen och för anhöriga.

Vårdcentralen utreder om det rör sig om demens

Kontakta din vårdcentral om du misstänker att du eller din närstående drabbats av demens. Tillstånd som depression, förvirring eller bristtillstånd kan ge liknande symptom. För att få rätt hjälp och behandling är det därför viktigt att vårdcentralen gör en utredning. Varje vårdcentral har en demenssamordnare.

Kommunens demenssamordnare

Det finns även en demenssamordnare hos oss på kommunen. Vår demenssamordnare finns för dig som har en demenssjukdom, men även för dina anhöriga. Demenssamordnaren kan fungera som ett stöd i sjukdomen och ge tips och råd kring exempelvis bemötande, eller stötta i kontakten med sjukvård och biståndshandläggare.

Du kan även vända dig till kommunens anhörigkonsulenter för att få råd och stöd som anhörig till en person med demenssjukdom.

Det här erbjuder kommunens demenssamordnare och anhörigkonsulenter:

  • rådgivning, information och vägledning
  • personliga stödsamtal via telefon eller hembesök
  • anhöriggrupper och anhörigutbildningar

Anhörigutbildning i demenssjukdom

Du som är anhörig och vill ha mer information och kunskap kan gå en anhörigutbildning i demens. Denna utbildning anordnas flera gånger per år. Utbildningen gör det lättare att förstå sjukdomsförloppet och de symtom som ofta dyker upp i takt med att sjukdomen framskrider. Vid intresse, kontakta någon av kommunens anhörigkonsulenter.

En biståndshandläggare utreder behovet av stöd

Alla stödinsatser till personer med demenssjukdom är biståndsbedömda. Som ett första steg gör därför en biståndshandläggare ett hembesök för att utreda behovet av stöd. Demenssamordnaren och anhörigkonsultenterna kan förmedla och underlätta denna kontakt och även medverka som stöd vid hembesök.

Dessa insatser finns det möjlighet att ansöka om:

  • dagverksamhet för personer med demenssjukdom
  • avlösning, 12 timmar per månad är kostnadsfria
  • hemtjänst och varierande stödinsatser efter behov
  • korttidsplats/växelvård
  • permanent plats på särskilt boende.

Hur ansöker jag?

Du ansöker via den här webbsidan: Ansökan om äldreomsorg. Där hittar du både en e-tjänst för dig som vill ansöka digitalt och en blankett för dig som vill skriva ut ansökan.

Via e-tjänsten kan du även anmäla oro för en äldre person i närhet.

Annas led – demensvård i Halland

Annas led är en modell som beskriver hur arbetet och samarbetet kring demensvården bör fungera i vårdkedjan mellan närsjukvård, specialistvård och kommunerna i Halland. Modellen används av de som arbetar med demens men är också ett bra verktyg för den som är drabbad eller anhöriga.

Läs mer om Annas led hos Region Halland.

Kontakt

  • Demenssamordnare

    Hanna Egenvall
    0346-88 53 96
    Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

  • Anhörigkonsulent

    Anne-Lill Andersson
    0346-88 62 93
    070-508 89 86
    Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

  • Anhörigkonsulent

    Inga-Lena Ek
    0346-88 69 17
    072-146 73 00
    Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Läs mer …Hjälp vid demenssjukdom

  • Träffar: 6527

Hjälp för dig som bor hemma

Du som är äldre eller har en funktionsnedsättning kan få stöd och hjälp av kommunen. Biståndshandläggaren hjälper dig att hitta rätt stöd utifrån dina behov så att du kan bo kvar hemma så länge som möjligt och leva ett självständigt och tryggt liv.

Så här ansöker du om hjälp i hemmet

Om du vill få hjälp i hemmet, eller förändra den hjälp du redan har, så ansöker du om det hos biståndsenheten. Du kan även ansöka muntligt till din biståndshandläggare. Det är ditt behov av hjälp som avgör om du får den hjälp du söker och det är en biståndshandläggare som gör bedömningen.

Du får ett skriftligt beslut på din ansökan där det står om du får bifall eller avslag på din ansökan. Om din ansökan avslås kan du överklaga beslutet. Hur du överklagar står i ditt beslutsbrev. 

Beroende på vilken typ av beslut du får kan du behöva göra ett val av hemtjänstutförare. Du kan läsa mer om det via länken nedan.

Välja hemtjänstutförare

Ansök om stöd och hjälp i hemmet

Vad kan du få hjälp med?

Det finns många olika saker du kan få hjälp med. Här är några exempel.

Hemtjänst

Om du har svårt för att klara av hushållssysslor eller ta hand om din personliga hygien så kan du få hjälp med detta. Den hjälpen kallas för hemtjänst. Hemtjänst består av service och personlig omvårdnad. Service innebär hjälp med exempelvis städ, tvätt, digitala inköp eller måltider. Den personliga omvårdnaden innebär stöd och hjälp med till exempel hygien eller påklädning.

Hemtjänst kan också innebära hjälp för att bryta isolering och att känna trygghet och säkerhet i det egna hemmet. Hemtjänst kan även ges när du är tillfälligt sjuk.

Trygghetsteamet hjälper dig på natten

Hemtjänsten arbetar mellan kl. 07.00-22.00 alla dagar. Behöver du hjälp på natten är det kommunens trygghetsteam som kommer hem till dig, oavsett vilket hemtjänstföretag du har valt eller vilket område du bor i.

Tillsyn 

Om du behöver tillsyn på natten kan du få det via ett personligt besök eller via kamera. Väljer du personligt besök så kommer kommunens trygghetsteam och tittar till dig i hemmet på de tider som du bestämt tillsammans med din handläggare.

Tillsyn via kamera är tyst och diskret och väcker dig inte. Det är en ”titt-in”-tillsyn, ingenting filmas eller sparas. Du bestämmer tillsammans med din handläggare vilka tider tillsynen ska göras. Kameran för fjärrtillsyn är bara igång nattetid och det är bara larmmottagare på Räddningstjänsten väst som kan göra tillsynen.

Tillsammans med personal från Räddningstjänsten väst bestämmer du vad som ska hända om du inte ligger i sängen vid tillsynen. Efter överenskommelse gör larmmottagaren en ny tillsyn efter 15-20 minuter, om du inte syns i kameran eller svarar på telefon, åker trygghetsteamet ut till dig för en personlig tillsyn.

Trygghetslarm

Trygghetslarm är till för att motverka otrygghet. Med hjälp av trygghetslarmet kan du påkalla hjälp vid akuta situationer. Syftet är att upprätta en samtalskontakt mellan dig och larmpersonalen och att du därefter får hjälp vid behov.
Det är Räddningstjänsten väst som tar emot alla larm i Falkenbergs kommun. Beroende på var du bor så är det antingen kommunens trygghetsteam eller din hemtjänst som kommer hem till dig när du larmar. Larmar du på natten är det alltid trygghetsteamet som kommer.

Ledsagning

Ledsagning innebär hjälp av hemtjänstpersonal till, från och/eller under sjukvårdsbesök och sociala aktiviteter. Många gånger kan behovet av hjälp i samband med sjukbesök tillgodoses av sjukresor. Du kan läsa mer om det på 1177 vårdguidenlänk till annan webbplats.

Dagverksamhet

Dagverksamheten erbjuder dig meningsfulla aktiviteter tillsammans med andra. Personal finns till hands och kan vara behjälpliga med förflyttningar och toalettbehov. 

Läs mer om kommunens dagverksamheter

För dig som inte behöver stöd för att kunna delta i sociala aktiviteter finns mötesplatser för seniorer.

Läs mer om kommunens mötesplatser

Avlösning i hemmet

Du som har en anhörig som vårdar dig kan få avlösning i hemmet. Avlösning i hemmet innebär att en hemtjänstpersonal kommer hem till dig under tiden som din anhöriga inte är hemma.

Vad kan du få hjälp med?

Vad kostar det?

Avgiften för den hjälp du får varierar beroende på din inkomst och hur mycket stöd du behöver. Samma avgift gäller oavsett om du väljer privat utförare eller kommunen.

Här du kan du läsa mer om avgifter inom äldreomsorgen

Läs mer …Hjälp för dig som bor hemma

  • Träffar: 15402
Fråga Falkis

AI kan begå misstag. Kontrollera viktig information. Om Fråga Falkis