Detta är Falkenbergs kommuns officiella anslagstavla. Här publicerar vi justerade protokoll samt kungörelser och annan information som vi med stöd av lag eller annan författning ska meddela på anslagstavlan.
Revisionen är ett lokalt demokratiskt kontrollinstrument som arbetar självständigt med att granska kommunen. Detta för att se att vi till exempel sköter vår ekonomi och följer lagar och reglementen. Revisionen ska bidra till att värna och utveckla demokrati, rättssäkerhet och effektivitet.
Revisionens uppdrag
Revisionen ska årligen granska den verksamhet som bedrivs inom nämnder, styrelser, beredningar och i kommunens bolag. Granskningen sker bland annat utifrån om verksamheten bedrivs på ett effektivt sätt och om uppföljning och utvärdering sker i tillräcklig omfattning från nämndernas sida.
Revisionen granskar också att räkenskaperna är rättvisande och att den kontroll som finns inom nämnderna är tillräcklig. Vid årets slut lämnar revisionen en samlad revisionsberättelse till kommunfullmäktige där revisorerna också föreslår om ansvarsfrihet ska beviljas eller inte för styrelsen, nämnderna och enskilda förtroendevalda i kommunen.
Revisorerna tar hjälp av sakkunniga för granskning enligt god revisionssed. I Falkenbergs kommun arbetar de förtroendevalda revisorerna tillsammans med revisionsbyrån PwC Sverige.
Beslut som fattas av kommunfullmäktige eller av nämnder i ärenden där det inte finns föreskrifter i en särskild lag eller författning om överklagande kan prövas enligt kommunallagen genom så kallad laglighetsprövning.
I princip är alla handlingar som skickas till eller från kommunen offentliga – brev, e-post eller liknande. Det kallas för offentlighetsprincipen. Den innebär att vem som helst har rätt att läsa handlingar hos kommunen.
Man behöver inte tala om vem man är eller varför man vill läsa något. Det gäller även sånt som skickats mellan olika kommunala myndigheter.
Kommunen är skyldig att snabbt lämna ut begärda handlingar. Ibland kan kommunen besluta att sekretessbelägga vissa uppgifter. Det kan exempelvis handla om sådant som känsliga uppgifter om en enskild person.
Om man begär att få se viss information och inte får det har man rätt att överklaga beslutet. Kommunen ska då fatta ett skriftligt beslut och berätta hur man överklagar.
Om offentlighetsprincipen
Offentlighetsprincipen skapar insyn och möjlighet till kontroll av hur politiker och tjänstemän i kommunen utför sina uppdrag. Genom denna insyn har du på så sätt möjlighet att påverka kommunens verksamhet.
Principen om allmänna handlingars offentlighet är skyddad i Tryckfrihetsförordningen, en av Sveriges grundlagar. Rättigheterna i Tryckfrihetsförordningen har funnits sedan 1766 och är ett av de viktigaste inslagen i vårt demokratiska samhälle.
Ta del av vårt diarium
Vill du ta del av vad som finns i vårt diarium så kan du kontakta kontaktcenter, som lotsar dig vidare till rätt förvaltning.