Jenny Hansson, systemförvaltare
”Det bästa med mitt jobb är att få vara en del av något större”
Jenny Hansson är systemförvaltare på socialförvaltningen och ansvarar bland annat för förvaltningens IT-säkerhet och IT-infrastruktur. Det är en roll som innefattar mycket nätverkande och samverkan, både internt inom kommunen och externt med systemleverantörer.
Jenny är en av fem medarbetare inom socialförvaltningens stab som jobbar för att skapa en välfungerande, användarvänlig och säker IT-miljö.
Vad gör du på ditt jobb?
Förutom att slopa faxen, skjuta ut appar och kontrollera SITHS-kort så arbetar jag med socialförvaltningens IT-infrastruktur och IT-säkerhet. Jag försöker höja IT-säkerheten och användarvänligheten samtidigt, vilket är en spännande utmaning eftersom förhöjd säkerhet inte sällan tenderar att försvåra användarupplevelsen. Jag samverkar med våra olika systemleverantörer, personal i våra verksamheter, vår IT-service och andra förvaltningar i vår kommun.
Jag sitter med i olika nätverk och försöker både lära in och lära ut hela tiden. Jag är, tillsammans med andra kollegor, med i olika projekt för socialförvaltningens del som exempelvis införandet av SDK (säker digital kommunikation), breddinförande av M365 och säker autentisering med Microsofts Authenticator-app för vår personal. Jag är också en av fem personer som arbetar med IT-support för alla våra användare, inklusive våra externa utförare inom hemtjänst, särskilda boenden och personlig assistans. Det är ett väldigt varierande jobb.
Vad har du för ansvarsområden?
Jag ansvar för några av socialförvaltningens stödsystem, så som Appva MCSS, Intraphone, Swedlocks digitala nycklar, Sesam2 och Visma Websesam. Utöver det här så arbetar jag en del med mindre tjänster och applikationer, som exempelvis Ineras tjänst för säkra digitala möten. I min roll behöver jag också alltid tänka på IT- och informationssäkerhet samt hur vår IT-miljö binds ihop.
Vad ansvarar ni inom IT som grupp för?
Som grupp så ansvarar vi för att varje användare ska få sina inloggningsuppgifter till våra IT-system, att avsluta inaktuell personal, att ha en hög säkerhet för våra brukare och invånare och samtidigt hålla en hög kvalitet och god användarvänlighet för vår personal. Vi är också behjälpliga när verksamheter uttrycker önskemål och behov. Vi försöker hjälpa verksamheten att se möjligheter i deras önskningar. Det är också vi som bygger upp strukturen i våra IT-system – ibland med hjälp av leverantörer och ibland själva.
Vilken utbildning och bakgrund har du?
Jag är utbildad hälsopedagog, men har tidigare arbetat med ekonomi/redovisning, marknadsföring och projektledning innan jag fick chansen att testa ett jobb inom IT. Jag har varit i Falkenbergs kommun i snart nio år med lite olika uppgifter, men som systemförvaltare i fem år.
Vad är det bästa med ditt jobb?
Det bästa med mitt jobb är att få vara en del av något större. Att jag får vara kreativ i en fyrkantig miljö och att jag får vara med och införa nya lösningar och utveckla våra verksamheter för att göra det så bra – och säkert – som möjligt för Falkenbergs kommuns invånare. Jag brinner för utveckling, förändring och älskar att se hur en idé blir verklighet. Jag får energi av att få lära mig nya saker och att få ta del av hur andra arbetar och vilka möjligheter det finns. Jag lär mig något nytt exakt varje dag i mitt arbete. Vi arbetar i en föränderlig verksamhet och digitaliseringen har verkligen exploderat de senaste åren. Vi arbetar i en hög takt och behöver vara noggranna med att inte bygga luftslott. Vi behöver tänka till kring vår IT-arkitektur så att vi bygger ett hållbart Falkenberg för att sedan få fokusera på de vi är till för: kommunens invånare.
Vilka utmaningar har du i ditt arbete?
En utmaning som vi alla brottas med är den demografiska utvecklingen. Vi blir allt fler äldre och inte lika många i arbetsför ålder som vi hade behövt vara. Vi behöver därför samverka för att hitta och införa smarta lösningar för att klara framtiden. AI är och kan fortsatt vara lösning på vissa delar, det är en kittlande tanke. Jag har valt att arbeta med IT så att andra ska kunna göra det som de är bra på, exempelvis att arbeta med människor. En säker och bra IT-lösning möjliggör för andra personalgrupper att utföra sina arbetsuppgifter på ett bra sätt. Bara tillsammans kan vi klara kommande utmaningar.
Vad vill du säga till någon som funderar på att söka jobb i Falkenbergs kommun?
Gör det! Falkenberg växer och du behövs. I Falkenberg finns det en fin kultur där vi främjar varandras styrkor och du tillåts att växa och utvecklas. Jag själv är ett exempel, jag har ingen bakgrund inom IT men fick ändå chansen att testa det och jag stortrivs.