Skip to main content

Vinnare av kommunens priser inom kultur, idrott och hållbarhet 2024

06 december 2024

En pristagare som får en hel klubb att slå volter, ett projekt som visar att världen finns här och en kulturperson som berättar historier som glömts och gömts. Nu är det klart vilka som får kommunens priser 2024.

Se prisutdelningen på kommunfullmäktige

Med de årliga priserna vill Falkenbergs kommun uppmuntra till hållbar utveckling och engagemang inom kultur och idrott. 

– Det är så givande att få jobba med att utse pristagarna till kommunens priser. Det är ett svårt och roligt jobb att utse vinnare, men det gör mig också väldigt stolt och glad över vilka eldsjälar vi har i vår kommun, säger Kerstin Rosell (S), kommunfullmäktiges ordförande, som lett arbetet med alla priserna.

Arkitekturpriserna utses senare av bygglovsnämnden.

Pristagarna

En porträttbild fotograferad inomhus. Foto: Privat

Margareta Kihlgren Karles, som arbetar med Världen finns här. Foto: Privat

Hållbarhetspriset: Världen finns här

Motivering: Världen finns här är ett inspirerande exempel på integration. Idén är att skolelever träffar människor i olika åldrar som har svenska som andraspråk. De samtalar kring olika teman som språk, demokrati och kultur. Världen finns här bidrar till stärkt sammanhållning i Falkenberg. 

– Jag är superglad att vi får priset! Världen finns här behöver lyftas och få mer uppmärksamhet så att fler kan vara med. Det så fantastiskt att se eleverna från SFI bli så glada när den svenska de lärt sig fungerar. De förstår. De blir förstådda. Deras självförtroende ökar! säger Margareta Kihlgren Karles, lärare på SFI men också den som leder Världen finns här i Falkenberg.

Världen finns här

Läs en längre intervju här

Ett porträtt med filmkamera och ett bokomslag till boken Lucky Strike.

Jan-Olof Nilsson och hans bok Lucky Strike. Bild: Historieresan DocFilms

Kulturpriset: Jan-Olof Nilsson, författare, dokumentärfilmare och föreläsare

Motivering: Författaren, dokumentärfilmaren och föreläsaren Jan-Olof Nilsson har genom sina livfulla berättelser satt ljuset på människan i historien, företrädesvis från andra världskriget. Böckerna och filmerna, som även fått internationell genomslagskraft, skildrar livsöden och bortglömda händelser och ger nya spännande perspektiv på vår gemensamma historia, både i Falkenberg och i världen.  

– Jag blir stolt och jätteglad! Priset är en bekräftelse för mig, att någon ser det här som jag har gjort – även om jag inte gräver i historien för att få uppmärksamhet. Det är så spännande och att jag har fått vara med om så mycket, fått vänner för livet. Men jag hoppas att priset leder till att de här berättelserna blir ännu mer kända, för de har påverkat Falkenberg och falkenbergare på många sätt.

Historieresan

Läs en längre intervju här

Längst till vänster ett portsätt på en leende Emelie, fotgraferat utomhus. Till höger en bild på en tävlingstrupp.

Emelie Carlsson till vänster, och till höger tillsammans med tävlingstruppen. Foto: Privat

Idrottspristagare: Emelie Carlsson, tränare

Motivering: E som i engagemang, E som i eldsjäl, E som i Emelie! Emelie Carlsson är en person som fått gymnastikföreningen Wig att slå en extra volt. Tack vare henne har klubben nu både barn- och tävlingsverksamhet!  

– Jag fattade ingenting först, men jag blev så glad. Det är roligt att någon har nominerat mig, och att jag också fick priset! Gymnastik det är en helt fantastisk sport, eftersom den är så övergripande och handlar om grundläggande kroppskontroll, säger Emelie Carlsson.

Läs en längre intervju här

Politikerna utser vinnare

Markus Jöngren (MP), ordförande för kommunstyrelsens hållbarhetsutskott, var med och valde årets vinnare av hållbarhetspriset.

– Det är enkelt att prata om integration – men svårare att genomföra det i praktiken. Arbetssättet i projektet Världen finns här är speciellt. Jag tycker det här är ett så bra exempel. Det har fungerat väl när eleverna och personer träffats på lektionstid – men det finaste är att några haft kontakt även utanför klassrummet. Mötena har blivit viktiga på riktigt och hade inte hänt utan projektet, säger han.

Rebecka Kristensson (S), ordförande i kultur, fritids- och tekniknämnden, var med och valde ut pristagarna för kultur och idrott:

– Historia är så mycket mer än årtal, krigsutbrott och politik. Jan-Olof Nilsson berättar om de stora händelserna men ur den enskilda människans eller händelsens perspektiv, och det gör att han når ut med sina viktiga berättelser och har gjort det under lång tid, säger Rebecka Kristensson (S).

Emelie Carlsson, ledare i gymnastikföreningen Wig, får priset för sitt stora engagemang i klubben.

– En förenings framgång är aldrig en enskild medlem – men ibland kommer det in en enskild medlem som gör väldigt stor skillnad och det har Emelie gjort. Jag hoppas och tror hon kan inspirera andra och visa att engagemang gör så stor skillnad för många, säger Rebecka Kristensson (S).

Prisutdelning på kommunfullmäktige

Vinnaren i varje kategori får diplom och 20 000 kronor i prispengar. Prisutdelning sker på kommunfullmäktiges möte i den nyrenoverade kommunfullmäktigesalen i Stadshuset 10 december klockan 16.00.

Längre intervjuer med pristagarna hittar du här.

Fråga Falkis

AI kan begå misstag. Kontrollera viktig information. Om Fråga Falkis