Skip to main content

Så tycker medarbetarna om arbetsmiljön 2024

26 november 2024

Varje år gör vi en arbetsmiljöenkät. Engagemanget att svara på enkäten är stort – antalet svar ligger stabilt på 4 av 5.

– När vi har så många svar är det bra, för det betyder att vi kan arbeta med resultaten. Jag är stolt och glad att det så kallade HME-värdet, hållbart medarbetarengagemang, ligger kvar på 82 (av 100), säger Philipp Seuffer, HR-chef.

Arbetsmiljöenkäten är ett sätt för chefer och medarbetare att få koll på hur vi upplever arbetsmiljön och jämföra hur det har förändrats över tid. Resultatet är också en hjälp för chefer att se inom vilka områden vi behöver fokusera extra kring arbetsmiljön, men är i många fall också ett kvitto på vad som fungerar väl och vad vi ska bibehålla. Resultatet är nu presenterat för kommunstyrelsen. Vi ligger fortsatt på en jämn och hög nivå i resultatet, även om det så kallade totalindexet, som speglar arbetstillfredsställelse, har gått ner från 75 till 74 sedan förra året.

– Skillnaden är för liten för att vi ska kunna dra några slutsatser på kommun-nivå mellan åren, syftet med enkäten är framförallt att ge ett underlag för arbetsplatserna att arbeta vidare med utifrån hur det är just där, säger Philipp Seuffer.

Målarbete ger resultat

Ett område många jobbat med är kommunens vision och mål – och förvaltningarnas och avdelningarnas mål. Det märks i enkätsvar på påståenden om att den egna arbetsinsatsen bidrar till arbetsplatsens mål, och att det är tydligt vad som förväntas. Inom båda områdena har siffrorna gått upp något, till 91% positiva svar.

– Återigen – skillnaderna är små – men vi är ändå på väg i rätt riktning, säger Philipp Seuffer.

Mer att göra

Det som också syns i enkäten, om än bara med någon procents skillnad, är att många upplever att arbetsbelastningen har ökat.

– Det här är inte en tendens bara hos oss, utan i samhället i stort. Det ser lite olika ut på olika avdelningar men det här är områden som går att jobba med och det är precis därför arbetsmiljöenkäten finns, säger Philipp Seuffer.

Detta gör vi med resultaten

Chef och medarbetare arbetar gemensamt vidare med resultatet av arbetsmiljöenkäten. Alla behöver vara delaktiga även om det är chefen som har det yttersta arbetsmiljöansvaret. Enkätresultatet är en hjälp i det arbetet.

– Ofta finns det något område att jobba vidare med. Men det som är bra med enkäten är att det brukar synas tydligt om något har hänt under året och det viktiga är arbetet framåt. Vi på HR finns alltid som stöd för cheferna om det behövs, säger Philipp Seuffer.

Ökat HME – Hållbart medarbetarengagemang

Det går också att jämföra resultaten i Falkenberg med andra kommuner. Det görs med något som kallas HME, Hållbart Medarbetarengagemang. Det består av nio påståenden framtagna av SKR, Sveriges Kommuner och Regioner.

HME-resultaten är uppdelade i tre delar (där tre frågor ligger till grund för varje del) för att enkelt beskriva de viktigaste parametrarna för verksamhetens medarbetarengagemang. Skalan går mellan 0 och 100*. För Falkenberg är resultatet (förra årets resultat inom parentes):

  • Totalindex 82 (82)
  • Motivation 81 (81)
  • Ledarskap 82 (83)
  • Styrning 82 (82)

– Vi ligger bra till. Men god arbetsmiljö kan vi aldrig ta för givet: det är något chefer och medarbetare skapar tillsammans, varje dag, säger, säger Philipp Seuffer.

Läs mer om HME hos SKR

*De flesta frågorna har en femgradig skala, från instämmer inte alls (1 och 2) till instämmer helt (4 och 5). Det gick också att svara ”kan ej ta ställning”. Andelen positiva svar är de som svarat 4 eller 5.

Fråga Falkis

AI kan begå misstag. Kontrollera viktig information. Om Fråga Falkis