Skip to main content

Nytt arbetssätt ger vinster för både brukare och medarbetare

06 mars 2025

Sedan maj förra året har Hjortsbergs hemtjänst testat ett nytt arbetssätt. Syftet är att minska upplevelsen av detaljstyrning och ge medarbetarna en ökad möjlighet att påverka sin arbetsvardag. Målsättningen är att på sikt införa det nya arbetssättet inom hela hemtjänstorganisationen.

– Det är kul att vi inte gör som vi alltid gjort, utan att vi får chansen att prova något som kan bli ännu bättre, säger Angelica Johansson, undersköterska i Hjortsbergs hemtjänst.

– Vi har blivit ett bättre team faktiskt, tillägger kollegan Sarah Candido.

Tre kvinnor sitter bredvid varandra i en trappa.

Sarah Candido, Nang Nettha och Angelica Johansson är undersköterskor i Hjortsbergs hemtjänst.

Det nya arbetssättet

Pilotprojektet inom Hjortsbergs hemtjänst drog igång den 27 maj förra året i en del av området. Sedan oktober har arbetssättet testats på hela enheten. Projektet består av olika delar som tillsammans ska leda till en bättre arbetsvardag för hemtjänstpersonalen och en bättre vård och omsorg av de äldre.

Det nya arbetssättet innebar att:

  • Göra om grundplaneringen till mer fasta rundor.
  • Lägga ökat fokus på personalkontinuitet i planeringen.
  • Införa mötestid varje vecka för personalen.
  • Utveckla alla genomförandeplaner.
  • Slå ihop besök istället för att sprida ut insatser på flera, korta besök.
  • Stärka rollen som fast omsorgskontakt.

Bättre kontakt med de äldre

I det stora hela så har det nya arbetssättet gett positiva effekter. Angelica och Sarah tycker till exempel att de som medarbetare har fått bättre förutsättningar att göra ett gott jobb eftersom de nu träffar ett mindre antal brukare. De upplever också att brukarna är nöjda med förändringen.

– Vi var överallt tidigare. Nu har vi samma runda nästan varje gång vi jobbar, i den mån det går. Då är vi också hos samma människor och då vet man precis vad man ska göra. Det har blivit ett annat lugn, säger Angelica.

– Jag tycker att det har fungerat väldigt bra. Brukarna känner sig trygga när det är samma personal som kommer under dagen och jag själv vet vad jag har gjort och vad som ska göras på nästa besök. Man följer brukarna och lär känna dem på ett helt annat sätt nu. Det blir också helt andra samtal, säger Sarah.

Deras upplevelse bekräftas av det så kallade kontinuitetsmåttet, som visar hur många unika medarbetare en brukare träffar under två veckor. Under 2024 har den siffran gått från ett genomsnitt på 21 till 17.

Mindre hemtjänstområden

Som en del av projektet har Hjortsbergs hemtjänstområde också delats upp i tre mindre områden. Varje område har en egen personalgrupp som träffas varje vecka för avstämningsmöte. Utöver medarbetarna ska teamsamordnaren delta på mötet. Ibland deltar även enhetschef, verksamhetsledare eller projektledare.

Tidigare har personalen enbart haft ett möte i månaden.

– Det är de som jobbar den dagen som träffas. Man pratar om hur det har gått under dagen. Det kanske har hänt något hos någon, eller så har någon blivit sjuk, säger Angelica.

– Ja, det är också väldigt bra. Vi reflekterar över hur det varit på en runda och man kan ge tips till varandra, säger Sarah.

Inte odelat positivt

Men det nya arbetssättet har inte gett samma resultat för riktigt alla medarbetare. Undersköterskan Nang Nettha är en av dem som upplever att hennes arbetsvardag inte har påverkats så mycket av förändringen.

– Jag hamnar fortfarande överallt, inte bara på Hjortsberg. Jag har körkort, så det kanske är därför. Från början var jag så positiv till det här projektet, men jag måste fortfarande titta på klockan hela tiden. Det känns som att jag fortfarande bara loggar in och loggar ut, säger hon.

– Jag känner mig stressad fortfarande. Det har inte förändrats så mycket.

Många faktorer som påverkar

Camilla Gränsmark är projektledare och ser att det nya arbetssättet har sina utmaningar.

– Vi kan se att vi har lyckats i vissa delar, men inte kommit så långt som vi hade velat. Vi har haft utmaningar med både verksamhetsförändring och frånvaro som har påverkat effekten. Vi har inte kunnat testa arbetssättet fullt ut på grund av detta. Nu ska vi utvärdera och planera hur vi går vidare. Det är inte ett alternativ att återgå till det tidigare arbetssättet, för vi har ju sett positiva resultat, utan nu vill vi skruva på de delar där vi inte nått hela vägen, säger Camilla Gränsmark.

Kommer det här arbetssättet att införas på alla hemtjänstenheter?

–  Ja, det är målsättningen. Men i ett första skede behöver vi utveckla arbetssättet ytterligare inom Hjortsbergs hemtjänst. Förändringen berör kommunens egna hemtjänstutförare eftersom de externa utförarna väljer hur de vill utveckla sin verksamhet.

Fråga Falkis

AI kan begå misstag. Kontrollera viktig information. Om Fråga Falkis