Skip to main content

Broschyren Om krisen eller kriget kommer delas ut i närtid

18 november 2024
Den nya broschyren stående på ett bord. Den är gul och har titeln Om krisen eller kriget kommer i svart.

Den nya broschyren Om krisen eller kriget kommer delas ut till alla hushåll i Sverige med start 18 november. Foto: Melker Dahlstrand/MSB

Nu börjar den nya broschyren Om krisen eller kriget kommer delas ut till Sveriges samtliga cirka 5,2 miljoner hushåll – självklart även till oss i Falkenberg. Håll utkik i brevlådan de närmaste veckorna, läs den, följ råden och spara den när den väl kommer.

Från och med 18 november börjar MSB, myndigheten för samhällssskydd och beredskap, göra ett nytt utskick av broschyren Om krisen eller kriget kommer. Förra gången den delades ut till landets samtliga hushåll var 2018. Sedan dess har den säkerhetspolitiska hotbilden mot Sverige försämrats och vi har blivit allierad i Nato. Därtill blir extremväder som en följd av de pågående klimatförändringarna allt vanligare.

Konkreta råd om din beredskap

Den nya broschyren ger konkreta råd om hur vi kan skaffa en god beredskap mot den hotbild som råder, men också hur vi ska agera om något händer. Det finns mycket vi kan göra tillsammans som stärker vår motståndskraft.

– Vi i kommunen har arbetat länge med frågor kopplade till kris och krig. Bland annat har vi krigsplacerat en del av vår personal. Men när något händer, behöver vi först och främst hjälpa de som behöver det allra mest. Ju mer var och en kan rå om sig själv, desto bättre blir det för alla, säger Michael Hederström Sandahl, säkerhetschef i Falkenbergs kommun.

Minst en veckas hemberedskap

Den nya broschyren har ett större fokus på vår beredskap för krig och den ger också en tydlig inriktning för vad som gäller för hushållens hemberedskap. Alla som har möjlighet behöver kunna klara sig minst en vecka utan samhällets stöd. Det innebär bland annat att ha tillräckligt med vatten och mat hemma.

– Det är dags att gå från ord till handling. Du behöver inte göra allt samma dag – men börja med någonting. Börja med att läsa broschyren. Ju mer du har gjort den dagen något händer, desto enklare blir det, säger Michael Hederström Sandahl.

Kriser av olika slag

Även om det inte finns någon omedelbar fara för krig i Sverige, kan ett väpnat angrepp heller inte uteslutas. Samtidigt vet vi att kriser av olika slag kommer att drabba Sverige, exempelvis cyberattacker, översvämningar och värmeböljor. 

Engagemang i närområdet

Många kan känna oro inför omvärldsläget. Genom att göra saker tillsammans med andra för att stärka beredskapen så kan man minska oron och i stället omvandla den till en konkret handling.

– Ett bra sätt att stärka sin motståndskraft är att engagera sig i kommunen. Lär känna en granne, gå med i en förening, lär dig om beredskap och prata med andra om det. Alla behövs och alla behöver bidra, säger Michael Hederström Sandahl, säkerhetschef i Falkenbergs kommun.

Läs och spara

Läs gärna broschyren på en gång, och följ råden efter hand. Spara den så att du kan läsa den senare.

Broschyren finns på många språk

Läs mer om broschyren hos MSB.  På MSB:s webbplats kan du också ladda ner broschyren digitalt på många olika språk, eller lyssna om det passar dig bättre.

På krisinformation.se kan du läsa mer om vad du ska tänkta på och om vad som är aktuellt.

På Lilla krisinfo finns information som är anpassad till barn.

Läs mer om hur kommunen arbetar med kris och säkerhet. 

Fråga Falkis

AI kan begå misstag. Kontrollera viktig information. Om Fråga Falkis