Skip to main content

Tillsammans skapar vi trygghet i Falkenberg

Från vänster: Kicki Nordberg, kommundirektör, Per Svensson, kommunstyrelsens ordförande, Sandra Johansson, oppositionsråd och Ulrica Strömkvist, lokalpolisområdeschef Falkenberg.

20 december 2024

I en tid när några få skapar oro och otrygghet genom våld och själviska handlingar är vårt svar som samhälle tydligt: Vi är fler som vill ha och jobbar för ett tryggt Falkenberg.

Vi förstår att de senaste våldshändelserna har väckt oro och osäkerhet bland många invånare. Det är en naturlig reaktion, och vi delar den känslan med er. Samtidigt är vi fast beslutna att vända utvecklingen och säkerställa att Falkenberg är en trygg och säker plats för alla.

Falkenbergs kommun och Polisen arbetar sida vid sida för att förebygga brott, hantera akuta händelser och långsiktigt stärka tryggheten. I oktober inrättades ett brottsförebyggande råd där vi samlar representanter från näringslivet, civilsamhället och trossamfund. Rådets uppdrag är att samla alla goda krafter för att förhindra att unga dras in i kriminalitet och skapa en gemensam väg framåt.

Ett viktigt verktyg i detta arbete är SSPF – samverkansmodellen där skola, socialtjänst, polis och fritidsverksamhet samarbetar för att stötta ungdomar mellan 10 och 18 år. Målet är att främja en trygg och stabil skolgång, erbjuda en meningsfull fritid och förebygga drogmissbruk, kriminalitet och riskbeteenden. Under året har vi förstärkt SSPF-arbetet genom att tillsätta en tjänst som specifikt fokuserar på att stoppa rekryteringen till kriminella gäng.

Vårt trygghetsarbete är ständigt pågående och omfattar en rad konkreta insatser:

- Sociala insatser och tidigt stöd i skolan och fritidsverksamheten för att fånga upp ungdomar i riskzon.

- Samverkan med näringslivet och föreningar för att skapa fler trygga miljöer och meningsfulla aktiviteter.

- Utökad kameraövervakning och vistelseförbud i brottsförebyggande och trygghetsskapande syfte.

- Regelbundna narkotikasök med hundar för att få bort drogerna från skolmiljöer.

    Vi vet att trygghet inte byggs över en natt och enskilda händelser kan få känslan av trygghet att vika. Det är ett långsiktigt arbete där vi alla har en roll att spela. Samhället blir starkt när vi står enade, och därför är varje enskild insats viktig. Om du har information, tips eller misstankar – även om det känns litet eller osäkert – låt polisen värdera din iakttagelse! Ser du något som är pågående brottslighet ring 112, i övriga fall kan du lämna tips via polisen.se. Ditt tips kan vara avgörande för att förebygga brott, skapa en tryggare miljö och bidra som en pusselbit för att få en lagföring i domstol.

    Polismyndighetens uppdrag är att förebygga att brott begås och att ingripa och lagföra när ett brott har hänt. Polisen har många olika verktyg som kan avvändas för att uppnå detta, kameraövervakning och preventiva vistelseförbud är några av dem. Dessa verktyg har två syften: skapa trygghet för dig som medborgare och öka möjligheten till lagföring.

    Polisen i Falkenberg använder sig av de verktyg man anser sig behöva – det innebär att det nu finns fler synliga poliser på gatorna i Falkenberg men ibland även helikopter i luften – syftet med dessa åtgärder är det samma – skapa trygghet och förebygga nya brott över tid – det behöver inte betyda att det är pågående brott just nu.

    Falkenberg är vår gemensamma plats, och vi har alla ett ansvar för att ta hand om den. Genom att arbeta tillsammans, lyfta varandra och stå enade visar vi att trygghet är något vi skapar tillsammans. Det är genom samarbete och gemensamma insatser som vi bygger det Falkenberg vi vill bo, leva och växa i.

    Kicki Nordberg, kommundirektör Falkenbergs kommun

    Ulrica Strömkvist, Lokalpolisområdeschef Falkenberg

    Per Svensson, kommunstyrelsens ordförande i Falkenbergs kommun

    Sandra Johansson, oppositionsråd i Falkenbergs kommun

    Fråga Falkis

    AI kan begå misstag. Kontrollera viktig information. Om Fråga Falkis