Skip to main content

Möt trygghetsvärdarna i kvarteret Trädgården

19 november 2024

Renoveringen av kvarteret Trädgården i centrala Falkenberg pågår för fullt och rör sig steg för steg mot ett alltmer levande och färdigt område. Nu finns ytterligare två viktiga pusselbitar på plats – nämligen kvarterets två trygghetsvärdar.

Magnus Bengtsson och Malin Åkesson, trygghetsvärdar i kvarteret Trädgården.

I februari 2024 var det inflytt i kvarteret Trädgårdens biståndsbedömda trygghetsboenden och de första trygghetslägenheterna, och nu i januari 2025 är det dags att öppna kvarterets särskilda boende med 45 platser fördelat på sex olika avdelningar. Att skapa en känsla av trygghet för alla dessa personer som flyttar in i Trädgården har hela tiden varit ett av de allra viktigaste syftena med kvarteret.

Men att bara ge någon nycklarna till en bostad i kvarteret är såklart ingen garanti för att den som flyttar in ska uppleva sig mer trygg där än i en annan bostad. Det kommer också att bli många personer som bor, arbetar i och besöker kvarteret när det väl står helt klart, och för vissa kan det kanske innebära att det känns svårare att bli en del av gemenskapen och känna sig inkluderad i allt som pågår.

De är kvarterets trygghetsvärdar

Hur gör man då för att motverka detta, och från start i stället skapa en känsla av trygghet hos den som flyttar in?

En, eller snarare två, lösningar på detta heter Malin Åkesson och Magnus Bengtsson. De har precis börjat sina nya tjänster som trygghetsvärdar i kvarteret och har just som sina arbetsuppgifter att skapa trivsel, förebygga ensamhet och bidra till trygghet hos kvarterets invånare.

Vad trygghet innebär för någon kan såklart variera – för vissa kanske det handlar om att bli introducerad för sina grannar, för någon att få praktisk hjälp i lägenheten och för någon annan att bara veta om att det finns någon de alltid kan ringa till om de behöver. Allt detta ligger inom ramarna för trygghetsvärdarnas arbetsuppgifter.

– Nu i början när många är nya i kvarteret och i sina bostäder kommer vi ju att vara mycket som en välkomstkommitté som kan hjälpa till med lite allt möjligt – sätta upp tavlor, få i gång TV:n och kunna visa runt i kvarteret, berättar Magnus.

– Men det är också viktigt att de boende ska veta att vi inte bara är några som hjälper till vid inflytt, utan att vi faktiskt alltid kommer finnas här i kvarteret för dem att vända sig till, flikar Malin in.

Olika bakgrunder kompletterar varandra

För både Magnus och Malin var det självklart att söka till tjänsterna som trygghetsvärd på Trädgården, även om de kommer från lite olika tidigare yrkeserfarenheter.

Magnus har en bakgrund inom Fabo som bland annat bovärd, lägenhetsförvaltare och nu senast projektassistent, där han faktiskt redan hunnit bli ganska välbekant med kvarteret Trädgården. Som projektassistent var han nämligen i högsta grad inblandad i flyttarna fram och tillbaka av de personer som fick evakueras under renoveringen av det som kallas hus 3, där det biståndsbedömda trygghetsboendet och hälften av kvarterets trygghetslägenheter finns.

– Vi flyttade 52 lägenheter fram och tillbaka där snittåldern på de boende var 87 år, så det var en tuff men väldigt rolig resa. Och tack vare det känner jag ju faktiskt redan många av de som bor här väldigt väl, säger Magnus.

Malin är istället utbildad undersköterska och har tidigare arbetat på en demensavdelning på ett av kommunens särskilda boenden.

– Jag älskar ju att jobba med människor och trivs väldigt bra inom äldreomsorgen, samtidigt som jag kände att jag ville prova något nytt. Så när den här rollen dök upp kändes det ju som en perfekt kombination, berättar Malin.

Även om Malin och Magnus bara hunnit jobba några dagar ihop, är de redan överens om att de både kompletterar varandra väl och också har väldigt mycket gemensamt.

– Vi kan ju verka lite olika vid en första anblick, men vi är faktiskt också överraskande lika varandra – och det är väl därför de har valt att para ihop oss. Vi har båda lätt för att prata och blir snabbt kompis med folk, och vi är båda händiga och gillar att fixa, fyller Magnus i.

Malin och Magnus har just nu ett kontor i hus 1, men kommer sedan sitta i hus 4 när det är färdigbyggt.

    Stort fokus på det sociala i kvarteret

    Under hela 2025 kommer det att fortsätta att hända mycket på Trädgården – bland annat kommer kvarterets hemtjänst att starta upp och fler trygghetslägenheter kommer stå färdiga för inflytt. Både Malin och Magnus ser fram emot att få vara en del i att fortsätta forma både sitt uppdrag och den sociala samvaron i kvarteret.

    – Utöver att hjälpa de som flyttar in att känna sig hemma i sin bostad så är det till stor del det sociala vi vill jobba med. Många äldre idag upplever ju tyvärr att de kan bli ganska ensamma. En jätteviktig och rolig uppgift för oss kommer därför bli att underlätta för de boende att kunna fortsätta vara sociala i kvarteret, säger Malin.

    Magnus fortsätter:

    – Vi vill verkligen lära känna de boende så att vi vet vad de tycker om och kan hjälpa till att presentera dem för likasinnade. För några som gillar musik kan vi ordna så att de har sällskap bort till Mölle när det är uppträdande där, för några som gillar FF kan vi fixa så att de kan ses och snacka fotboll, och ytterligare några kanske bara vill ses och dricka kaffe. Sådant ska vi skapa förutsättningar för.

    Och även om inte ens en liten del av alla de som till slut kommer bo på Trädgården har hunnit flytta in, så har telefonen redan börjat ringa hos trygghetsvärdarna.

    – Det är såklart väldigt kul och precis som det ska vara. Det visar att det finns en efterfrågan på kontakt och att vår roll verkligen behövs, avslutar Magnus.

    Fråga Falkis

    AI kan begå misstag. Kontrollera viktig information. Om Fråga Falkis