Skip to main content

Här hittar du information om hur ditt barn placeras i skolan och hur du väljer en annan skola för ditt barn än den anvisade.

Falkenbergs kommunala grundskolor är uppdelat i fyra större upptagningsområden. Varje upptagningsområde har en 7-9 skola där eleverna inom området går i högstadiet. Inom varje större område finns det sedan mindre upptagningsområden för varje F-6 skola.

Alla barn som är folkbokförda i Falkenbergs kommun är garanterade att få en plats i någon av kommunens skolor. 

Om du och/eller ditt barn har skyddade personuppgifter

Om du och/eller ditt barn har skyddade personuppgifter, vänligen kontakta Kontaktcenter via 0346-88 60 00 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

Så här placeras ditt barn i skolan

Beroende på var ditt barn är folkbokfört tillhör barnet ett visst upptagningsområde och har därmed en garanterad plats på en skola inom upptagningsområdet. Om du är osäker på vilken skolas upptagningsområde ditt barn tillhör kan du använda vår karta.

Falkenbergs kommuns webbkarta

Prioriteringsregler för skolorna

Du kan ansöka om att ditt barn ska gå i en annan skola än den anvisade skolan. Du lämnar en sådan ansöka digitalt. Falkenbergs kommun arbetar för att tillgodose vårdnadshavares önskemål i mån av plats och så långt det är möjligt. Om det är fler sökande till en skola än det finns platser fördelas platserna enligt följande prioriteringsregler.

Prioriteringsregler:

  1. Placering på anvisad skola
  2. Syskonförtur
  3. Relativ närhet 
  4. Absolut närhet
  5. Lottning
  6. Elever som är folkbokförda i andra kommuner

Mer information om prioriteringsreglerna och hur de fungerar finns i riktlinjen för skolplacering.

pdf Riktlinjer för skolplacering i förskoleklass och grundskola (231 KB)

Prioriteringsregler för Falkenbergs Montessoriskola

Falkenbergs Montessoriskola har särskilda prioriteringsregler för skolplacering. Skolan har inget geografiskt upptagningsområde men samarbetar med Tångaskolan.

Prioriteringsregler för Montessoriskolan:

  1. Om placering på en årskurs i Tångaskolan blir full, har elever från Tångaskolan förtur till placering på Montessoriskolan.
  2. Syskonförtur
  3. Montessorierfarenhet
  4. Närhet till skolan

Val av skola för 6-åringar

Om ditt barn ska börja förskoleklass hittar du ytterligare information och den e-tjänst som du ska använda under Börja förskoleklass. Där kan du även meddela om ditt barn ska välja en fristående skola eller skola i en annan kommun.

Börja förskoleklass

Ansök om plats i annan skola än den anvisade

Du kan ansöka om att ditt barn ska gå i en annan skola än den anvisade skolan. Du lämnar en sådan ansöka digitalt. 

Välja fristående skola eller skola i annan kommun för ditt barn

Om du vill att ditt barn ska gå på en fristående skola i Falkenbergs kommun eller på en skola i en annan kommun ansvarar du själv för att kontakta skolan och ansöka om plats.

Eftersom Falkenbergs kommun har ett ansvar för alla elever boendes i kommunen behöver du som vårdnadshavare meddela oss att du valt en fristående skola eller skolan i annan kommun åt ditt barn.

Om vårdnadshavare inte är överens

Om ditt barn har två vårdnadshavare ska ni tillsammans komma överens om vilken skola barnet ska gå i. Om ni inte kan komma överens ska ni kontakta barn- och utbildningsförvaltningen via Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. som kommer att starta en utredning och besluta om i vilken skola ditt barn ska gå. Barnet kommer att fortsätta i den skola där det redan går i väntan på att ärendet utreds. 

Om ni flyttar till Falkenbergs kommun eller om barnet börjar förskoleklass, kontakta barn- och utbildningsförvaltningen via Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. som kommer att starta en utredning och besluta om i vilken skola ditt barn ska gå.