Skip to main content

Medarbetare trivs i Falkenbergs kommun

En porträttbild på Bengt Erik Johansson som står utomhus.

Bengt Erik Johansson.

16 januari 2024

Varje år gör vi en arbetsmiljöenkät.

–Återigen är det många – fyra av fem – som svarat på enkäten. Det är vi väldigt tacksamma för. Sedan är vi också glada att enkäten visar att vi överlag har en bra arbetsmiljö, säger Bengt Erik Johansson, tf HR-chef.

Arbetsmiljöenkäten är ett sätt för chefer och medarbetare att få koll på hur vi upplever arbetsmiljön och jämföra hur det har förändrats över tid. Resultatet är också en hjälp för chefer att se inom vilka områden vi behöver jobba extra med arbetsmiljön, men är i många fall också ett kvitto på vad som fungerar väl. Resultatet är nu presenterat för kommunstyrelsen.

Fortsatt jämn och hög nivå

Vi ligger fortsatt på en jämn och hög nivå i resultatet även om det inte går att jämföra fullt ut med föregående år. Anledningen till det är att vi i år har använt en ny leverantör av enkäten, detta eftersom det var dags för ny upphandling och en annan leverantör vann. Det har också tillkommit ett par nya frågor. I resultatet ligger fokus främst på andel positiva svar*, istället för som tidigare medelvärdet.

Satsning på ledarskap ger resultat

Ledarskap är ett område där kommunen gjort stora satsningar med bland annat utbildning inom utvecklande ledarskap och indirekt ledarskap. Det syns i enkätsvaren, då frågor om ledarskap fått fler positiva svar än förra året.

Händelserikt 2023

Under 2023 skedde stora förändringar för många medarbetare, framför allt inom vård och omsorg. Lagstiftningen för dygnsvila ändrades, och för att följa lagen behövde vi göra stora schemaförändringar. Det är också, precis som i många andra kommuner, ett tufft ekonomiskt läge vilket också kan påverka arbetsmiljön.

– Vi kan se att vi inom några områden får lite sämre resultat än tidigare. Det behöver vi hålla koll på, för att se om det är en tillfällig svacka eller en trend, säger Bengt Erik Johansson.

Några av områdena är: “jag ser fram emot att gå till arbetet”, “jag rekommenderar andra att arbeta i Falkenbergs kommun och “jag tycker att samarbetet på min arbetsplats fungerar bra”. Där har andelen positiva minskat med runt fem procent.

Ökat HME – Hållbart medarbetarengagemang

Det går också att jämföra resultaten i Falkenberg med andra kommuner. Det görs med något som kallas HME, Hållbart Medarbetarengagemang. Det består av nio påståenden framtagna av SKR, Sveriges Kommuner och Regioner.

HME-resultaten är uppdelade i tre delar (där tre frågor ligger till grund för varje del) för att enkelt beskriva de viktigaste parametrarna för verksamhetens medarbetarengagemang. Skalan går mellan 0 och 100. För Falkenberg är resultatet (förra årets resultat inom parentes):

  • Totalindex 82 (81)
  • Motivation 81 (82)
  • Ledarskap 83 (80)
  • Styrning 82 (81)

– Det här visar att vi är på rätt väg men arbetsmiljön kommer alltid vara ett viktigt område att jobba med, säger, säger Bengt Erik Johansson.

Läs mer om HME hos SKR

*De flesta frågorna har en femgradig skala, från instämmer inte alls (1 och 2) till instämmer helt (4 och 5). Det gick också att svara ”kan ej ta ställning”. Andelen positiva svar är de som svarat 4 eller 5.