Skip to main content

Goda grannar blir starkare tillsammans

De fem personer som nÀmns i bildtexten sitter pÄ rad vid ett bord. Alla har mörk kavaj.

Kommunstyrelseordförandena skriver pÄ avsiksförklaringen. FrÄn vÀnster: Ove Bengtsson (Laholm), Ronny Löfquist (Hylte kommun), Johan Olsson Swanstein (BÄstad), Per Svensson (Falkenberg) och Stefan PÄlsson (Halmstad).

04 april 2024

Genom stÀrkt samverkan ska kommunerna i södra Halland ihop med BÄstad bli mer effektiva och hÄllbara. 28 mars trÀffades politiska företrÀdare för fem kommuner och skrev under en avsiktsförklaring som pekar ut en gemensam riktning framÄt.

I och med avsiktsförklaringen bildas nu Goda grannar. Det Àr kommunerna i nÀrheten av Laholmsbukten, det vill sÀga BÄstad, Laholm, Halmstad, Hylte och Falkenberg, som vill hitta nya lösningar för samverkan, framför allt kopplat till organisationernas inre effektivitet. Med en ökad samverkan och gemensamma roller sÄ blir kommunerna mindre sÄrbara och mer hÄllbara över tid.

– Alla vinner pĂ„ att samarbeta. Det kan vara svĂ„rt att finansiera, rekrytera och behĂ„lla specialistkompetens i sin organisation. Med en stĂ€rkt samverkan sĂ„ kan vi gemensamt upprĂ€tthĂ„lla funktioner vi alla har behov av, sĂ€ger Stefan PĂ„lsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Halmstads kommun.

Tillsammans

Per Svensson (S), kommunstyrelsens ordförande i Falkenberg, Àr positiv.
– Det hĂ€r Ă€r ett bra sĂ€tt att komma framĂ„t i gemensamma utmaningar. Vi har redan provat att dela tjĂ€nster med grannkommuner och ser fördelarna, sĂ€ger Per Svensson (S).

Sandra Johansson (M), oppositionsrÄd i Falkenberg, hÄller med.
– Det hĂ€r Ă€r ett samarbete som jag ser positivt pĂ„. Vi tror att det hĂ€r ska effektivisera administrationen och att vi kan jobba smartare tillsammans, sĂ€ger hon.

StÀrkt samarbete

Kommunerna samverkar i mÄnga olika konstellationer och frÄgor redan idag. Syftet med avsiktsförklaringen Àr att stÀrka samarbetet, och ha som utgÄngspunkt att systematiskt försöka hitta samverkan för stÀrkt effektivitet och hÄllbarhet inom fler omrÄden framöver.

Mycket gemensamt

De samverkande kommunerna har ett bra lÀge mellan regionerna Malmö/Köpenhamn och Göteborg, men Àr ocksÄ ett eget arbetsmarknadsomrÄde och destination. Kommunerna delar utmaningar med framtida kompetensförsörjning.

Frivillig samverkan

FörutsÀttningen för samverkan Àr att den Àr frivillig och regleras av avtal för de som vill och har behov av att medverka. Varje kommun vinner inte pÄ varje enskilt avtal, men mÄlet Àr att helheten blir bÀttre för alla. Samverkan ska kÀnnetecknas av engagemang, generositet och en insikt om att helheten Àr mer Àn summan av dess delar.

Flera möjliga omrÄden

Inledningsvis har kommunerna fokus pÄ att skapa en gemensam förvaltarenhet som kan hantera Àrenden frÄn den gemensamma överförmyndarnÀmnden nÀr inte de ideella gode mÀnnen rÀcker till. Andra omrÄden som diskuteras Àr systemförvaltning, visselblÄsarfunktion och en utökning av befintligt samarbete inom budget- och skuldrÄdgivning.