Goda grannar blir starkare tillsammans
Kommunstyrelseordförandena skriver på avsiksförklaringen. Från vänster: Ove Bengtsson (Laholm), Ronny Löfquist (Hylte kommun), Johan Olsson Swanstein (Båstad), Per Svensson (Falkenberg) och Stefan Pålsson (Halmstad).
Genom stärkt samverkan ska kommunerna i södra Halland ihop med Båstad bli mer effektiva och hållbara. 28 mars träffades politiska företrädare för fem kommuner och skrev under en avsiktsförklaring som pekar ut en gemensam riktning framåt.
I och med avsiktsförklaringen bildas nu Goda grannar. Det är kommunerna i närheten av Laholmsbukten, det vill säga Båstad, Laholm, Halmstad, Hylte och Falkenberg, som vill hitta nya lösningar för samverkan, framför allt kopplat till organisationernas inre effektivitet. Med en ökad samverkan och gemensamma roller så blir kommunerna mindre sårbara och mer hållbara över tid.
– Alla vinner på att samarbeta. Det kan vara svårt att finansiera, rekrytera och behålla specialistkompetens i sin organisation. Med en stärkt samverkan så kan vi gemensamt upprätthålla funktioner vi alla har behov av, säger Stefan Pålsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Halmstads kommun.
Tillsammans
Per Svensson (S), kommunstyrelsens ordförande i Falkenberg, är positiv.
– Det här är ett bra sätt att komma framåt i gemensamma utmaningar. Vi har redan provat att dela tjänster med grannkommuner och ser fördelarna, säger Per Svensson (S).
Sandra Johansson (M), oppositionsråd i Falkenberg, håller med.
– Det här är ett samarbete som jag ser positivt på. Vi tror att det här ska effektivisera administrationen och att vi kan jobba smartare tillsammans, säger hon.
Stärkt samarbete
Kommunerna samverkar i många olika konstellationer och frågor redan idag. Syftet med avsiktsförklaringen är att stärka samarbetet, och ha som utgångspunkt att systematiskt försöka hitta samverkan för stärkt effektivitet och hållbarhet inom fler områden framöver.
Mycket gemensamt
De samverkande kommunerna har ett bra läge mellan regionerna Malmö/Köpenhamn och Göteborg, men är också ett eget arbetsmarknadsområde och destination. Kommunerna delar utmaningar med framtida kompetensförsörjning.
Frivillig samverkan
Förutsättningen för samverkan är att den är frivillig och regleras av avtal för de som vill och har behov av att medverka. Varje kommun vinner inte på varje enskilt avtal, men målet är att helheten blir bättre för alla. Samverkan ska kännetecknas av engagemang, generositet och en insikt om att helheten är mer än summan av dess delar.
Flera möjliga områden
Inledningsvis har kommunerna fokus på att skapa en gemensam förvaltarenhet som kan hantera ärenden från den gemensamma överförmyndarnämnden när inte de ideella gode männen räcker till. Andra områden som diskuteras är systemförvaltning, visselblåsarfunktion och en utökning av befintligt samarbete inom budget- och skuldrådgivning.