Skip to main content

Falkenbergs kommun bekräftar beslut om stängda toaletter på badplatser

22 september 2023

Falkenbergs kommun har hanterat ett e-förslag som föreslog att återöppna stängda toaletter och soptunnor. Kultur-, fritids- och tekniknämnden har beslutat att inte återinföra några toaletter som tidigare stängts av ekonomiska och hållbarhetsskäl.

Beslutet om att inte öppna de stängda toaletterna är ett resultat av och stöds av två politiska beslut:

  1. Riktlinje för kommunala badplatser i Falkenbergs kommun. Denna riktlinje fastställer hur badplatserna kategoriseras och vilken typ av service som ska finnas tillgänglig på varje badplats.
  2. Kultur-, fritids- och tekniknämndens internbudget, inklusive verksamhetsöversyn (effektivisering) i offentliga miljöer.

– Vi har bestämt i ett tidigare beslut hur olika badplatser ska vara och vad de ska ha för service. Vi har också bestämt i vår budget hur mycket pengar vi ska använda på offentliga områden. En del av detta innebar att vi tog bort några toaletter och soptunnor längs kusten. Så, i enlighet med våra nya riktlinjer och budgetbeslut, kommer vi inte att sätta tillbaka de stängda toaletterna och soptunnorna. Det är också en del av vår strävan att säkerställa att våra resurser används effektivt, säger Rebecka Kristensson (S), ordförande i kultur-, fritids- och tekniknämnden.

Falkenbergs kommun kommer att fortsätta följa och utvärdera användningen av badplatserna för att se till att servicenivån är i linje med de riktlinjer som fastställts.

– Vi kommer att fortsätta arbeta för att erbjuda våra invånare och besökare en trivsam och hållbar badupplevelse vid våra vackra kustlinjer, säger Rebecka Kristensson (S).

Den kommunala badsäsongen är förlängd

I och med de nya riktlinjerna har den kommunala badsäsongen förlängts. Vi har infört en för- och eftersäsong samt att vi erbjuder möjlighet att bada året runt på utvalda platser.

När det är eftersäsong börjar vi sakta montera ner utrustning på våra badplatser. Det innebär att vi successivt tar bort spänger, strandmattor, badrullstolar, skyltar med mera.

Vi börjar sakta stänga toaletter, men fram till vecka 38 är följande toaletter öppna:

• Skrea strand (endast RWC)
• Olofsbo strand (endast RWC)
• Bacchus (endast RWC och torrtoalett)
• Glommens strand (endast RWC)

Om vädret är bra, öppnar vi självklart fler toaletter. Från och med vecka 38 kommer toaletterna att stängas, men vi har fem toaletter som är öppna året runt.

Här är platserna där vi har öppna toaletter året runt:

• Vid Netas, Skrea strand (RWC)
• Bacchus (RWC och torrtoalett)
• Strandbaden (RWC)
• Morups Tånge (torrtoalett)

Men för alla som gärna badar även efter säsongen så finns det möjligheter att ta ett dopp året runt på vissa utvalda platser. Från vecka 39 till vecka 16 under vintersäsongen kommer vi att se till att det finns nödvändig service tillgänglig på dessa platser.

Här är platserna där du kan njuta av bad året runt:

• Bacchus (fyra platser, inklusive tre trappor och en badstege)
• Skrea strand (bryggan)
• Ljungsjön
• Nyhagasjön
• Ätraforsdammen

Läs mer om hur vi sköter våra stränder

Kontakta gärna

Rebecka Kristensson (S), ordförande i kultur-, fritid- och tekniknämnden
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Relaterad media

Nya riktlinjer för kommunala badplatser i Falkenbergs kommun